Siirry kohtaan sisältö

Unilever on saavuttanut uuden virstanpylvään kaatopaikkajätteen nollatasossa

Julkaistu:

Keskimääräinen lukuaika: 4 minuuttia

Yli 600 toimipaikkaa ei nyt tuota lainkaan kaatopaikkajätettä.

Journey to zero waste

LONTOO – 9. helmikuuta 2016 – Unilever on tänään saavuttanut uuden virstanpylvään alallaan; se on saavuttanut yli 70 maahan ulottuvan 600 toimipaikan verkostossa nollatason kaatopaikkajätteessä. Toimipaikkoihin kuuluu tehtaita, varastoja, jakelukeskuksia ja toimistoja. Unilever on tunnistanut toiminnastaan aiheutuvat jätevirrat ja löytänyt vaihtoehtoisia tapoja jätteen käsittelylle näissä toimipaikoissa.

Tammikuussa 2015 Unilever ilmoitti, että yli 240 tehtaan verkosto oli saavuttanut nollatason kaatopaikkajätteessä. Hyödyntämällä toimivaksi todettua mallia liiketoiminnan muilla osa-alueilla, lähes 400 muuta toimipaikkaa eivät nyt tuota lainkaan kaatopaikkajätettä. Tavoite saavutettiin vähentämällä jätteen määrää, hyödyntämällä uusiokäyttöä sekä kierrättämällä. Saavutus on todiste siitä, että jätteet on mahdollista hyödyntää monipuolisesti, esimerkiksi käyttämällä niitä rakennusmateriaalina tai kompostoimalla henkilökunnan kahviloiden ruokajäte.

Yrityksen tärkeimpiin tavoitteisiin kuuluu vähentää jätteen määrää ja suosia kierrätystä. Unilever tekee jatkuvasti työtä pitääkseen kiinni saavutetuista nollatasoista ja on asettanut tavoitteekseen saattaa kaikki toimipisteet, mukaan lukien tulevaisuudessa avattavat yksiköt ja yritysostot, tämän mallin alaisuuteen. Unileverin pitkän tähtäimen tavoitteena on saavuttaa kaatopaikkajätteen nollataso koko arvoketjussa. Nollatason saavuttamisen eteen tehty työ on tuonut voimakkaasti esiin kestävän kehityksen liiketoimintamahdollisuudet – jätteiden hyödyntäminen/kierrättäminen on vähentänyt menoja 200 miljoonalla eurolla ja auttanut luomaan satoja työpaikkoja.

Unilever uskoo, että omien tavoitteiden saavuttaminen ja jätteettömyyden edistäminen alalla on toteutettava yhteistyönä ja ottamalla oppia tavarantoimittajilta, yhteistyökumppaneilta ja muilta organisaatioilta. Tähän perustuen Unilever julkisti tänään myös uuden yhteistyökumppanuuden johtavan kestävän liiketoiminnan yhteistyöalustatoimijan, 2degrees:n, kanssa. Yhteistyön tavoitteena on tukea muutosta alalla nollajätetasomallia hyödyntämällä. Uusi yhteistyöohjelma käynnistyy kesällä 2016. Unileverin Chief Supply Chain Officer Pier Luigi Sigismondi sanoo: ”Yhä suuremman väestömäärän on tultava toimeen rajallisilla resursseilla – tämä on globaali haaste, jonka vakavuutta ei voi sivuuttaa. Nollajätetavoite tukee Unileverin kestävän kasvun tavoitteita sekä sitoutumistamme resurssien käytön mukauttamiseen ja ilmastonmuutoksen torjumiseen.”

”Olen ylpeä siitä, mitä työntekijämme ja yhteistyökumppanimme ovat saavuttaneet valmistustoiminnassamme sekä laajemmassa liiketoimintayhteisössämme, mutta meillä on vielä paljon tehtävää, jotta saamme aikaan muutoksen laajemmalla tasolla. On aika tehostaa ponnisteluja kohti nollajätetasoa yleisesti ja maailmanlaajuisesti. Yhteistyömme 2degrees:n kanssa antaa meille mahdollisuuden jakaa tietoa ja kokemuksia muiden kanssa ja kannustaa muita yrityksiä ja teollisuudenaloja ottamaan vastaan nollajätehaaste. Luomalla yhteistyöverkostoja ja tukemalla toisiamme, voimme välttää jätteen syntymistä ennennäkemättömän laajassa mittakaavassa.

Martin Chilcott, 2degrees:n perustaja ja toimitusjohtaja, sanoi: ”Unilever näyttää tietä vastaamalla yritysten suurimpiin, resurssien tehokkaaseen käyttöön ja kestävyyteen liittyviin haasteisiin. Kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseksi, kuten nollajätetaso koko arvoketjussa, vaaditaan yhtä kunnianhimoisia toimenpiteitä ja laajamittaista yhteistyötä. Olen iloinen siitä, että saan kehittää heidän kanssaan kesällä 2016 lanseerattavaa ohjelmaa, jonka tavoite on saada aikaan todellinen muutos.”

