EU:n tekoälysäädös[a] on maailman ensimmäinen kattava tekoälylaki, joka pyrkii lieventämään tekoälyn käytön riskejä, ja sitä pidetään yleisesti tulevana mallina muulle samankaltaiselle tekoälysääntelylle, jota parhaillaan kehitetään ympäri maailmaa.
Unileverille tekoälyn vastuullinen käyttö on ollut prioriteetti vuosien ajan, kertovat tietojohtaja Andy Hill ja tietosuojapäällikkö Christine Lee.
Päästä päähän varmennus: älykäs tapa työskennellä tekoälyn kanssa
Unileverin työ tekoälyturvallisuuden edistämiseksi alkoi vuonna 2019, jolloin – keskustelun digitaalisesta läpinäkyvyydestä ja tietosuojasta kiihtyessä maailmanlaajuisesti – yhtiö ryhtyi tarkistamaan tietokäytäntöjään ja tekoälyetiikkaansa.
Vuonna 2021 Unilever vahvisti liiketoiminnan periaatteitaan sitoutuen vastuulliseen, eettiseen ja oikeudenmukaiseen tietojen käyttöön. Seuraavina vuosina aloitimme tekoälyhankkeiden varmennusprosessimme rakentamisen ja sen laajentamisen generatiivisen tekoälyn suosion kasvaessa nopeasti. Nyt prosessista on tullut osa tapaamme toimia.
”Säännösten noudattaminen kuuluu keskeisesti vastuulliseen tekoälykehykseemme, ja seuraamme ennakoivasti lainsäädännön kehitystä huomioiden muutokset, jotka voivat vaikuttaa Unileveriin”, selittää tietosuojapäällikkö Christine Lee.
Säännöstenmukaisuuden varmistamiseksi Unileverillä uudet potentiaaliset projektit, joissa käytetään tekoälyjärjestelmiä, arvioi monialainen asiantuntijatiimi, mukaan lukien kumppanimme Holistic AI:lla. He käyvät läpi hankkeen vaatimukset ja riskienhallinnan ja ehdottavat parannuksia sekä riskejä vähentäviä strategioita, jotka voivat olla tarpeen ennen käyttöönottoa, samoin kuin jatkuva valvonta.
Tätä ennakoivaa järjestelmää tukevat myös Unileverin vastuulliset tekoälyperiaatteet, joissa sitoudumme kehittämään, käyttöönottamaan ja käyttämään tekoälytekniikoita Unileverin toimintasääntöjä, lakisääteisiä vaatimuksia sekä YK:n standardeja noudattaen.
Näemme tekoälyn käytössä mahdollisuuksia tuottavuuden, luovuuden ja kasvun edistämiseen Unileverillä.
Andy Hill, tietojohtaja
Vahva riskienhallinta
Prosessi on nyt integroitu koko organisaatioon, ja tiimi saavutti äskettäin 150 ”varmennetun projektin” etapin.
”Kun viemme konseptin toimivuuden osoittavia tekoälyhankkeita läpikotaisen varmennusprosessin läpi varhaisessa vaiheessa, pystymme innovoimaan enemmän ja ottamaan käyttöön luotettavia tekoälyjärjestelmiä nopeammin”, sanoo tietojohtaja Andy Hill.
Meillä on käytössä yli 500 tekoälyjärjestelmää maailmanlaajuisesti alkaen tekoälypohjaisesta tutkimuksesta ja tuotekehityksestä, joka mahdollistaa nopeammat innovaatiosyklit, konekäyttöiseen varastonhallintaan ja generatiiviseen tekoälyyn pohjautuviin kuluttajakokemuksiin markkinoinnissa, joten vastuullinen tekoälykehys, joka ohjaa tekoälyn kehitystä, käyttöönottoa ja käyttöä, on kriittisen tärkeää Unileverin liiketoiminnalle.
”Näemme tekoälyn käytössä mahdollisuuksia tuottavuuden, luovuuden ja kasvun edistämiseen Unileverillä”, Andy lisää.
”Menetelmillämme tuemme tiimejä oppimisen, parannetun päätöksenteon ja uusien kokemusten kautta. Luomalla autonomisia järjestelmiä uskomme, että tekoäly voi lisätä tuottavuutta liiketoiminnassamme.
”Kun näiden järjestelmien käyttöönotot kasvavat, emme voi aliarvioida vastuullisuudesta huolehtimisen tärkeyttä.”
Kehityksen tasalla nopeasti muuttuvalla alalla
Esteetön näkyvyys Unileverin tekoälyomaisuuteen varmistaa, että pystymme hallitsemaan riskejä tehokkaasti ja pysymään helpommin kehityksen tasalla, kun syntyy uutta globaalia lainsäädäntöä, kuten EU:n tekoälysäädös ja Yhdysvaltain Valkoisen talon tekoälymääräys.
”Vaikka Unilever on luonut oikeudelliset ja eettiset suojakaiteet tekoälylle, voi silti jäädä riskejä liittyen immateriaalioikeuksiin, tietosuojaan, läpinäkyvyyteen, luottamuksellisuuteen ja tekoälyn vinoutumiseen, sillä lainsäädäntö ei aina pysy nopeasti kehittyvän teknologian tasalla”, selittää Christine.
Jatkuva valppaus ja skaalautuvat prosessit, jotka pystyvät mukautumaan kehittyviin säännöksiin, ovat tehokkain tapa varmistaa sääntelynmukaisuus tässä nopeasti muuttuvassa ympäristössä, ja siinä on Unileverin varmennusjärjestelmän vahvuus.
”Kun tekoälypohjaisten järjestelmien, teknologian ja ominaisuuksien kysyntä jatkaa kasvuaan, oletamme sääntelyn kehittyvän eri maiden keskustellessa omista lähestymistavoistaan tekoälyn hallintaan”, toteaa Andy.
”Varmistamme jatkossakin, että Unilever pysyy toimintaamme ja brändeihimme vaikuttavan lainsäädännön kehityksen tasalla – tekoälyn luoman materiaalin tekijänoikeuskysymyksistä tietosuojalakeihin ja mainonnan sääntelyyn.
”Olen erittäin innostunut näkemään, mihin digitaalinen innovointi ja uusimmat teknologiat voivat meidät viedä, mutta meidän on myös varmistettava, että tietojemme hallinta on kunnossa ja että Unilever käyttää tekoälyä aina tehokkaasti ja vastuullisesti”, hän lisää.