Siirry kohtaan sisältö

Uraauurtava ikääntymistutkimus paljasti nuorekkuuteen liittyvän geenin

Julkaistu:

Keskimääräinen lukuaika: 3 minuuttia

London/Rotterdam [29.4]

LiuPerceivedAge Kayser 002

Tuoreessa tutkimuksessa on onnistuttu ensimmäistä kertaa osoittamaan geneettinen yhteys arvioidun ja todellisen iän välillä.

Tutkijat toivovat, että nuorekkaan ulkonäön salaisuuksien selvittäminen voi tulevaisuudessa auttaa kaikkia näyttämään nuoremmalta pidempään.

Unileverin tutkijat tekivät mullistavan havainnon suuressa ikääntymistä käsittelevässä tutkimuksessa, joka toteutettiin yhdessä Rotterdamin Erasmus-yliopiston Erasmus MC lääketiedekeskuksen ja muiden yhteistyökumppanien kanssa.

Hankkeessa perehdyttiin yli 4 000 tutkimushenkilön ulkonäön nuorekkuuteen kasvokuvien avulla. Tutkimuksessa tehtiin muun muassa yli 100 000 ikäarviota eli arvioitiin kuvan tutkimushenkilöiden ikä ulkonäön perusteella. Tämän jälkeen nuorelta näyttävien henkilöiden DNA:ta analysoitiin yli 8 miljoonalla muuttujalla sen selvittämiseksi, liittyikö nuorekkailta näyttäviin ihmisiin eri muuttujia kuin niihin, jotka arvioitiin ikäistään vanhemmiksi.

Tutkimus on ensimmäinen laatuaan ja julkaistiin uusimmassa Current Biology -lehdessä. Tulokset paljastavat, että MC1R-geeniä kantavat näyttävät kaksi vuotta ikäistään vanhemmilta.

Tohtori David Gunn, Unileverin vanhempi tutkija ja yksi tutkimuksen vetäjistä, toteaa:

”Tutkimus on äärimmäisen kiinnostava ja antaa aivan uudenlaista tietoa siitä, miksi osa ihmisistä pysyy ikääntyessään toisia nuorekkaampina.

”Kun löydämme nuorekkuuden salaisuudet, voimme kehittää innovatiivisia tapoja, jotka auttavat kaikkia pysymään nuoremman näköisinä pidempään.”

”Työtä on vielä jäljellä, mutta uskomme tulosten tukevan tuotekehitystä ja innovointia Unileverillä.”

Toinen tutkimuksen vetäjistä, professori Manfred Kayser Erasmus MC -lääketutkimuksesta kertoo:

”Ensimmäisen arvioituun ikään liittyvän geenin löytäminen on tärkeää, sillä se näyttää tietä muiden geenien tunnistamiseen, joita tiedämme olevan olemassa ja nyt myös löydettävissä.”

”Havainto vie meidät jälleen askeleen lähemmäs ihmisten ikääntymiseen liittyvien erojen ymmärtämistä ja auttaa kartoittamaan arvioidun iän, kronologisen iän ja biologisen iän molekyylisiä yhteyksiä.”

”Seuraavaksi on selvitettävä molekyylisellä tasolla, mikä yhteys nuorekkaalla ulkonäöllä ja terveydellä on. Se puolestaan auttaa meitä ymmärtämään terveenä ikääntymistä entistä paremmin.”

Kuvateksti:

Ikääntymisen keskimääräiset vaikutukset kahdentoista 47-vuotiaan (oikea puoli) ja kahdentoista 70-vuotiaan (vasen puoli) kasvoilla kuvattuna. Ikääntyminen näkyy kasvoilla muun muassa ryppyinä, epätasaisena pigmenttinä ja kasvojen rakenteen kuten huulten koon ja posken ja ylähuulten välisten juonteiden muuttumisena ja saa osan ihmisistä näyttämään ikäistään vanhemmilta ja osan ikäistään nuoremmilta. Ensimmäisessä arvioitua ikää ja DNA-muuttujia käsittelevässä tutkimuksessa MC1R-geenin kantajien havaittiin vaikuttavan lähes kaksi vuotta ikäistään vanhemmilta. Kuvan tekijänoikeus Unilever – sallittu käyttöön tämän artikkelin yhteydessä.

Unilever:

Unilever on yksi maailman johtavista ruoka-, kodinhoito- ja hygieniatuotteiden toimittajista. Sen tuotteita myydään yli 190 maassa ja ne tavoittavat päivittäin 2 miljardia kuluttajaa. Unileverillä on 169 000 työntekijää ja sen myynti oli 53,3 miljardia euroa vuonna 2015. Yli puolet (58 %) yhtiön toiminnasta on nopeasti kasvavilla ja kehittyvillä markkinoilla. Unileverillä on yli 400 tuotemerkkiä, joita käytetään kodeissa ympäri maailmaa. Niitä ovat muun muassa Persil, Dove, Knorr, Domestos, Hellmann’s, Lipton, Wall’s, PG Tips, Ben & Jerry’s, Marmite, Magnum ja Lynx.

Unileverin Sustainable Living Plan (USLP) ohjelman tavoitteena on

  • erottaa liiketoiminnan kasvu ympäristövaikutuksesta
  • auttaa yli miljardia ihmistä parantamaan terveyttään ja hyvinvointiaan
  • kohentaa miljoonien ihmisten toimeentuloa vuoteen 2020 mennessä.

Unilever sijoittui sektorillaan ensimmäiseksi Dow Jonesin kestävän kehityksen indeksissä vuonna 2015. FTSE4Good Index indeksissä se saavutti 5 ympäristöpistettä, mikä on korkein arvosana. Vuonna 2015 Unilever oli vuosittaisen GlobeScan/SustainAbility-tutkimuksen listajohtaja jo viidettä vuotta peräkkäin. Se nimettiin samana vuonna myös Oxfamin Behind the Brands listan kestävimmäksi elintarvike- ja juomateollisuusyritykseksi.

Unilever on nimetty LinkedIn-palvelun halutuimmat työnantajat Top 3 listalle.

Lisätietoa Unileverista ja sen tuotemerkeistä löydät osoitteesta www.unilever.fi. Lisätietoa USLP-ohjelmasta on osoitteessa www.unilever.com/sustainable-living/.

Erasmus MC University Medical Centre Rotterdam:

Erasmus MC on Alankomaiden suurin yliopistollinen lääketiedekeskus. Keskuksen tavoitteena on kansanterveyden edistäminen. Sen 13 000 työntekijää ovat omistautuneet ylivertaisen hoidon, maailmanluokan koulutuksen ja edistyksellisen tutkimuksen tarjoamiseen. Ammattilaishenkilöstö on avainasemassa terveydenhuollon ja sairaanhoidon asiantuntemuksen kehittämisessä. Keskuksessa viimeisimmät tutkimustuloksen yhdistetään käytännön hoitomenetelmiin ja ennaltaehkäiseviin toimiin, jotta voidaan edistää potilaiden hyvinvointia ja ylläpitää hyvää terveyttä mahdollisimman pitkään. Erasmus MC pyrkii yhteistyön keinoin edelläkävijyyteen haastavan, innovatiivisen ja akuutin hoidon saralla.

Lisätietoa Erasmus MC:stä on sivustossa http://www.erasmusmc.nl/?lang=en.

Takaisin alkuun