Kuinka monipuolinen ruokavalio sinulla on? YK: n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) asiantuntijoiden mukaan se ei todennäköisesti ole tarpeeksi vaihteleva. Samanlaisena toistuvan ruokavalion vaikutukset ovat paljon vakavampia kuin tylsät ateria-ajat.

Maailman väestö luottaa yllättävän pieneen määrään ainesosia, jotka muodostavat ruokavaliomme. FAO: n asiantuntijat ovatkin osoittaneet, että 75 prosenttia maailman elintarvikkeista on peräisin vain 12 vilja- ja viidestä eläinlajista, vaikka maailmassa on yli 20 000 syötävää kasvilajia.

Miksi tämä asia on tärkeä? Ensinnäkään tämä ei ole hyvä terveydellemme. Elintarvikkeiden monimuotoisuuden puute vaikeuttaa kaikkien tarvitsemiemme vitamiinien ja kivennäisaineiden saamista.

White leaf
75%

maailman ruoka-aineista on peräisin vain 12 viljalajista ja viidestä eläinlajista

Tämä ei auta planeettaamme pysymään terveenä. Samojen elintarvikkeiden kulutus, viljely ja istutus kerta toisensa jälkeen uhkaa elintarviketurvaa, koska elintarvikejärjestelmästämme tulee vähemmän vastustuskykyinen tuholaisille tai ilmastonmuutoksen vaikutuksille.

Se liittyy myös kasvien ja eläinten monimuotoisuuden vähenemiseen, ja sillä on vakavia seurauksia herkille luonnollisille ekosysteemeillemme. WWF:n Living Planet -raportissa, joka julkaistiin lokakuussa 2018, todettiin, että villieläinten populaatiot ovat vähentyneet 60 prosenttia maailmanlaajuisesti alle 50 vuoden aikana. Elintarvikejärjestelmä on suurin tekijä biologisen monimuotoisuuden häviämisessä aiheuttaen enemmän ympäristövahinkoja kuin kuljetus tai energia.

Kun ennustettu 10 miljardia suuta syötetään vuoteen 2050 mennessä, lisääntyvät paineet tehdä planeetallemme ystävällisimpien valintojen suhteen siitä mitä lautasille laitetaan. Ja juuri tämän Unileverin brändi Knorr aikoo tehdä kuten uusimmassa raportissa kuvataan.

Knorr ja WWF-UK nimesivät 50 tulevaisuuden ruoka-ainetta

Knorr on tehnyt yhteistyötä WWF-UK:n ja johtavien tutkijoiden, ravitsemus- ja maatalousasiantuntijoiden kanssa tänään julkaistun Future 50 Foods -raportin tekemisessä. Lataa raportti täältä.

Ellemme muuta ruokavaliotamme ja tapaa kasvattaa ruoka-aineita, on haastavaa tuottaa tarpeeksi ruokaa, joka ruokkii meidät kaikki hyvin.

Knorr Global Vice President April Redmond

Raportissa kerrotaan 50 ravitsevasta kasviperäisestä ruoka-aineesta - jotkut tunnettuja, jotkut vähemmän tunnettuja - mutta joista kaikki on valittu niiden ravintoarvon ja suhteellisen ympäristövaikutuksen perusteella.

Kaktuksesta lehtikaaliin, persiljajuuriin ja kurpitsan kukkiin, joillakin lajeilla on suurempi saanto kuin vastaavilla viljelmillä, mikä tekee niistä houkuttelevan vaihtoehdon pienviljelijöille. Useat lajit sietävät haastavia sää- ja ympäristöolosuhteita, joten ne voivat osoittautua korvaamattomiksi kasvavan ilmaston epävarmuuden edessä.

Tuotteidensa, tarjoustensa ja ohjelmiensa avulla Knorr aikoo tuoda näitä raaka-aineita helpommin yleisön ulottuville kaikkialla maailmassa. Brändi työskentelee johtavien vähittäiskauppiaiden kanssa varmistaakseen, että tarjolla on laajempi valikoima kasviperäisiä elintarvikkeita.

Viimeisen yhdeksän kuukauden aikana Knorr-kokit ovat kokeilleet jokaista 50 ainesosaa luomalla reseptejä, jotka jaetaan verkossa ja myymälöissä maailmanlaajuisesti. Tavoitteena on tehdä näistä elintarvikkeista maukkaita, helppoja ja jännittäviä.

”Ellemme muuta elintarvikkeitamme ja sitä, miten kasvatamme niitä, on haastavaa saada tarpeeksi ruokaa, jotta ravitsemme meidät kaikki hyvin”, sanoo Global Vice President, Knorr, April Redmond.

”Tavoitteenamme on helpottaa ihmisiä syömään enemmän erilaisia ruoka-aineita, jotka ovat niin meille kuin planeetallekin hyviä, ja totta kai samanaikaisesti herkullisia.”

Takaisin ylös

SEURAA MEITÄ

Teemme aina mielellämme yhteistyötä kestävään kehitykseen perustuvan tulevaisuuden rakentamiseksi.

OTA YHTEYTTÄ

Ota yhteyttä meihin ja asiantuntijoihimme ympäri maailman.

Ota yhteyttä