Jäätelö sopii nautittavaksi missä tahansa. Unileverillä on 3 miljoonaa jäätelöpakastinta, jotka on sijoitettu strategisesti myymälöihin, lentokentille ja supermarketteihin eri puolilla maailmaa. Nyt hyödynnämme esimerkiksi tekoälyteknologiaa, jotta kuluttajien kysyntään voidaan vastata tehokkaasti.
”Jotta saamme kuluttajat tekemään heräteostoksia, brändiemme tulee olla saatavilla oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan”, sanoo Sarosh Hussain, joka vastaa jäätelötuotteiden digitaalisista myyntijärjestelmistä.
”Esimerkiksi jos asiakas pysähtyy huoltoasemalle ostamaan Magnumin, mutta se on loppu pakastimesta, emme saa toista tilaisuutta – kauppoja ei tule.”
Tuomme tekoälyn pakastimiin
Useimpia jäätelöbrändejämme myydään jakelijoiden kautta, jotka palvelevat lukuisia eri vähittäiskauppoja.
Yksi tärkeä syy varustaa jäätelöpakastimet tekoälyllä oli taata, että vähittäiskaupoilla on aina suosikkituotteitamme pakastimissa.
Teknologia ollaan nyt lisäämässä tärkeimmillä markkinoilla 30 prosenttiin niistä jäätelöpakastimista, jotka tuottavat eniten myyntiä. Tähän mennessä se on asennettu 100 000 pakastimeen. ”Pyrimme siihen, että kahden vuoden kuluttua määrä on 350 000”, sanoo Sarosh.
Fiksua pakastimen täydentämistä
Pakastinten ohjelmistot on huolellisesti määritetty siten, että ne ottavat valokuvia vain pakastimessa olevista tuotteista, eivät yleiskuvia myymälästä.
Kuvia otetaan säännöllisesti, ja ne lähetetään automaattisesti pilvipalveluun. Sitten kuvat analysoi tekoäly, joka on koulutettu tunnistamaan jäätelöbrändimme sekä jäätelömäärän pakastimessa sekä käyttämään algoritmia tilauksen tekemiseen jakelijalle.
”Tavallaan meillä on nyt silmäpari, joka seuraa varastomääriä joka päivä”, Sarosh kertoo. Tämä tarkoittaa myös sitä, että aina kun vähittäiskauppias pyytää täydentämään varastoja, jakelija tietää saatujen tietojen perusteella tarkalleen, mitä pakastimeen tarvitaan.
Toimenpiteet mahdollistava data tuottaa lisämyyntiä
Tekoälyä hyödyntävistä pakastimistamme saatu data on lisännyt vähittäiskauppiaiden tilauksia ja myyntimääriä huomattavasti.
”Kaikille sopivaa ratkaisua ei olekaan, vaan eri maissa on eri tarpeet”, kertoo Sarosh. ”Olemme kuitenkin nähneet kasvua, joka vaihtelee esimerkiksi 8 prosentista Turkissa 12 prosenttiin Yhdysvalloissa ja jopa 30 prosenttiin Tanskassa.”
Unkarissa lähes 10 prosenttia pakastimista on varustettu tekoälyllä tänä kesänä, ja maassa pakastinjärjestelmiä on myös integroitu jakelijoiden järjestelmiin.
Jakelijat saavat vähittäiskauppiaan tavanomaisen jäätelötilauksen lisäksi tilaussuosituksia, jotka perustuvat kuviin ja tekoälyanalyysiin pakastimen varastomääristä.
Sekä jakelijat että vähittäiskauppiaat ovat ottaneet nämä suositukset hyvin vastaan. Kuluvana jäätelösesonkina lähes viisi prosenttia tilauksista on tehty tekoälyjärjestelmän antamien tietojen perusteella.
Vahvistusta myyntitiimien osaamiseen sekä kustannussäästöjä
”Tämä data myös vahvistaa myyntitiimiemme osaamista tarjoamalla tietoa, jonka avulla he oppivat tuntemaan yritykset paremmin. Tämä mahdollistaa tehokkaamman ristiin- tai lisämyynnin ja tekee myyntikäynneistä tuottavampia ja ennakoivampia.
”Nyt jo ennen myymälään menoa tiedetään, mitä tuotteita tarvitsee täydentää. Näin aika, joka muuten menisi tilausprosessiin, voidaan käyttää esimerkiksi uusien liiketoimintamahdollisuuksien kehittämiseen ja myynninedistämiseen”, Sarosh lisää.
Eivätkä hyödyt jää siihen: kaikki jäätelötilaukset nimittäin toimitetaan kylmäautoilla. ”Kun eri asiakkaiden tarpeet ovat tarkemmin tiedossa, jakelijat voivat suunnitella jakelureitin siten, että jakelu myymälöihin on tehokkaampaa ja saavutetaan kustannussäästöjä”, hän kertoo.
Jotta saamme kuluttajat tekemään heräteostoksia, brändiemme tulee olla saatavilla oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan.
Sarosh Hussain, jäätelötuotteiden digitaalisista myyntijärjestelmistä vastaava päällikkö
Dataan perustuvia markkinointitoimia
Pakastimistamme saatava big data tarjoaa myös selkeämpää tietoa uusien tuotelanseerausten ja markkinointikampanjoiden tuloksista.
”Tätä dataa analysoimalla meidän pitäisi pystyä ymmärtämään, onko jäätelöbrändimme suurelle yleisölle suunnatuilla kampanjoilla ollut positiivinen vaikutus myyntiin ja varastomääriin.”
”Voimme vertailla aiempien sesonkien pakastintuotteiden myyntiä ja siten selvittää, tuottavatko uudet tuotteet lisäarvoa vai syövätkö ne ydintuotteidemme myyntiä. Näin saamme tarvittavat tiedot, jotta voimme arvioida kampanjasuunnittelua uudelleen ja tehdä uudet ennusteet”, Sarosh kertoo.
Big data avaa merkittäviä mahdollisuuksia tulevaisuudessa
Saatavuuden ja hyllyosuuden varmistaminen on vasta alkua sille, mihin tekoälyä hyödyntävät pakastimemme pystyvät.
”Kun 350 000 pakastimessamme on tekoäly, dataa on niin paljon, että voimme saada analytiikkaa tuotteiden näkyvyydestä ja toimitusketjustrategiasta. Lisäksi pystymme kasvattamaan jäätelömyyntiä, sillä voimme palvella kuluttajia entistä paremmin.”