Siirry kohtaan sisältö

Unilever Finland sitoutuu käyttämään vastuullisesti tuotettua soijaa

Julkaistu:

Keskimääräinen lukuaika: 3 minuuttia

Kesko, Arla Suomi, HKScan Finland ja Unilever Finland yhteistyössä WWF Suomen kanssa ovat perustaneet suomalaisen soijasitoumuksen. Sitoumuksen jäsenet sitoutuvat siihen, että vuoteen 2020 mennessä kaikki niiden omien tuotteiden tuotantoketjussa käytetty soija on vastuullisesti tuotettua, Round Table on Responsible Soy (RTRS)- tai ProTerra-sertifioitua soijaa.

Suomalainen soijasitoumus kattaa sekä suomalaisen tuotantoketjun että ulkomaisen hankinnan. Sertifiointi koskee soijan alkuperää ja tuotantoketjua. Sertifioinnin suorittaa riippumaton kolmas osapuoli. Sertifioinnin yli sata kriteeriä sisältävät muun muassa ympäristö-, paikallisyhteisö- ja työskentelyolosuhdetarkastelut. Vastuullisen tuotannon sertifikaatit RTRS ja ProTerra vähentävät huomattavasti viljelyn ympäristövaikutuksia estämällä luonnonympäristöjen ja uhanalaisten alueiden muuttamisen viljelysmaaksi.

”WWF on kansainvälisellä tasolla tehnyt jo vuosia töitä edistääkseen siirtymistä vastuullisen soijan käyttöön. On hienoa, että yritykset ovat nähneet viestimme tärkeyden. Tämä on tärkeä askel ja konkreettinen esimerkki siitä, kuinka yritykset voivat suoraan vaikuttaa hankinnoillaan ympäristövaikutuksiinsa. Rohkaisemme muita suomalaisia toimijoita ottamaan haasteen vastaan”, kannustaa WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Haastamme muut toimijat mukaan

Suomalainen soijasitoumus on avoin ryhmä. Sen sisältö ja jäsenet ovat näkyvissä sivulla www.wwf.fi/soijasitoumus. Sitoumuksen perustajajäsenet Kesko, Arla Suomi, HKScan Finland, Unilever Finland sekä WWF Suomi haastavat muut suomalaiset toimijat liittymään mukaan. Sitoumukseen osallistuvat yritykset sitoutuvat varmistamaan, että vuoteen 2020 mennessä kaikki niiden omien tuotteiden tuotantoketjussa käytetty soija on vastuullisesti tuotettua, RTRS- tai ProTerra -sertifioitua soijaa. Yritykset raportoivat julkisesti etenemisestään sitoumuksen saavuttamisessa vuosittain.

Soijan tuotannolla on ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia

Soija on yksi maailman viljellyimmistä kasveista. Soijaa käytetään lukuisten elintarvikkeiden ainesosana ja soijarehua eläinperäisten elintarvikkeiden tuotannossa.

Kuusi prosenttia soijasta tuotetaan suoraan ihmisten ravinnoksi; suurin osa käytetään tuotantoeläinten rehujen raaka-aineena ja päätyy ruokapöytään liha- ja maitotaloustuotteiden sekä kananmunien kautta.

Soijan viljelyalueiden jatkuvan laajenemisen suurimmat ympäristövaikutukset erityisesti Etelä-Amerikassa liittyvät metsäkatoon, kasvihuonekaasupäästöjen kasvuun, luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen ja eroosioon. Soijan viljelyn on raportoitu aiheuttavan sosiaalisia ongelmia muun muassa maanomistukseen ja tulojen jakautumiseen liittyen.

RTRS edistää soijan kestävää viljelyä ja soijantuotannon vastuullisuutta

Round Table on Responsible Soy (RTRS) on kansainvälinen vastuullisen soijantuotannon aloite, jossa eri sidosryhmät toimivat yhdessä soijan kestävän viljelyn ja soijatuotannon vastuullisuuden varmistamiseksi. Unilever-konserni on RTRS:n jäsen.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Kalle Järvinen, puh. 050 532 1003, kalle.jarvinen@unilever.com

Viestintäpäällikkö Riitta Jantunen, puh. 040 803 5671, riitta.jantunen@unilever.com

Projektikoordinaattori Stella Höynälänmaa, WWF Suomi, p. 040 507 3123, stella.hoynalanmaa@wwf.fi

Pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF Suomi, 040 840 7461, liisa.rohweder@wwf.fi

Unilever on maailman johtavia elintarvikkeiden, kodin ja henkilökohtaisen hygienian tuotteiden toimija, jonka tuotteita myydään yli 190 maassa. Unileverin tuotteita käyttää päivittäin yli 2 miljardia kuluttajaa. Yhtiöllämme on 172 000 työntekijää, ja liikevaihtomme oli 53,3 mrd € vuonna 2015. Yli puolet (57 %) yhtiömme liikevaihdosta tulee kehittyviltä markkinoilta. Unileverin yli 400 tuotemerkkiä kuten OMO (Persil), Dove, Knorr, Domestos, Hellmann’s, Lipton, Magnum, Rexona ja Axe löytyvät kodeista ympäri maailman. Suomessa tuotteitamme ovat myös Turun Sinappia ja Ingman-jäätelöt.

Unilever Sustainable Living Plan–ohjelmassa (USLP) sitoudutaan:

  • Saavuttaa kasvua ilman haitallisia ympäristövaikutuksia
  • Auttamaan yli miljardia ihmistä parantamaan terveyttään ja hyvinvointiaan
  • Parantamaan miljoonien ihmisten toimeentuloa vuoteen 2020 mennessä

Unilever on noteerattu alansa ykköseksi 2015 Dow Jones Sustainability -indeksissä. FTSE4Good Index-sarjassa yritys saavutti korkeimmat ympäristöpisteet 5. Yritys oli johdossa Global Corporate Sustainability Leaders GlobeScan / SustainAbility vuosittaisessa tutkimuksessa - viidettä vuotta peräkkäin, ja vuonna 2015 yhtiö rankattiin vastuullisimmaksi elintarvikeyritykseksi Oxfam-järjestön Behind the Brands Scorecard-listauksessa.

Unilever nimettiin LinkedIn-palvelussa 3 kaikkien alojen halutuimmista työnantajista. Lisätietoja Unileveristä ja tuotemerkeistä www.unilever.fi ja www.unilever.com. Lisätietoja USLP-ohjelmasta www.unilever.com/sustainable-living/

WWF Suomi on osa laajaa, kansainvälistä WWF-verkostoa, jolla on toimistoja noin 50 maassa ja toimintaa yli sadassa maassa. Rakennamme tulevaisuuden, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa. WWF on toiminut vuosia vastuullisen soijan käytön edistämiseksi ja vedonnut avainyrityksiin sekä Suomessa että kansainvälisesti. www.wwf.fi

Takaisin alkuun