Siirry kohtaan sisältö

Unileverin ”lämpimämmät” jäätelökaapit vähentävät päästöjä

Julkaistu:

Keskimääräinen lukuaika: 2 minuuttia

Unileverin piloteissa lämpimämmillä jäätelökaapeilla vähennetään energiankäyttöä ja päästöjä 20–30 % per pakastin* laadun ja kokemuksen pysyessä samoina.

Unilever ”lämmittää” jäätelöpakastimiaan

Pilottihankkeista ensimmäinen käynnistyy tässä kuussa Saksassa ja toinen ensi vuonna Indonesiassa. Ne ovat ensimmäinen askel yrityksemme jäätelötuotteiden ominaisuuksien sekä pakastimien energiankulutuksen tutkimisessa ja ymmärtämisessä todellisissa olosuhteissa, kun pakastimien lämpötila nostetaan -12 °C:seen.

Tällä hetkellä pakastimien vakiolämpötila on monilla markkinoilla -18 °C. Unileverin tavoitteena on nostaa vähittäismyyntipakastimien lämpötila -12 °C:seen energiatehokkuuden parantamiseksi ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Toiveena on käynnistää koko alaa koskeva muutos.

Mikäli kaksi ensimmäistä pilottia onnistuu, Unilever pyrkii ”lämmittämään” viimeisen jakeluosuuden pakastekaappinsa vaiheittain. Muutos aloitetaan markkinoilta, joilla viimeisen etapin pakastekaappien hiilijalanjälki on korkein, jotta hiilidioksidipäästöissä saavutetaan mahdollisimman suuri vähennys. Toiveissa on, että muut jäätelönvalmistajat noudattavat esimerkkiä.

Matt Close, Unileverin jäätelötuotteiden pääjohtaja: ”Pilotit antavat arvokasta tietoa siitä, kuinka paljon energiaa voidaan säästää ja miten jäätelötuotteemme käyttäytyvät lämpimämmissä pakastimissa, jotta voimme tarjota yhtä herkullista jäätelöä kuin ennenkin. Pyrimme tekemään yhteistyötä jäätelö- ja pakastesektorin kumppaneiden kanssa viedäksemme eteenpäin alan laajuista muutosta. Yhteinen vaikutuksemme on siis paljon suurempi.”

Vähittäiskaupan jäätelöpakastimien päästöt muodostavat 10 prosenttia Unileverin arvoketjun kasvihuonekaasujalanjäljestä. Unileverin ilmastonmuutosta koskevassa toimintasuunnitelmassa (PDF 7.98 MB) esitetään etenemissuunnitelma näiden päästöjen vähentämiseksi. Keinoja ovat esimerkiksi pakastimien energiankulutuksen vähentäminen tärkeimpiä teknisiä komponentteja (esim. kompressoreja) koskevien innovaatioiden avulla sekä ohjelmat, jotka mahdollistavat pakastimien käytön uusiutuvalla sähköllä, ja pyrkimys ”lämmittää” kylmäketjua.

Kylmäketjun ”lämmittäminen” on vain yksi keino Unileverin kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Niihin lukeutuvat myös toiminnan nollapäästöt (scope 1 ja 2) vuoteen 2030 mennessä, tuotteiden koko arvoketjun päästöjen puolittaminen (kuluttajakäyttöä kohti) vuoteen 2030 mennessä ja nettonollapäästöjen saavuttaminen koko Unileverin arvoketjussa vuoteen 2039 mennessä.

Yhteystiedot

Tietoja toimittajille:

* Vähennysarvio perustuu Re/genT-tutkimukseen ja Unileverin tutkimus- ja kehitystiimin laboratoriotutkimuksiin

Takaisin alkuun