Siirry kohtaan sisältö

Uusi teknologia auttaa ratkaisemaan muovijätteistä syntyvää ongelmaa

Julkaistu:

Keskimääräinen lukuaika: 4 minuuttia

  • Satoja miljardeja muovipusseja heitetään pois maailmanlaajuisesti vuosittain.
  • Unilever on kehittänyt uraauurtavan uuden teknologian kierrätyspusseihin.
  • Kiertotalous käytännössä: pussit muunnetaan muoviksi ja tuodaan takaisin toimitusketjuun.
  • Nykyään vain 14% kaikista muovipakkauksista kierrätetään maailmanlaajuisesti.
  • Unilever on sitoutunut tekemään pakkauksistaan 100% kierrätettäviä, uudelleenkäytettäviä tai kompostoitavia vuoteen 2025 mennessä.

Lontoo/Rotterdam, 11 Toukokuu 2017 – Unilever julkisti tänään uraauurtavan uuden teknologiansa kierrätyspussijätteen kierrättämiseksi. Teknologia, jota kutsutaan nimellä CreaSolv® Process, on kehitetty Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging IVV-organisaation kanssa Saksassa, ja sen inspiraationa on toiminut televisioiden kierrätyksessä käytetty innovaatio.

Miljardeja kertakäyttöisiä pusseja myydään vuosittain erityisesti kehittyvillä markkinoilla. Pussit ovat erittäin resurssitehokkaita antaen pienituloisille kuluttajille mahdollisuuden ostaa pieniä määriä tuotteita, joita heillä ei olisi varaa ostaa suuremmissa pakkauksissa. Mutta ilman toimivaa kierrätysratkaisua, pakkauspussit päätyvät kaatopaikalle tai roskiksi ympäristöön. Osana Sustainable Living Plan -ohjelmaa Unilever on jo pitkään ollut sitoutunut löytämään vaihtoehdon pakkausten pois heittämiselle.

CreaSolv® Prosessitekniikka on mukautettu menetelmästä, jota käytetään erottamaan bromattuja palonestoaineita sähkö- ja elektroniikkalaitteiden polymeereistä. Prosessin aikana muovi otetaan talteen pussista ja se käytetään sen jälkeen uusien pussien tuottamiseksi Unilever-tuotteiden pakkauksiksi – luoden täydellisen kiertotalouden mukaisen toimintatavan.

David Blanchard, tuotekehitysjohtaja kommentoi:

"Miljardeja pusseja käytetään kaikkialla maailmassa kerran ja ne vain heitetään pois päätyen kaatopaikoille tai vesistöihin ja valtameriin. Tämän vuoden alussa sitouduimme auttamaan ongelman ratkaisemisessa ja kehittämään uutta kierrätysteknologiaa. Aiomme tehdä tälle teknologialle avoimen lähdekoodin ja toivottavasti saamme saakalattua teknologian alan yhteistyökumppaneiden kanssa, jotta muut - myös kilpailijamme - voivat käyttää sitä.

"Tässä asiassa on olemassa selkeä taloudellinen hyöty. Tiedämme, että maailmanlaajuisesti menetetään 80-120 miljardia dollaria, koska muoveja ei ole kierrätetty vuosittain asianmukaisesti. Ratkaisun löytäminen on valtava mahdollisuus. Uskomme, että sitoumuksemme tehdä 100% pakkauksistamme kierrätettäviä, uudelleenkäytettäviä tai kompostoitavia tukee liiketoimintamme pitkän aikavälin kasvua. "

Unilever avaa tänä vuonna Indonesiassa pilottikaitoksen testaamaan teknologian pitkän aikavälin kaupallista elinkelpoisuutta. Indonesia on kriittinen jätteenkäsittelymaa, jossa tuotetaan jätettä 64 miljoonaa tonnia vuodessa ja josta 1,3 miljoonaa tonnia päätyy valtameriin.

Ratkaistakseen koko teollisuudenlaajuisen pussijäteongelman Unilever pyrkii luomaan kestävän järjestelmän muutoksen luomalla jätteiden keräysjärjestelmiä kierrätettävien pakettien kanavoimiseksi. Tällä hetkellä Unilever testaa järjestelmää tekemällä yhteistyötä paikallisten jätelaitosten, hallitusten ja vähittäiskauppiaiden kanssa ja pyrkien voimaannuttamaan jätteiden kerääjiä sekä integroimaan heidät muuhun talouteen ja siten tarjoamaan potentiaalisia pitkän aikavälin tuloja, sekä talouden laajempaa kasvua.

