Siirry kohtaan sisältö

Unilever vaatii teollisuudelta nopeampaa toimintaa pakkausjätteiden suhteen

Julkaistu:

Keskimääräinen lukuaika: 3 minuuttia

23 tammikuuta 2018. Unilever vaati tänään kulutustavarateollisuutta tehostamaan ponnistelujaan valtamerissä lisääntyneeseen muovijätteeseen liittyvään kasvavaan haasteeseen vastaamiseksi ja muovien kiertotalouden luomiseksi.

Vuosi sen jälkeen, kun Unilever ilmoitti alan johtavasta sitoumuksesta varmistaakseen, että sen muovipakkauksista 100 % on täysin uudelleenkäytettävää, kierrätettävää tai kompostoitavaa vuoteen 2025 mennessä, pääjohtaja Paul Polman iloitsi uutisista, joiden mukaan 10 yritystä on tehnyt vastaavanlaisia sitoumuksia https://newplasticseconomy.org/news.

Hän kehotti entistä useampaa yritystä edistämään alan kehitystä kiertotalouden suuntaan ja puuttumaan muovien päätymiseen maailman luonnon järjestelmiin kuten vesistöihin ja valtameriin.

Ellen MacArthur -säätiön (EMF) tutkimuksessa todetaan, että muovia päätyy valtameriin yhden kuorma-auton lastin verran joka minuutti, järjestö ennustaa, että ja vuoteen 2050 mennessä meressä voi olla enemmän muovia (painolla mitattuna) kuin kaloja. Nykyään vain 14% muovipakkauksista kierrätetään.

Polman sanoi: "On tervetullut uutinen, että monet muutkin suuret yritykset tekevät omat sitoumuksensa valtamerijätteisiin puuttumiseksi. Kuitenkin kulutustavarateollisuutena meidän on tehtävä paljon enemmän ja paljon nopeammin, kun otetaan huomioon kertakäyttömuoveihin liittyvä haaste, joka johtaa muutosta lineaarisesta ota-käytä-tuhoa -kulutusmallista täydelliseen kiertotalouteen.”

Unilever uskoo, että kulutustavarateollisuudessa pitää tehdä neljä keskeistä muutosta, jotta tarvittava systeeminen muutos saadaan aikaan ja nopeutetaan siirtymistä kiertotalouteen:

  1. Yritysten on investoitava tuotekehitykseen, joka tukee uudelleenkäyttöä edistäviä uusia toimitusmalleja.
  2. Nykyistä useampien yritysten on sitouduttava 100% uudelleenkäytettäviin, kierrätettäviin tai kompostoitaviin pakkauksiin vuoteen 2025 mennessä ja asettava kunnianhimoiset tavoitteet kulutuksen jälkeisen kierrätetyn materiaalin käyttämiseksi.
  3. Global Plastics Protocol -asiakirjassa asetettava yhteiset määritelmät ja teollisuusstandardit, mitä materiaalia markkinoille tuodaan, jotta varmistetaan, että pakkauksemme ovat yhteensopivia olemassa olevien sekä kustannustehokkaiden kierrätysinfrastruktuurien kanssa.
  4. Yritysten sitouduttava myönteisesti hallitusten kanssa käytävissä poliittisissa keskusteluissa tarpeesta parantaa jätehuollon infrastruktuuria, mukaan lukien laajennettujen tuottajavastuun toteuttaminen.

Polman lisäsi: "Valtamerien muoviin liittyvän kysymyksen käsitteleminen on yhteinen vastuu - kaikkien arvoketjun sidosryhmien on työskenneltävä yhteistyössä löytääksemme tehokkaita ratkaisuja. Ei kuitenkaan ole epäilystäkään siitä, että kuluttajatuoteteollisuus reagoi kriittisimmin määriteltäessä nopeutta, jolla myönteinen muutos tapahtuu. Olemme nyt kriittisessä vaiheessa. "

Unilever on edistynyt hyvin jätejalanjälkensä vähentämisessä. Vuodesta 2010 lähtien tuotteiden hävittämiseen liittyvä jäte on vähentynyt 28% ja pakkausten paino on vähentynyt 15%. Yhtiö lopetti myös ei-vaarallisten jätteiden siirron kaatopaikoille tuotantopaikoiltaan vuonna 2015.

