Muovin käyttöä on ehdottomasti vähennettävä. The Pew Charitable Trustsin ja SYSTEMIQ-yhtiön tuoreessa raportissa (Breaking the Plastic Wave) havaittiin, että ilman radikaaleja toimia mereen päätyvän muovin määrä kolminkertaistuu vuoteen 2040 mennessä.

Ratkaisuja on kuitenkin olemassa. Samaisen raportin mukaan tätä määrää voidaan pienentää 80 % suuren muutoksen avulla. Unilever on siis ryhtynyt toimenpiteisiin. Vuonna 2019 lupasimme puolittaa ensiömuovin käytön pakkauksissamme ja poistaa yli 100 000 tonnia muovia kokonaan vuoteen 2025 mennessä.

Lähtökohtanamme on oltava suunnittelu. Vähennämme käyttämämme muovin määrää ja varmistamme sen jälkeen, että käyttämämme muovi on yhä useammin kierrätettyä. Pyrimme varmistamaan, että kaikki muovipakkauksemme ovat uudelleenkäytettäviä, kierrätettäviä tai kompostoitavia vuoteen 2025 mennessä, ja edistyäksemme työskentelemme ennennäkemättömän nopeasti ja intensiivisesti. Yksi ratkaisu on uudelleentäytettävät ja -käytettävät pakkaukset, ja tutkimme parhaillaan niiden tuomista kuluttajille ympäri maailmaa.

Kuten tutkimus- ja kehitysjohtaja Richard Slater toteaa: “Jotta voimme pureutua muovijätteen perimmäisiin syihin, meidän on ajateltava pakkauksista uudella tavalla. Tarvitsemme rohkeita innovaatioita, jotka haastavat nykyisen pakkaussuunnittelun, materiaalit ja liiketoimintamallit. Tärkeintä on uudistaa lähestymistapamme pakkauksiin perusteellisesti ja tasoittaa tietä uusille ratkaisuille, kuten uudelleenkäytettäville ja -täytettäville pakkauksille.

“Hyödyntämällä strategiaamme 'testaa, opi, jalosta' olemme kehittäneet innovatiivisia ratkaisuja, jotka auttavat ihmisiä vähentämään muovin käyttöä.

Tarvitsemme rohkeita innovaatioita, jotka haastavat nykyisen pakkaussuunnittelun, materiaalit ja liiketoimintamallit. Tärkeintä on uudistaa lähestymistapamme pakkauksiin perusteellisesti ja tasoittaa tietä uusille ratkaisuille, kuten uudelleenkäytettäville ja -täytettäville pakkauksille.

Richard Slater, tutkimus- ja kehitysjohtaja, Unilever


Uusia tuotteita. Uusia pakkauksia. Uusia malleja.

Olemme nimittäneet työryhmiä nopeuttamaan työtämme uudelleenkäytettävien ja -täytettävien pakkausten kanssa ja investoimme pilottiohjelmiin ympäri maailmaa niiden kannattavuuden testaamiseksi. Olemme oppineet matkan varrella ja jalostaneet erilaisia malleja selvittääksemme, mikä toimii kuluttajille – ja meille yrityksenä.

Ellen MacArthur Foundationin kumppanimme ovat laatineet neljä uudelleentäytettävän ja -käytettävän kulutustuotteen mallia, jotka ovat mielestämme erittäin vahvoilla. Kaikki neljä lähestymistapaa antavat tietoa käynnissä olevista pilottiprojekteista. Tutkimme myös liiketoimintamalleja Unilever Food Solutionsin kautta, joka tarjoaa tuotteita hotelli- ja ravintola-alalle.

  • Täyttöpakkaus kotiin: Kuluttajat voivat tilata pakkausten täytön kotiinsa
  • Täyttöpakkaus mukaan: Kuluttajat täyttävät pakkauksensa myymälässä olevien annostelujärjestelmien avulla
  • Palautus kotoa: Kuluttajat voivat järjestää pakkauksen noudettavaksi kotoaan ja täytettäväksi
  • Palauttaminen tien päällä: Kuluttajat palauttavat palautuspisteeseen pakkaukset, jotka valmistaja noutaa ja täyttää.
  • Yrityksille tarjottava täyttö- ja palautuspalvelu: Hotelli- ja ravintola-alan yritykset voivat tilata suuria täyttömääriä ammattikeittiöihin
A graphic illustrating the five refill-reuse models mentioned. There are four consumer models: refill at home, refill on the go, return from home and return on the go. Unilever Foodsolutions is also introducing a business-to-business model, delivering refills to customers in the hospitality sector. Credit: Ellen MacArthur Foundation.

