Siirry kohtaan sisältö

Kysely: Muovi on suomalaisille haasteellisin kierrätettävä

Julkaistu:

Keskimääräinen lukuaika: 3 minuuttia

Suomalaiset kierrättävät tunnollisesti pakkausjätteitään, mutta jopa kaksi kolmesta vastaajasta lykkää lajiteltujen jätteiden viemistä jätteidenlajittelupisteille pitkän välimatkan tai lajittelun vaikeuden takia. Haasteellisinta suomalaisille on muovin kierrätys. Tämä käy ilmi Unileverin huhtikuussa teettämästä kyselystä, jossa selvitettiin suomalaisten tapoja ja tottumuksia liittyen kotitalouden jätteiden kierrättämiseen. Maailman suurimpiin kauneudenhoitobrändeihin kuuluva Dove on mukana muovinvastaisessa taistelussa. Se on luvannut vähentää käyttämänsä neitseellisen muovin määrää vuosittain yli 20 500 tonnilla. Tämä tapahtuu korvaamalla muovi vaihtoehtoisilla materiaaleilla, käyttämällä kierrätettyä muovia sekä vähentämällä käytetyn muovin määrää tuotteissa ja pakkauksissa.

Dove survey image

Suomalaisissa kotitalouksissa kierrätetään ahkerasti. Kolme neljästä (76 %) suomalaisesta kertoo kierrättävänsä pakkauksensa aina tai usein ja vain 3 prosenttia ei kierrätä niitä koskaan. Kierrätysinto kasvaa iän myötä: 65–79-vuotiaista jo 90 prosenttia kertoo kierrättävänsä pakkaukset aina tai usein. Kaksi kolmesta suomalaisesta kuitenkin lykkää ainakin toisinaan jo lajiteltujen jätteiden viemistä lajittelupisteelle. Yleisimmiksi syiksi ilmoitettiin pitkät välimatkat (35 %), lajittelun vaikeus (25 %) sekä ajan puute (23 %).

Muovipakkausten kierrätys koetaan hankalaksi

Kyselyn mukaan jätteiden lajittelu ei aina ole helppoa tai yksinkertaista. Lähes joka toinen suomalainen (47 %) vastasi, että kodin jätteet jäävät lajittelematta usein tai toisinaan. Eniten haasteita on muovin (56 %), tölkkien (38 %) ja lasin (27 %) kierrättämisessä. Kysyttäessä syitä lajittelun ja kierrätyksen epäonnistumiselle 28 prosenttia mainitsi syyksi sen, etteivät lajittelupisteet ota vastaan kaikkea kierrätettäväksi kelpaavaa. Länsi-Suomessa näin vastasi jopa neljä kymmenestä vastaajasta (39 %). Toisena keskeisenä syynä koettiin pakkausten hankala puhdistus ennen lajittelua (27 %), jonka erityisesti Etelä-Suomessa asuvat kokivat hankalaksi (36 %).

Tutkimuksen mukaan suomalaisten asenteitakin voisi vielä parantaa, sillä 18 prosenttia ilmoitti jättävänsä jätteet ja pakkaukset kierrättämättä, koska eivät viitsi sitä tehdä. Pohjois- ja Itä-Suomessa näin ajatteli joka neljäs (25 %). Tietoisuus ja asenteet jätteiden lajittelua kohtaan muuttuvat kuitenkin arjessa usein omantunnon kolkuttelun ja oivalluksen kautta. Alle 30-vuotiaista vastaajista 61 prosenttia ilmoitti korjanneensa alun perin väärin lajitellun jätteen oikeaan paikkaan.

Dove lanseeraa 100-prosenttisesta kierrätysmuovista valmistetut pullot **

Dove on sitoutunut vähentämään radikaalisti muovin käyttöä pakkauksissaan ja lanseeraa nyt 100-prosenttisesti kierrätysmuovista valmistetut pullot. Vuoden sisällä Doven pulloista kolme neljästä tullaan valmistamaan kierrätetystä muovista.

”Vaihtamalla ikonisen Beauty Bar -palasaippuan suojapakkauksen kaikkialla maailmassa muovittomaksi ja lanseeraamalla 100-prosenttisesti kierrätetyt pullot, tulemme vähentämään neitseellisen muovin käyttöä jopa 20 500 tonnia joka vuosi. Dove haluaa olla yksi niistä brändeistä, joilla on suurin vaikutus muovijätteen vähentämiseen maailmassa”, kertoo Ilse Siekkinen, Nordic Marketing Manager, Beauty & Personal Care.

Doven uudet toimenpiteet ovat osa Unileverin sitoumusta muuttaa kaikki tuotteiden muovipakkaukset uudelleenkäytettäviksi, kierrätettäviksi tai kompostoituviksi vuoteen 2025 mennessä.

*Novus toteutti tutkimuksen huhtikuussa 2020 Unileverin toimeksiannosta verkkohaastatteluina. Tutkimukseen osallistui 1000 18-79 -vuotiasta suomalaista. Tulokset edustavat koko Suomen väestöä ikäryhmissä 18-79 vuotta.

** Pullot ovat 100-prosenttisesti kierrätysmuovia lukuunottamatta korkkia.

Lisätietoja: Ilse Siekkinen, Nordic Marketing Manager, Beauty & Personal Care, Unilever.
ilse.siekkinen@unilever.com.

Tietoa Dovesta

Doven tarina alkoi 1957 Yhdysvalloissa, kun se lanseerasi hellävaraisesti puhdistavan Beauty Bar -palasaippuan, jonka patentoitu koostumus sisältää ¼ kosteusvoidetta. Dove-tuotteiden salaisuus on aina ollut kosteutus – palasaippua piti minkä lupasi ja Dove kasvoi Beauty Bar -palasaippuasta yhdeksi maailman rakastetuimmista kauneusbrändeistä.

Naiset ovat olleet meille alusta lähtien inspiraation lähde. Olemme aina halunneet tarjota kaikille naisille parasta huolenpitoa ja puolustaneet mainonnassamme aitoa kauneutta. Dove uskoo, että kauneus on kaikkia varten. Kauneuden tulisi olla itseluottamuksen eikä ahdistuksen lähde. Doven missio on inspiroida naisia kaikkialla maailmassa luomaan myönteinen suhde omaan ulkonäköönsä ja saada heidät ymmärtämään oma potentiaalinsa.

Dove on pyrkinyt 60 vuoden ajan laajentamaan kapeaa kauneuskäsitystä. Doven Real Beauty -kampanjassa lupaamme:

  1. Kuvata naisia aina rehellisesti, kunnioittavasti ja monimuotoisesti. Tuomme esiin eri-ikäisiä ja -kokoisia naisia, jotka ovat erilaisia niin etnisyydeltään, hiusten väriltään, ihmistyypiltään kuin tyyliltään.
  2. Kuvata naisia sellaisina kuin he ovat tosielämässä vääristelemättä kuvia digitaalisesti. Kaikki kuvat ovat niissä esiintyvien naisten hyväksymiä.
  3. Auttaa nuoria rakentamaan myönteistä kehonkuvaa ja vahvistamaan itsetuntoaan tarjoamalla itsetuntoon liittyvää koulutusta Dove Self-Esteem Projectin kautta. Olemme suurin tämänkaltaisen itsetuntokoulutuksen tarjoaja maailmassa.
Takaisin alkuun