Tämä ilmoitus on osa Unileverin sitoumusta varmistaa, että kaikki sen muovipakkaukset ovat täysin uudelleenkäytettäviä, kierrätettäviä tai kompostoitavia vuoteen 2025 mennessä. Unilever oli jo sitoutunut vähentämään pakkaustensa painoa kolmanneksella vuoteen 2020 mennessä ja lisäämällä kierrätysmuovisisältöjen käyttöä pakkauksissaan vähintään 25 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Dr. Andreas Mäurer, Fraunhofer IVV: n kierrätyspäällikkö, sanoo:

"Tämän innovatiivisen pilottilaitoksen avulla voimme ensimmäistä kertaa irrottaa arvokkaat polymeerit kierrätykseen likaisista kuluttajapakkauksista. Tavoitteemme on todistaa sekä taloudellinen kannattavuus että CreaSolv® Prosessin ympäristöhyödyt. Laskelmamme osoittavat, että voimme saada takaisin 6 kg puhtaita polymeerejä samalla energiamäärällä, joka vastaa 1 kg: n neitsytpolymeerien tuotantoa. "

Vaikka tämä uusi teknologia edustaa merkittävää edistysaskelta, muovijätteiden käsittely on monitahoinen haaste, joka vaatii jatkuvia innovaatiota teknologiassa, suunnittelussa, toimitusmalleissa ja materiaaleissa muovien täydellisen kiertotalouden luomiseksi. Unilever jatkaa työtään Ellen MacArthur -säätiön New Plastics Economy -aloitteen hyväksi, ja jatkaa työtä etsimällä lisäratkaisuja.

http://science.sciencemag.org/content/347/6223/768

Lisätietoja medialle:

Unilever Media Relations Rotterdam, mediarelations.rotterdam@Unilever.com

Unilever Media Relations London, press-office.london@unilever.com

Notes to Editors:

Globaali kuluttajien pakkauskulutus on 27,4 miljoonaa tonnia vuonna 2017 ja koko pakkausmyynti (kuluttajat ja teollisuus) arvioidaan nousevan 229 miljardiin dollariin vuonna 201,7 ja sen ennustetaan kasvavan 282,6 miljardiin dollariin vuoteen 2022 mennessä. ‘The Future of Flexible Packaging to 2022’ ennustaa tämän markkinan kasvavan vuosina 2017-2022 vuosittain 4,1% 33,5 miljoonaan tonniin.

Tietoja Unileveristä:

Tietoja Unileveristä:

Unilever on yksi maailman johtavia elintarvikkeiden, kodin ja henkilökohtaisen hygienian tuotteiden toimijoista, ja sen tuotteita myydään yli 190 maassa saavuttaen päivittäin 2.5 miljardia kuluttajaa. Yhtiöllä on 169 000 työntekijää, ja sen liikevaihto oli 52,7 mrd € vuonna 2016. Yli puolet (57%) yhtiön liikevaihdosta tulee kehittyviltä markkinoilta.

Unileverillä on yli 400 tuotemerkkiä, jotka löytyvät kodeista ympäri maailman, kuten OMO (Persil), Dove, Knorr, Domestos, Hellmann’s, Lipton, Wall’s, PG Tips, Ben & Jerry’s, Marmite, Magnum ja Axe. Suomessa tuotteitamme ovat myös Turun Sinappia ja Ingman-jäätelöt.

Unilever Sustainable Living Plan-ohjelmassa (USLP) sitoudutaan:

  • Auttamaan yli miljardia ihmistä parantamaan terveydentilaansa ja hyvinvointiaan vuoteen 2020 mennessä
  • Puolittamaan tuotteiden ympäristövaikutus vuoteen 2030 mennessä
  • Parantamaan miljoonien ihmisten toimeentuloa vuoteen 2020 mennessä

Unilever on noteerattu Dow Jones Sustainability -indeksissä alansa ykköseksi 2016. FTSE4Good Index-sarjassa yritys saavutti korkeimmat ympäristöpisteet 5. Yritys oli vuonna 2016 Global Corporate Sustainability Leaders GlobeScan / SustainAbility vuosittaisessa tutkimuksessa rankinglistan kärjessä - kuudetta vuotta peräkkäin. Unilever nimettiin 2016 kaikkein vastuullisimmaksi elintarvikeyritykseksi Oxfamin Behind the Brands Scorecard-tutkimuksessa toista vuotta peräkkäin.

Lisätietoja Unileveristä ja tuotemerkeistä www.unilever.fi ja www.unilever.com. Lisätietoja USLP-ohjelmasta: www.unilever.com/sustainable-living/

Fraunhofer Institute

Fraunhofer Institute for Process Engineering ja Packaging IVV kehittää korkealaatuisia elintarvikkeita ja turvallisia, tehokkaita ja käteviä pakkauksia. Pyrimme ensisijaisesti raaka-aineiden tehokkaaseen käyttöön ja ympäristövaikutusten minimoimiseen. Polymeerien kierrätysprosessien kehittymisen myötä Fraunhofer IVV palauttaa erittäin puhtaita materiaaleja monimutkaisista jätemateriaalien seoksista, esim. pakkauksista, rakennusjätteistä sekä romutetuista ajoneuvoista ja sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta.

Elintarvike- ja pakkausteollisuuden lisäksi muut alat kuten kemianteollisuus, lääke- ja kosmetiikkateollisuus sekä maatalousteollisuus hyötyvät asiantuntemuksesta ja teknologioista. Lisätietoja Fraunhofer IVV: stä osoitteessa www.ivv.fraunhofer.de

CreaSolv® on CreaCycle GmbH: n rekisteröity tavaramerkki.

Takaisin alkuun