Kuva esittää viittä edellä mainittua uudelleentäyttö- ja täyttömallia. Kuluttajamalleja on neljä: täyttöpakkaus kotona, täyttöpakkaus liikkeellä ollessa, palautus kotoa ja palautus liikkeeseen. Unilever Foodsolutions ottaa käyttöön myös liiketoimintamallin, joka toimittaa täyttöpakkauksia hotelli- ja ravintola-alan asiakkaille. Lähde: Ellen MacArthur Foundation.
Tekemällä täyttö- ja uudelleenkäyttöpakkauksista laajemmin ja helpommin saatavia sekä edullisempia toivomme, että voimme tehdä kestävän muutoksen maailmaan ja hyödyntää tässä työssä mittakaavaamme ja tavoittavuuttamme. Emme kuitenkaan voi tehdä tätä yksin. Mitä enemmän sitä parempi. Voidaksemme todella vaikuttaa tarvitsemme ostajia, jälleenmyyjiä ja hallituksia avuksemme hyötyjen toteutumisessa.

Siksi jaamme oppimaamme ensimmäistä kertaa.

Ei ole olemassa yhtä yleisratkaisua

Olemme oppineet, että uudelleenkäytön suhteen kyse ei ole pelkästään yhdestä yleisratkaisusta: Kuluttajien tarpeet ja toiveet ovat erilaisia ja riippuvat monista tekijöistä: Missä he asuvat? Miten he ostavat? Mitä he ostavat? Vastaavasti eri tuoteryhmät toimivat paremmin liikkeellä ollessa kuin kotona, ja päinvastoin.

Menestys riippuu ratkaisujen räätälöinnistä, esteiden poistamisesta ja järjestelmien yksinkertaisuudesta.

Projekteistamme on noussut esiin selkeitä havaintoja. Tässä muutamia niistä.

Yhdeksän näkemystä tähänastisesta työstämme...

Mitä Unileverille on luvassa seuraavaksi?

Täyttö- ja uudelleenkäyttö ovat vasta alkuvaiheissaan, ja oppiminen jatkuu. Testaaminen todellisissa olosuhteissa on kuitenkin tuonut meille pitkän listan oivalluksia – ja vielä pidemmän listan tehtäviä. Nyt haluamme lisätä vauhtia ja tehdä kaikkemme auttaaksemme uusiotäytön ja -käytön vallankumouksessa.

Opitun jakaminen on alku, ja toivomme, että siitä on hyötyä. Globaali muutos vaatii kuitenkin kokonaisen järjestelmän. Tiedämme, ettemme voi tehdä tätä yksin. Tarvitsemme sille hyväksynnän paitsi jälleenmyyjiltä, valmistajilta, toimituspalveluilta ja kansalaisyhteiskunnan organisaatioilta, myös kuluttajilta. Myös hallitusten rooli on tärkeä, erityisesti innovaatioiden edistämisessä ja investointeihin kannustamisessa. Teemme jatkuvasti yhteistyötä, jotta tämä olisi mahdollista.

Jatkamme myös kokeilujamme. Olemme huomanneet, että pitämällä asiat yksinkertaisina, kuten tiivistetyillä täyttöpakkauksilla tai tarvikkeiden uudelleentilaukseen tarkoitetuilla digitaalisilla ratkaisuilla, voimme helpottaa kuluttajien sopeutumista uusiin tapoihin ja parantaa todennäköisyyttä saada uudet tavat kestäviksi käytännöiksi.

Olemme nimittäneet oman tiimimme rakentamaan asiantuntemusta, testaamaan erilaisia lähestymistapoja ja toteuttamaan onnistuneita pilotteja. Samalla jatkamme oppimista ja menestyksemme hiomista.

Ajattelemme muovin uusiksi. Ajatteletko sinäkin?

Takaisin ylös

SEURAA MEITÄ

Teemme aina mielellämme yhteistyötä kestävään kehitykseen perustuvan tulevaisuuden rakentamiseksi.

OTA YHTEYTTÄ

Ota yhteyttä meihin ja asiantuntijoihimme ympäri maailman.

Ota yhteyttä