YK:n ympäristöohjelman (UNEP)[a] viimeisimmän raportin mukaan hallitusten kyvyttömyys kunnianhimoisiin kansallisiin ilmastosuunnitelmiin lähiaikoina voi altistaa maailman katastrofaaliselle 2,6–3,1 °C:n lämpötilan nousulle tällä vuosisadalla, millä olisi “heikentäviä vaikutuksia ihmisille, planeetalle ja talouksille”.[b]
Unilever kannustaa hallituksia käyttämään näiden uusien suunnitelmien tuoman tilaisuuden hyväkseen, kun maailman johtajat kokoontuvat COP29-ilmastokokoukseen. Kansallisesti määriteltyjen panosten (NDC) avulla he voivat tehdä enemmän ilmastonmuutoksen lieventämiseksi ja pysymiseksi 1,5 °C:n lämpenemisen tavoitteessa.
Näihin toimiin tulee kuulua riittävästi rahoitettuja strategioita, jotka mahdollistavat reilun siirtymän nettonollapäästöihin ja jotka avaavat tien nopeampiin maailmanlaajuisiin päästövähennyksiin yritysten arvoketjuissa.
Unileverin pitkän aikavälin tavoite on saavuttaa nettonollapäästöt koko arvoketjussamme vuoteen 2039 mennessä. Hyväksytyt, tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteemme ovat keskittyneet muutamiin tuleviin vuosiin, jolloin saamme aikaan suurimman vaikutuksen. Olemme päivittäneet Ilmastosiirtymäsuunnitelmamme (CTAP) (PDF 7.98 MB). Siinä linjataan keinot tavoitteidemme edistämiseksi ja samalla rohkaistaan muita yrityksiä vastaaviin toimiin.
Olemme kuitenkin riippuvaisia toimintaympäristöstämme. CTAP-suunnitelmamme mukaan Unileverin kaltainen laajan arvoketjun yritys ja muut verrokkiyritykset ovat riippuvaisia politiikasta ja sääntelystä, joka tekee liiketoimintaympäristöstä tasapuolisen ja mahdollistaa ratkaisujen nopean skaalauksen.
Unileverin viisi tärkeintä ilmastopolitiikan tehtävää
Olemme koonneet viisi toimenpidettä, joilla hallitukset voivat auttaa meitä toteuttamaan ilmastosuunnitelmaamme:
1. Vahvempien kansallisesti määriteltyjen panosten (NDC) asettaminen
Unilever kehottaa hallituksia asettamaan vahvoja ja tehokkaita kansallisesti määriteltyjä panoksia (NDC), jotka sisältävät selvät taloudelliset suunnitelmat, joilla pystytään pitämään lämpötilojen nousu 1,5 °C:n rajoissa. Se antaa yrityksille vahvan signaalin siitä, että niitä tuetaan niiden investoidessa ilmastoratkaisuihin tietyssä maassa.
Esimerkiksi Unilever on Ilmasto- ja luontorahastonsa kautta sitoutunut tekemään maailmanlaajuisesti miljardin euron investoinnit ilmastoa, luontoa ja jätteen vähentämistä käsitteleviin hankkeisiin vuoteen 2030 mennessä. On tärkeää, että mailla, joihin investoimme, on kanssamme samanlaiset ilmastotavoitteet ja että ne työskentelevät yhdessä yritysten kanssa, jotta siirtymää kohti nettonollapäästöjä saadaan nopeutettua. Tämän takia seuraamme NDC-ehdotuksia hyvin tarkkaan.
2. Tukea nopeammalle siirtymälle uusiutuvaan energiaan
COP28-ilmastokokouksessa viime vuonna yli 100 maata sopi uusiutuvan energian kapasiteetin kolminkertaistamisesta vuoteen 2030 mennessä. Tällä on mahdollista leikata lähes 7 miljardia tonnia CO2-päästöjä vuosikymmenen loppuun mennessä.[d] Tänä vuonna COP29-ilmastokokouksessa hallitusten tulee osoittaa, että ne suunnittelevat näiden sitoumusten toteuttamista erityisillä uusiutuvan energian tavoitteilla, jotka sisältyvät niiden kansallisiin strategioihin.
Nopeuttamalla globaalia siirtymää uusiutuvaan energiaan voidaan helpottaa yritysten toiminnan hiilestä irtautumista riippumatta siitä, missä päin maailmaa ne toimivat. Unileverille toimitusketjun päästövähennykset ovat elintärkeitä, jotta pystymme saavuttamaan lähiajan scope 3 (arvoketjut) -päästötavoitteemme. Näin rohkaisemme niitä, joilla on suurin vaikutus ilmastoomme, siirtymään kanssamme uusiutuviin luonnonvaroihin. Sen toteuttaminen on paljon helpompaa, jos he toimivat markkinoilla, jossa uusiutuvaa energiaa on helposti saatavana.
Lue lisää yritysten roolista uusiutuviin siirtymisen tukemisessa.