Unileverin Sustainable Living Plan -ohjelma

Unilever on ilmoittanut, että se tähtää liiketoiminnan koon kaksinkertaistamiseen vähentäen samalla ympäristöjalanjälkeä. Yritys nimettiin alansa johtajaksi Dow Jonesin kestävän kehityksen indeksissä ja sai RobecoSam Gold Class -luokituksen erinomaisesta työstään kestävän kehityksen edistämiseksi vuonna 2015. Tavoite saavuttaa vaarattoman kaatopaikkajätteen nollataso on olennaisena osa Unilverin pyrkimystä saavuttaa kestävä kehitys.

ENDS

Lisätietoa toimittajille

  • Tämän päivän nollajätetasoon liittyvä ilmoitus tarkoittaa, että yli 240 tuotantolaitoksen lisäksi yli 400 Unileverin omistamaa tai täysin operoimaa toimituspaikkaa, mukaan lukien toimistoja, jakelukeskuksia ja varastoja, eivät enää tuota kaatopaikkajätettä.
  • Unilever ilmoitti tammikuussa 2015 saavuttaneensa vaarattoman kaatopaikkajätteen nollatason yli 240 tuotantolaitoksessa. Yritys on tästä lähtien ylläpitänyt nollatasoa, poikkeuksena kahdeksan tuotantolaitosta, jotka toimittivat pieniä määriä jätettä kaatopaikoille rajoitetun ajanjakson ajan.
  • Tämän päiväiset saavutukset perustuvat lokakuussa 2015 Euroopassa annettuun ilmoitukseen.
  • Vaaralliseen jätteeseen luokiteltavat materiaalit vaihtelevat eri maiden paikallisten jätemääräysten mukaan ja ne muodostavat hyvin pienen osan jätteen kokonaismäärästä.
  • Seuraavassa muutama esimerkki jätevirtojen käsittelyä koskevista ratkaisuista:
  1. Egyptissä, Unilever Mashreq:n ympäristöasiantuntija Rania Bahaa, osallistui ohjelman lanseeraukseen, jonka avulla alentuneesti työkykyiset työntekijät voivat ansaita lisätuloja kierrättämällä Unileverin tuotantolinjojen jätemateriaaleja. https://www.youtube.com/watch?v=7hlhHzCat5Q
  2. Etelä-Aasiassa alunperin käytetyn matokompostiprosessin avulla ruokaloiden jäte ja tietyt ruokatuotannon jätteet voidaan kompostoida. Jätteistä syntynyttä kompostia käytetään sitten ruokaloiden käyttöön tarkoitettujen luomuvihannesten viljelyyn.
  3. Sementtiteollisuus tuottaa 6 % maailman hiilidioksidipäästöistä ja on perinteisesti ollut riippuvainen fossiilisista polttoaineista. Viime vuosina sementtiteollisuus on investoinut teknologiaan, jonka ansiosta se voi polttaa miiluissa ei-fossiilisia polttoaineita. Kaasun tai hiilen sijaan sementin tekoon hyödynnetään jätettä, jota Unilever ei tällä hetkellä pysty kierrättämään (esimerkiksi Indonesiassa).

Tietoa Unileveristä:

Unilever on yksi maailman johtavista ruoka-, kodinhoito- ja hygieniatuotteiden toimittajista. Sen tuotteita myydään yli 190 maassa ja ne tavoittavat päivittäin 2 miljardia kuluttajaa. Unileverillä on 172 000 työntekijää ja sen myynti oli 53,3 miljardia euroa vuonna 2015. Yli puolet (57 %) yhtiön toiminnasta on nopeasti kasvavilla ja kehittyvillä markkinoilla. Unileverillä on yli 400 tuotemerkkiä, joita käytetään kodeissa ympäri maailmaa. Niitä ovat muun muassa Persil, Dove, Knorr, Domestos, Hellmann’s, Lipton, Wall’s, PG Tips, Ben & Jerry’s, Marmite, Magnum ja Lynx.

Unileverin Sustainable Living Plan (USLP) ohjelman tavoitteena on:

  • erottaa liiketoiminnan kasvu ympäristövaikutuksesta
  • auttaa yli miljardia ihmistä parantamaan terveyttään ja hyvinvointiaan
  • kohentaa miljoonien ihmisten toimeentuloa vuoteen 2020 mennessä.

Unilever sijoittui sektorillaan ensimmäiseksi Dow Jonesin kestävän kehityksen indeksissä vuonna 2015. FTSE4Good Index indeksissä se saavutti korkeimman arvosanan; 5 ympäristöpistettä. Vuonna 2015 Unilever oli vuosittaisen GlobeScan/SustainAbility-tutkimuksen listajohtaja jo viidettä vuotta peräkkäin. Se nimettiin samana vuonna myös Oxfamin Behind the Brands listan kestävimmäksi elintarvike- ja juomateollisuusyritykseksi.

Unilever on nimetty LinkedIn-palvelun halutuimmat työnantajat Top 3 listalle.

Lisätietoa Unileveristä ja sen tuotemerkeistä löydät sivuilta www.unilever.fi. Lisätietoa USLP-ohjelmasta löydät osoitteesta: www.unilever.com/sustainable-living/

Takaisin alkuun