Siirry kohtaan sisältö

COP16: Yritysten ja valtioiden on tehtävä yhteistyötä luontokadon pysäyttämiseksi

Julkaistu:

Luontokadon jatkuminen uhkaa liiketoimintaa ja koko yhteiskuntaa. Unileverin kestävän kehityksen (ympäristö) johtaja Thomas Lingard ja Business for Naturen toimitusjohtaja Eva Zabey kehottavat COP16-kokouksessa hallituksia ja yrityksiä ryhtymään kiireellisiin toimiin luontokadon pysäyttämiseksi.

Joki kiemurtelee puiden ja kukkuloiden läpi.
Photo of Eva Zabey
Eva Zabey, CEO, Business for Nature
Photo of Thomas Lingard
Thomas Lingard, Unilever’s Head of Sustainability (Environment)

Tuore tieteellinen tutkimus osoitti, että vuonna 2023 puut ja maa-alueet eivät absorboineet juuri lainkaan nettohiilidioksidipäästöjä.[a] Olemme liian pitkään luottaneet hiljaisesti luontoon ja ajatelleet sen säätelevän maapallon ilmastoa. Havainto siitä, että luonnon resilienssissä on merkkejä romahduksesta, on saanut niin tiedemiehet, päättäjät kuin liikemiehetkin heräämään. Tämän hätätilavaroituksen pitäisi soida poliitikkojen korvissa, kun he kokoontuvat Kolumbian Caliin COP16-kokoukseen laatimaan suunnitelmaa luonnon suojelemiseksi ja ennallistamiseksi.

Olemme aivan liian tietoisia luonnon köyhtymiseen liittyvistä merkittävistä taloudellisista ja sosioekonomisista riskeistä, jotka vaativat välitöntä huomiota. Ilman nopeaa koordinoitua toimintamuutosta luonnon tilan heikentyminen vaikuttaa maailmantalouden sietokykyyn, ilmaston vakauteen ja ihmiskunnan hyvinvointiin.

Siksi Unilever ja Business for Nature tekevät COP16-kokouksessa yhteistyötä. Tavoitteena on edistää sellaisia yhteisiä käytäntöjä, jotka edellyttävät hallituksilta ja yrityksiltä luonnon suojelemista, ennallistamista ja sen kestävän käytön varmistamista sekä uudistavien maatalouskäytäntöjen edistämistä.

Siksi Unilever ja Business for Nature tekevät COP16-kokouksessa yhteistyötä. Tavoitteena on edistää sellaisia yhteisiä käytäntöjä, jotka edellyttävät hallituksilta ja yrityksiltä luonnon suojelemista, ennallistamista ja sen kestävän käytön varmistamista sekä uudistavien maatalouskäytäntöjen edistämistä.

Unilever on toteuttanut aktiivisesti luonnonsuojeluohjelmaansa jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Vaikka työ on onnistunut tietyillä painopistealueilla, luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemien jatkuva heikkeneminen on vakava ja kasvava huolenaihe.

Tämän seurauksena Unilever – ja muut Business for Nature -liittouman jäsenet – vahvistavat sitoutumistaan ohjelmaansa luonnon suojelemiseksi pyrkimyksenä kääntää kehitys myönteiseksi maapallomme hyvinvoinnin kannalta, mikä tukee myös liiketoimintaamme ja palvelemiemme ihmisten terveyttä.

Yhteisiä toimia tarvitaan

Luonnon suojeleminen on mahdollista vain yhteistyökumppanuuksien avulla, olipa kyse sitten metsäkadon torjunnasta yhdessä toimittajiemme ja viljelijöidemme kanssa, uudistavien maatalouskäytäntöjen käyttöönoton edistämisestä kumppaniemme kanssa tai yhteistyöstä kunnianhimoisten yritysten ja liittoumien kanssa sen varmistamiseksi, että luontoarvot heijastuvat paremmin talousjärjestelmässämme.

Yritykset ymmärtävät yhä paremmin, että kestävät luonto- ja maatalousekosysteemit ovat olennaisia niiden toiminnan kannalta. Yksittäisten yritysten toimet ja arvoketjut muodostavat kuitenkin toisiinsa liittyviä maatalousjärjestelmiä ja ovat osa laajempaa kokonaisuutta. Jos haluamme todella estää peruuttamattoman luontokadon ja suojella luontoa entistä paremmin, yhteistyön lisääminen eri toimialojen ja julkisen ja yksityisen sektorin välillä on keskeistä.