3. Metsien suojelu ja pienviljelijöiden tukeminen
Viime viikkoina olemme pyytäneet YK:n luonnon monimuotoisuussopimuksen COP16-kokouksen osallistujamaita ottamaan käyttöön vahvempaa politiikkaa, jolla tuetaan yritysten pyrkimyksiä luontokadon pysäyttämiseksi vuoteen 2030 mennessä. Nyt puhumme sellaisten NDC-sitoumusten puolesta, joilla suojellaan ja ennallistetaan metsiä ja luodaan reilumpi markkinaympäristö pienviljelijöiden tuottamille sertifioiduille tuotteille.
Vuoden 2023 loppuun mennessä 97,5 % käyttämämme palmuöljyn, paperin ja pahvin, teen, soijan ja kaakaon tilausmääristä on alkuperältään metsäkatoa aiheuttamattomista lähteistä. Olemme sitoutuneet säilyttämään metsäkatoa ehkäisevän asemamme näissä tuotteissa myös tulevaisuudessa. Siitä huolimatta yhteisymmärryksen puute metsäkatoon liittyvien tuotteiden hallinnasta voi nousta esteeksi, kun pyritään luomaan metsäkatoa aiheuttamattomia toimitusketjuja. Uskomme, että yhdenmukaiset standardit näille tuotteille auttavat luomaan tasavertaisemmat toimintaolosuhteet yrityksille maailmanlaajuisesti.
Lue lisää työstämme metsäkatoa aiheuttamattomien toimitusketjujen luomiseksi.
4. Uudistavan maatalouden investointien edistäminen
Maatalous tuottaa merkittävän osuuden maailman kasvihuonekaasujalanjäljestä.[e] Siirtyminen uudistavan maatalouden menetelmiin voi vähentää päästöjä. Samalla se voi auttaa parantamaan elintarvikejärjestelmämme kestävyyttä ilmastonmuutoksen yhä pahentuvien vaikutusten, kuten tulvien ja kuivuuden varalta.
Unilever vaatii hallituksia nopeuttamaan siirtymää uudistavan maatalouden käytäntöihin selvillä tavoitteilla ja suunnitelmilla. Toimenpiteet maanviljelijöiden tukemiseksi voivat sisältää rahoituksen tarjoamista, laajamittaisen kapasiteetin kehittämisohjelmia sekä avustamista innovatiivisten teknologioiden käyttöönotossa.
5. Apua kemian teollisuuden siirtymiselle pois fossiilisiin polttoaineisiin perustuvista raaka-aineista
Kemian teollisuus on maailman kolmanneksi suurin teollisuuden osa-alue suorilla CO2-päästöillä mitattuna. Unilever ja monet muut yritykset ovat riippuvaisia fossiilisiin polttoaineisiin perustuvista kemikaaleista, jotka ovat tärkeitä ainesosia valmistamissamme tuotteissa. Esimerkiksi tahranpoistoaineet arkisissa puhdistustuotteissa, kuten astianpesu- ja pyykkipulvereissa, ovat yleensä peräisin fossiilisista polttoaineista saatavista raaka-aineista.
Biopohjaisten raaka-aineiden tai kierrätettyjen hiilen vaihtoehtojen käyttö puhdistusainetuotteiden valmistuksessa on tällä hetkellä kallista, eikä ratkaisuja ole saatavana riittävässä mittakaavassa. Unilever kehottaa hallituksia kehittämään kokonaisvaltaista kansallista politiikkaa, joka kannustaa vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä tuottavaan kemikaalien tuotantoon ja käyttöön. Tätä edistävät koko alan laajuiset strategiat auttavat poistamaan halvempien fossiilisten polttoaineiden kilpailuetua ja nopeuttavat innovaatioita ja siirtymää nettonollapäästöihin.
Unileverillä keskitymme innovaatioihin ja kumppanuuksiin, jotta voimme vähentää päästöjämme merkittävästi arvoketjussamme vuoteen 2030 mennessä. Tämän kehityksemme nopeuttamiseksi tarvitsemme myös systeemistä muutosta. Tämä takia kehotamme COP29-ilmastokokouksessa hallituksia vahvistamaan kansallisesti määriteltyjä panoksiaan (NDC), jotta kansallisista ilmastosuunnitelmista tulee selviä ja sijoituskelpoisia tiekarttoja hiilestä irtautumiseen, mikä auttaa luomaan työpaikkoja ja edistämään kestävää kasvua.
Rebecca Marmot, Unileverin vastuullisuusjohtaja
Yrityksillä on voimavaroja vahvemman ilmastopolitiikan edistämiseksi
Tehokkaat ilmastotoimet vaativat yhteisiä ponnistuksia. Yritysten ja hallitusten kyky päästä omiin ilmastotavoitteisiinsa on selvästi sidoksissa toisiinsa. Siksi kehotamme hallituksille esittämiemme pyyntöjen lisäksi myös yritysjohtajia osoittamaan toimillaan ja sijoituksillaan omaa halukkuuttaan merkittäviin hiilidioksidipäästöjen leikkauksiin omissa arvoketjuissaan. Ja tämän takia pyydämme teollisuusjärjestöjä tukemaan Pariisin ilmastosopimuksen mukaista politiikkaa, jotta hallitukset saavat tarvitsemansa tuen entistä kunnianhimoisempien ilmastotoimien toteuttamiseksi.
Lisätietoja päivitetyistä sitoumuksistamme muovien, ilmaston, luonnon ja elinkeinojen osa-alueilla saat Sustainability Hubista.