Faktoja hikoilusta

Me kaikki hikoilemme, mutta jos unohdetaan rankat kuntosalitreenit, harvat meistä tietävät miksi. Tässä on joitakin vähemmän tunnettuja faktoja hikoilusta ja vinkkejä siitä, mitä voit sen suhteen tehdä.

Man using deoderant in bathroom

Me kaikki hikoilemme, mutta jos unohdetaan rankat kuntosalitreenit, harvat meistä tietävät miksi. Tässä on joitakin vähemmän tunnettuja faktoja hikoilusta ja vinkkejä siitä, mitä voit sen suhteen tehdä.

K: Miksi me hikoilemme?

V: Hikoilu on kehon sisäänrakennettu jäähdytysjärjestelmä. Jotta kehon sisäisenä lämpötilana säilyisi 37 °C, hikirauhaset imevät nestettä verenkierrosta ja siirtävät kosteuden iholle sitä jäähdyttääkseen. Kuuman sään ja liikunnan lisäksi mausteiset ruoat ja tunteet, kuten pelko ja nolous, saavat hien erittymään. Adrenaliinin tuotantoa stimuloimalla ne saavat sydämesi ja muut elimesi lisäämään toimintaansa, mikä puolestaan luo lämpöä ja aiheuttaa hikoilua.

K: Kuinka paljon hikeä keho tuottaa?

V: Äärimmäisessä kuumuudessa keskimääräinen ihminen hikoilee lähes 1,5 litraa tunnissa. Hyvin kuumuuteen sopeutunut ihminen voi kuitenkin hikoilla jopa 4 litraa tunnissa! Nesteiden nauttiminen auttaa viilentämään kehoa ja estää nestehukan.

K: Mitä hiki on?

V: Hiki koostuu vedestä, suolasta, kaliumista ja kuona-aineista. Kun hikoilu on voimakasta, suolat – jotka yleensä imeytyvät uudelleen ja palaavat verenkiertoon – saattavat päästä helpommin ulos hikirauhasista ja poistua kehosta.

K: Miksi hiki haisee?

V: Kehossasi on kahdenlaisia hikirauhasia: avoeritteisiä ja umpieritteisiä. Kolmen vuoden ikään mennessä olet kehittänyt 2-5 miljoonaa avoeritteistä rauhasta eri puolille kehoasi, mutta vain 25 000 näistä rauhasista (alle 0,5 %) on kainaloissa. Nämä rauhaset erittävät vetistä hikeä suoraan iholle erityisesti reaktiona kuumuuteen tai tunnetiloihin. Umpieritteiset rauhaset, joita on kainaloissa ja sukupuolielinten alueella, alkavat yleensä toimia vasta murrosiässä. Stressitilanteissa tämä hiki tarttuu karvatuppiin ja bakteerit hajottavat sen. Tämä on sitä hikeä, jonka vuoksi deodorantteja käytetään.

K: Miksi kainaloni ovat punaiset tai näppyläiset?

V: Kainaloistasi 1 % on hikirauhasia ja 99 % ihoa. Koska kainaloiden iho on erittäin ohutta ja kerää nestettä nopeasti, se on monia muita kehon osia alttiimpi ärsytykselle. Lisäksi toimet, joita teemme nimenomaan kainaloidemme hoitamiseksi – mm. karvojen ajelu – saattavat kuivattaa ja ärsyttää kainaloiden ihoa. Tämä yhdessä voimakkaiden deodoranttien, ihopoimujen ja ihoa hankaavien vaatteiden käytön kanssa aiheuttaa monille naisille ihoärsytystä kainaloissa.

K: Miten voin suojella kainaloitani?

V: Huolehdi nestetasapainostasi, jotta kehosi pystyy tuottamaan tarvitsemasi viilentävän hien. Käytä väljiä ja ilmavia vaatteita, jotta ilma pääsee kiertämään ihollasi. Huolehdi myös hygieniastasi hajua aiheuttavien bakteerien välttämiseksi. Lopuksi, käytä hellävaraista, ravitsevaa deodoranttia kainaloiden ulomman, karvojen ajelusta ärtyvän ihokerroksen rauhoittamiseen.

Takaisin ylös

SEURAA MEITÄ

Teemme aina mielellämme yhteistyötä kestävään kehitykseen perustuvan tulevaisuuden rakentamiseksi.

OTA YHTEYTTÄ

Ota yhteyttä meihin ja asiantuntijoihimme ympäri maailman.

Ota yhteyttä