Toiminta vapaaehtoisuuden pohjalta ei riitä

Edistyksellisten yritysten vapaaehtoiset toimet ovat tärkeitä, mutta ne eivät riitä. COP16-kokouksen on luotava pohja vahvoille kansallisille sääntelykehyksille, jotka nostavat kaikkien yritysten rimaa.

Siksi Business for Nature Coalition on esittänyt yli 230 yrityksen puolesta – Unilever mukaan lukien – toimintakehotuksen hallituksille ja pyytänyt niitä hyväksymään, panemaan täytäntöön tai tiukentamaan tehtyä politiikkaa, lakeja ja säädöksiä, jotta yhä useampi yritys toimisi luontokadon pysäyttämiseksi ja luonnon monimuotoisuuden palauttamiseksi vuoteen 2030 mennessä.

COP16-kokouksessa hallitusten olisi myös sovittava siitä, miten tätä varten saadaan taloudelliset resurssit käyttöön, mikä on ratkaisevan tärkeä tekijä luonnonvarojen suojelun, ennallistamisen ja kestävän käytön tukemisessa, mukaan lukien geenivarat. Hyvän toteutuksen avulla voisimme varmistaa, että yhteisöt hyötyvät tasapuolisesti luonnon monimuotoisuuden tarjoamista resursseista, joita ne ovat hallinnoineet vuosisatojen ajan.

Nämä ovat suuria haasteita, joihin on tartuttava nopeasti. Unilever hyödyntää erilaisia ratkaisuja metsäkadon estämiseksi kaikkien ensisijaisesti metsäkatoon liittyvien hyödykkeidensä tuottamisessa, kuten sen ilmastonmuutosta koskevassa toimintasuunnitelmassa on kuvattu. Näihin ratkaisuihin kuuluvat perustavanlaatuisten muutosten tekeminen toimitusketjussa sekä suorat investoinnit infrastruktuuriin, teknologiaan ja innovaatioihin jäljitettävyyden ja maankäytön parantamiseksi. Unilever tekee myös yhteistyötä viljelijöiden ja pienviljelijöiden kanssa lisätäkseen paikallista tukea uudistavalle maataloudelle, joka ei aiheuta metsäkatoa, sekä tarjotakseen vaihtoehtoisia tulovirtoja.

Voidaksemme toimia aidosti kestävästi jokaisen alan on muututtava. Meillä ei ole varaa jättää kestävyyttä pienen luonnon puolesta toimivan vähemmistön huoleksi.

Keltaiset perhoset liikkuvat maassa kepin edessä.

Vaikutusten skaalaaminen ja vaikuttaminen

Mahdollistava poliittinen ympäristö yhdistettynä sääntelyvarmuuteen luo tasapuoliset toimintaedellytykset eri toimialoille sekä auttaa edistämään innovaatioiden syntymistä, muuttamaan liiketoimintamalleja, mobilisoimaan investointeja ja varmistamaan, että kaikki yritykset ovat vastuussa omasta toiminnastaan ja sen vaikuttavuudesta.

Vastavuoroisesti yritykset voivat osoittaa johtajuutta toimimalla ennakoivasti ennen lainsäädännön voimaantuloa ja lopettamalla haitalliset käytännöt, joiden vuoksi usein korvaamatonta luontoa menetetään liian paljon.

COP16-kokouksessa kehotamme panemaan täytäntöön sellaista luontopolitiikkaa ja luontoa koskevia säännöksiä, joilla varmistetaan, että yritykset ja rahoitusalan toimijat suojelevat luontoa ja ennallistavat heikentyneet ekosysteemit:

  • resurssien kestävän käytön ja hallinnan edistäminen haitallisten ympäristövaikutusten vähentämiseksi
  • luontoarvojen sisällyttäminen päätöksentekoon ja julkiseen tiedottamiseen
  • rahoitusvirtojen yhteensovittaminen, jotta voidaan siirtyä luontopositiiviseen, nettonollapäästöiseen ja oikeudenmukaiseen talouteen.

Luonto on talouksiemme ja yhteisöjemme perusta. Meidän on rahoitettava ja skaalattava teknologioita ja käytäntöjä, jotka aktiivisesti uudistavat ja suojelevat maapallon elämää ylläpitäviä luonnonvaroja.

Takaisin alkuun