Siirry kohtaan sisältö

Vesipulan ratkaiseminen on elintärkeää – myös kasvun kannalta

Julkaistu:

Keskimääräinen lukuaika: 2 minuuttia

Unilever haluaa maailman vesipäivänä korostaa veden tärkeyttä ihmisille, taloudelle ja liiketoiminnalle. Kerromme myös uudesta yhteistyöhankkeestamme UNICEF:n kanssa.

waterday Sunlight

Home Care tuoteryhmän johtaja Nitin Paranjpe haluaa korostaa maailman vesipäivänä veden tärkeyttä ihmisille, taloudelle ja Unileverille.

Veden saannin vaikeutumisella on todellisia vaikutuksia. Se vaarantaa ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin ja uhkaa heidän toimeentuloaan. Talous kärsii, kun ihmiset eivät pysty peseytymään tai työskentelemään ja energianjakelu takkuilee.

Kaikkien pitäisi olla huolestuneita siitä, että vesipulasta on tullut entistä vakavampaa ja laaja-alaisempaa. Myös Unilever on tiedostanut asian. Olemme riippuvaisia vedestä monella tapaa: sitä tarvitaan niin käyttämiemme raaka-aineiden viljelyyn, tehtaidemme toimintaan kuin tuotteidemme käyttämiseen peseytymisessä, siivoamisessa ja ruoanlaitossa. Tärkeintä on kuitenkin se, että ihmisten ja talouksien hyvinvointi heijastuu myös liiketoimintaan.

Tiedämme jo, mitä meidän pitäisi tehdä, jotta toimintamme olisi mahdollista ja voisimme edistää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Sen sijaan kysymys kuuluu: ”Kuinka nopeasti meidän on toimittava?”.

Yhdessä taisteluun vesipulaa vastaan

Unilever uskoo, että toimimalla yhdessä on mahdollista taata puhtaan veden saanti kaikille. Yksi Sustainable Living Plan ohjelmamme tavoitteista on puolittaa tuotteidemme käytöstä aiheutuva vedenkulutus kuluttajien keskuudessa. Tavoitteen saavuttamiseksi on tärkeätä, että muutamme myös omaa toimintaamme. Olemmekin onnistuneet siinä: vuodesta 1995 lähtien tehtaidemme vedenotto on vähentynyt 74 prosentilla tuotantoyksikköä kohti.

Toimimme kuitenkin myös tehtaidemme porttien ulkopuolella. Olemme toteuttaneet yli 4 000 vedenhallintasuunnitelmaa yhdessä tuotantoketjuumme kuuluvien viljelijöiden kanssa. Otamme paikalliset yhteisöt mukaan veden hallintaan markkinapohjaisten ratkaisujen avulla alueilla, joilla vesipulaa esiintyy. Esimerkiksi Sunlight-vedenjakelukeskukset, joita olemme perustaneet yhdessä Oxfamin ja TechnoServen kanssa, tarjoavat puhdasta vettä ja tukevat naisten toimeentuloa Nigeriassa.

Tutkimus- ja kehitystyöryhmämme tekevät lisäksi työtä vettä säästävien hankkeiden parissa pyykinpesuun, siivoukseen, ihonpuhdistukseen ja hiustenhoitoon liittyen. Kuluttajien vesijalanjäljestä noin 99 prosenttia muodostuu juuri näistä toimista. Kuivashampoomme ovat tästä hyvä esimerkki.

Vesikumppanuuksien nostaminen uudelle tasolle

YK:n syyskuussa 2015 hyväksymien kestävän kehityksen tavoitteiden kohdassa kuusi todetaan, että veden saanti ja sen kestävään kehitykseen perustuva käyttö sekä sanitaatio kaikille on varmistettava. Tämän tavoitteen saavuttaminen tulee olemaan vaativa tehtävä, ja yhteistyö muiden toimijoiden kanssa on avainasemassa laajamittaisten ja kestävien ratkaisujen löytämisessä. Olemmekin iloisia siitä, että voimme kertoa juuri maailman vesipäivänä uudesta yhteistyöhankkeestamme UNICEF:n kanssa. Hankkeen tarkoituksena on edistää käsienpesua kouluissa ja parantaa veden hallintaa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Kumppanuus rakentuu UNICEF:n kanssa sanitaation parissa jo tekemällemme yhteistyölle. Se antaa entistä useammille ihmisille Afrikassa mahdollisuuden osallistua valistusohjelmiin ja edistää veden parempaa saatavuutta.

Maailman vesipäivän teemana on tänä vuonna ”Vesi ja työ”, jolla halutaan kiinnittää huomiota siihen, että vesi on tärkeää paitsi talouden kannalta, myös ihmisten elämälle ja toimeentulolle. Kannustamme kaikkia tekemään yhteistyötä ja sitoutumaan omien voimavarojensa ja taitojensa puitteissa, jotta voimme taata veden saannin maailmanlaajuisesti kaikille – nyt ja tulevaisuudessa.

On aika kääriä hihat.

Takaisin alkuun