Unilever jälleen askeleen lähempänä kestäviä pakkaustavoitteitaan
Unilever tehostaa kierrätysmuovin käyttöä ja kertoo edistysaskeleistaan uudelleentäytön ja -käytön lisäämisessä
Lontoo/Rotterdam; 28. lokakuuta 2020. Unilever, jonka tuotemerkkejä ovat muun muassa Dove, Seventh Generation ja Magnum, on sitoutunut jätteettömään maailmaan, ja se jatkaa kunnianhimoisten sitoumustensa toteuttamista Covid-19:n luomasta haastavasta toimintaympäristöstä huolimatta. Unileverin sitoumukset pysyvät ennallaan, ja yhtiö on lisännyt merkittävästi kierrätysmuovin käyttöä.
Unileveristä tuli viime vuonna ensimmäinen suuri kansainvälinen kulutustavaravalmistaja, joka on sitoutunut vähentämään muovin määrää absoluuttisesti koko tuotevalikoimassaan. Se vahvisti puolittavansa vuoteen 2025 mennessä neitseellisen muovin käyttönsä vähentämällä muovipakkausten määrää yli 100 000 tonnilla ja lisäämällä kierrätysmuovin käyttöä. Unilever on saavuttanut vuoden aikana seuraavat edistysaskeleet:
Näiden toimien ansiosta Unilever on pystynyt vähentämään neitseellisen muovin käyttöä uusien sitoumustensa mukaisesti.
Poisheittokulttuuri ja poisheittämiseen pohjautuvat liiketoimintamallit hallitsevat edelleen elämäämme ja vahingoittavat maapalloamme. Haastavista olosuhteista huolimatta emme saa kääntää selkäämme muovijätteelle. On tärkeää, että me – ja muut alan toimijat – pysymme oikealla tiellä, vähennämme käyttämämme muovin määrää ja siirrymme nopeasti kiertotalouteen.
Unileverin toimitusjohtaja Alan Jope sanoo:
Unilever jatkaa tuotteidensa uusien toimitusmallien kehittämistä "Vähemmän, Parempaa, Ei muovia" -ohjelmansa kautta.
Unilever jatkaa yhteistyötään useiden kumppaneiden kanssa muovipakkausten keräämiseksi ja käsittelemiseksi. Ohjelmat kattavat useita maita, kuten Brasilian, Intian, Indonesian, Filippiinit, Venäjän, Etelä-Afrikan, Thaimaan, Ison-Britannian ja Yhdysvallat. Niihin sisältyvät suorat investoinnit, kumppanuudet jätteen keräämiseksi ja käsittelemiseksi, kapasiteetin kasvattaminen ostamalla kierrätysmuovia ja hyvin suunniteltujen ja entistä laajempien tuottajavastuuohjelmien tukeminen, joissa Unilever maksaa suoraan pakkaustensa keräämisestä.
Intiassa Unilever tekee yhteistyötä YK:n kehitysohjelman kanssa epävirallisten jätteenkerääjien toimeentulon turvaamiseksi ja pakkausten lajittelun, keräyksen ja kierrätyksen edistämiseksi. Kumppanuus on tavoittanut yli 33 000 kotitaloutta ja sen avulla on kerätty 2 500 tonnia muovijätettä. Projektiin tullaan tulevina vuosina ottamaan mukaan enemmän kotitalouksia.
Indonesiassa Unilever on jo auttanut 18 kaupungin yhteisöjä kehittämään järjestelmiä, joiden avulla ne voivat kerätä ja myydä jätettä. Unilever käyttää Google My Business -ympäristöä, jonka avulla kuluttajat voivat käyttää heitä lähellä olevia jätepankkeja suoraan Google Maps -palvelun kautta. Tällä hetkellä digitaalisella työkalulla on haettavissa 424 jätepankkia. Tavoitteena on tuoda 2 000 jätepankkia saataville Google Mapsin kautta vuoden 2020 loppuun mennessä.
Osana tämän päivän tilanneraporttia Unilever jakaa uudelleentäyttö- ja uudelleenkäyttömalleihin liittyviä kokemuksiaan. OMOn ja Cifin kotikäyttöön tarkoitetut tiivistetäyttöpakkaukset ovat olleet Univelerille menestyksiä. OMO-tiivisteestä tuli Unileverin ensimmäinen kotona laimennettava pyykinpesuaine. Se lanseerattiin Brasiliassa vuonna 2019 ja saavutti suuren suosion. Jopa 30 % OMOn 3L-pullon kuluttajista Brasiliassa vaihtoi kotona laimennettavaan pakkaukseen.
Lanseerauksensa jälkeen Cif Ecorefills on säästänyt Britanniassa 171 tonnia muovia 12 kuukaudessa ja innostanut satojatuhansia asiakkaita käyttämään suihkepulloja uudelleen uuden ostamisen sijaan.
Unilever jatkaa uudelleentäyttötuotteiden kokeilua myymälöissä myös Covid-19-ympäristössä, ja se on suunnitellut uusia pilottihankkeita maailmanlaajuisesti. Tässä kuussa Unilever käynnisti Britanniassa Euroopan markkinoiden laajimman täyttöpakkauskokeilunsa myymäläympäristössä. Siihen kuuluu pyykinpesu-, hygienia- ja teebrändejä.
Saadun opin pohjalta Unilever suosii yksinkertaisia järjestelmiä, jotka minimoivat markkinoille pääsyn esteet, tarjoavat lisäetuja ja rajaavat kuluttajakäyttäytymisen muutosta. Unilever on asettanut uusien liiketoimintamallien skaalaamiseen erikoistuneita tiimejä nopeuttaakseen kiertotalouteen siirtymistä ja vähentääkseen neitseellisen muovin käyttöä entisestään.
Unileverin tuotekehitysjohtaja Richard Slater sanoo: “Jotta voimme pureutua muovijätteen juurisyihin, meidän on ajateltava pakkauksista uudella tavalla. Tarvitsemme rohkeita innovaatioita, jotka haastavat nykyisen pakkaussuunnittelun, materiaalit ja liiketoimintamallit. Tärkeintä on uudistaa perusteitaan myöten lähestymistapamme pakkauksiin ja tasoittaa tietä uusille ratkaisuille, kuten uudelleenkäytettäville ja -täytettäville pakkauksille.
“Hyödyntämällä strategiaamme 'testaa, opi, jalosta' olemme kehittäneet innovatiivisia ratkaisuja, jotka auttavat ihmisiä vähentämään muovin käyttöä. Yksi tällainen tuote on ultratiivistetty kotona laimennettava OMO, joka sisältää 72 % vähemmän muovia. Menestyksekkään Brasilian lanseerauksen jälkeen tuomme sen markkinoille nyt myös muissa maissa niin Latinalaisessa Amerikassa, Euroopassa kuin Lähi-idässä. Samoin Cif Ecorefill käynnistettiin pilottihankkeena Isossa-Britanniassa, ja se on otettu nyt käyttöön myös muualla Euroopassa, Kanadassa ja Australiassa.
“Olemme vielä matkamme alussa. Tekemällä täyttö- ja uudelleenkäyttöpakkauksista laajemmin ja helpommin saatavilla olevia sekä edullisempia hinnaltaan toivomme, että voimme tehdä kestävän muutoksen maailmaan ja hyödyntää tässä työssä mittakaavaamme ja tavoittavuuttamme."
* 1.7.2019-30.6.2020 välisenä aikana. /em>
Teemme aina mielellämme yhteistyötä kestävään kehitykseen perustuvan tulevaisuuden rakentamiseksi.