Sen lisäksi, että sitoumuksessaan muovipakkausten olevan 100% uudelleenkäytettäviä, kierrätettäviä tai kompostoitavia vuoteen 2025 mennessä, Unilever lupasi kierrättää 25 % käytönjälkeisestä hartsista vuoteen 2025 mennessä ja julkaista täydellisen muovipalettinsa vuoteen 2020 mennessä.

Vuoden 2017 aikana yhtiö ilmoitti edistymisestään hyvin teknisen ratkaisun löytämisessä monikerroksisten pussien kierrättämiseksi CreaSolv®-teknologialla, jonka pilottilaitoksen rakentaminen Indonesiassa on parhaillaan menossa teknologian kaupallisen elinkelpoisuuden arvioimiseksi. Aiomme tehdä tästä teknologiasta avoimen lähdekoodin ja toivomme sen skaalautuvan teollisuuden yhteistyökumppaneiden kanssa, jotta muut toimijat - myös kilpailijat - voivat käyttää sitä.


Lisätietoja: Unilever Press Office press-office.london@unilever.com tai +44 20 7822 6719.

Tietoja Unileveristä:

Unilever on yksi maailman johtavia elintarvikkeiden, kodin ja henkilökohtaisen hygienian tuotteiden toimijoista, ja sen tuotteita myydään yli 190 maassa saavuttaen päivittäin 2,5 miljardia kuluttajaa. Yhtiöllä on 169 000 työntekijää, ja sen liikevaihto oli 52,7 mrd € vuonna 2016. Yli puolet (57%) yhtiön liikevaihdosta tulee kehittyviltä markkinoilta. Unileverillä on yli 400 tuotemerkkiä, jotka löytyvät kodeista ympäri maailman, kuten OMO (Persil), Dove, Knorr, Domestos, Hellmann’s, Lipton, Wall’s, PG Tips, Ben & Jerry’s, Marmite, Magnum ja Axe. Suomessa tuotteitamme ovat myös Turun Sinappia ja Ingman-jäätelöt.

Unilever Sustainable Living Plan-ohjelma (USLP-ohjelma) tukee yrityksen strategiaa ja siinä sitoudutaan:

  • Auttamaan yli miljardia ihmistä parantamaan terveydentilaansa ja hyvinvointiaan vuoteen 2020 mennessä
  • Puolittamaan tuotteidensa ympäristövaikutuksen vuoteen 2030 mennessä
  • Parantamaan miljoonien ihmisten toimeentuloa vuoteen 2020 mennessä

USLP luo arvoa ajaen kasvua ja luottamusta, vähentämällä kustannuksia ja pienentämällä riskejä. Yhtiön Sustainable Living Brands -tuotemerkit kasvavat 50 prosenttia nopeammin kuin muu liiketoiminta ja tuottivat yli 60 prosenttia yrityksen kasvusta vuonna 2016.

Unilever on noteerattu Dow Jones Sustainability -indeksissä alansa ykköseksi 2017. FTSE4Good Index-sarjassa yritys saavutti korkeimmat ympäristöpisteet 5. Yritys oli vuonna 2017 Global Corporate Sustainability Leaders GlobeScan / SustainAbility vuosittaisessa tutkimuksessa rankinglistan kärjessä - seitsemättä vuotta peräkkäin. Unilever on sitoutunut toimintojensa olevan hiilipositiivisia vuoteen 2030 mennessä. Lisätietoja Unileveristä ja tuotemerkeistä www.unilever.fi ja www.unilever.com. Lisätietoja USLP-ohjelmasta: www.unilever.com/sustainable-living/

CreaSolv® is a registered trademark of CreaCycle GmbH

Takaisin alkuun