Yli kymmenen vuoden ajan Unilever on auttanut edelläkävijöitä kehittämään viimeisen kilometrin jakelumalleja. Esimerkiksi Intian-Shakti-ohjelmamme kautta koulutamme paikallisia naisia maaseudulle myyntiedustajiksi. Tänään Project Shakti -yrityksessä on yli 72 000 mikroyrittäjää, joita tukee 48 000 Shaktimaania (tyypillisesti Shakti Ammasin miehiä tai muita miespuolisia perheenjäseniä, jotka myyvät tuotteita polkupyörällä ympäröivissä kylissä). Meillä on erilaisia versioita tästä ohjelmasta Bangladeshissa, Vietnamissa, Sri Lankassa ja Egyptissä. Pakistanissa kehitimme konseptin uudelle tasolle, jossa koulutimme satoja kylien naisia kosmetologeiksi. Nämä Guddi Bajis ("hyvät sisaret") tarjoavat kauneushoitoja kotonaan ja myyvät tuotteitamme naapureille.
Näiden ohjelmien kehittämisen ja toteuttamisen kautta olemme oppineet paljon siitä, mikä toimii ja mikä ei. Yksi malli ei todellakaan sovi kaikille. Mutta olemme luoneet kehysmallin, joka perustuu kokemukseen perustuviin oivalluksiimme ja asiantuntemuksemme kuin myös ulkoisten yhteistyökumppaneidemme tietoihin. Yhdessä BoP Innovation Centre -järjestön kanssa loimme ASPIRE (PDF | 452KB) mallin, jota käytämme oppaana auttamaan meitä tekemään nopeampia ja parempia valintoja innovatiivisten ratkaisujen ja investointien soveltamiseksi inklusiivisten jakelumallien jalkauttamiseksi laajemmin. Nyt jaamme sen, jotta muiden ponnistelut niissä ovat menestyksekkäimpiä ja pysyvämpiä.
Unileverin Chief Customer Officer Gerald Kuehr sanoo: "Sustainable Living Plan -ohjelman avulla olemme sitoutuneet parantamaan yli miljardin ihmisen hyvinvointia ja ottamaan mukaan miljoonia ihmisiä arvoketjuumme. Innovatiivisten jakeluverkkojen luominen on avainasemassa näiden tavoitteiden toteuttamisessa.”
"Tavoite parantaa toimeentuloa ja edistää talouskasvua on myös YK: n kestävän kehityksen tavoitteiden ytimessä. Jaamme tietoja ja asiantuntemusta, jotta voimme kaikki saavuttaa nämä nopeammin. Yhteinen toiminta on tehokkain työkalu, jolla saamme aikaan myönteisiä muutoksia. "