Siirry kohtaan sisältö

Viisi kasvisruoasta valtavirtaa tekevää trendiä 2023

Julkaistu:

Kirjoittanut Fatma Tek, Maxim Yermolayev

Ravitsemustrategiajohtaja Maxim Yermolayev ja jäätelöinnovaatioiden johtaja Fatma Tek arvioivat viittä kasvisruoan kulutusta lisäävää tapaa ja trendiä 2023.

Woman browsing the fruit and veg in a supermarket

Tammikuun ensimmäisenä päivänä joka 2,4 sekunti yksi ihminen sitoutui syömään kasvipohjaista ruokaa 31 päivän ajan. Vuotuiseen Veganuary-haasteeseen osallistuneista 36 % pysyy vegaaneina. Suurin osa myös heistä, jotka eivät jää vegaaneiksi, sanoo aikovansa vähentää lihankulutusta yli 50 % pitkällä aikavälillä.

"Joka neljäs ihminen pitää itseään fleksaajana tällä hetkellä", sanoo Unileverin jäätelöinnovaatioiden johtaja Fatma Tek.

Kasvipohjaisuus sijoittuu monen trendin väliin... se on hyväksi ihmisten terveydelle ja maapallolle

Ravitsemusstrategiajohtaja, Maxim Yermolayev

"Vain yksi kymmenestä syö päivittäin suositellun määrän hedelmiä ja vihanneksia. Lähes 15 % kaikista kasvihuonekaasupäästöistä on peräisin liha- ja maitoteollisuudesta. Kasvipohjaisten ruokien syöminen on hyväksi ihmisten terveydelle ja koko maapallolle", Fatma Tek sanoo.

Suuri haaste on löytää ne trendit ja käyttäytymisen käännekohdat, jotka tekevät kasvisten syömisestä valtavirtaa.

Seuraavassa viisi trendiä, joiden Maxim ja Fatma uskovat lisäävän kasvisten määrää lautasilla vuonna 2023.

 1. Vaivattomat kasvipohjaiset ratkaisut

  Vegaaninen Marley Spoon -ruokaboksi sisältää kaikki kasvis- ja Vegetarian Butcher -tuotteet vegaanisen aterian valmistamiseen alusta alkaen.

  "Kätevyys on kuningas", Maxim sanoo. Ihmiset haluavat lihattomia ateriavaihtoehtoja, jotka ovat maukkaita ja vaivattomia tehdä. Odotettavissa on...

  • Inspiraatiota arkeen helpoilla kasvisaterioilla. Kuluttajat löytävät kasvispohjaisia ruokaohjeita Knorrin tuotepakkauksista, Recipediasta ja The Vegetarian Butcher -keittokirjasta. Lisäksi niitä löytyy Hellmann'sin sivustolta, josta osa on omistettu TikTokissa viraaliksi nousseille aterioille. Kuluttajat voivat jopa kokata yhdessä Knorrin palkitun TikTok-kampanjan tahdissa. Siinä saksalaiset muusikot laulavat reseptejä kannustaakseen nuorempia kuluttajia syömään enemmän kasviksia.
  • Lisää kasvisruokaohjeita ruokaboksitilauksissa ja ateria-ainespakkauksissa. Ateria-ainespakkausten maailmanlaajuiset markkinat ovat lähes 15 %:n kasvussa, sillä yhä useammat kuluttajat tilaavat aktiivisesti ruokabokseja, joissa on kasvis- ja vegaanista ruokaa. The Vegetarian Butcher on alkanut tekemään yhteistyötä Marley Spoon - ruokaboksitoimittajan kanssa useilla Euroopan markkinoilla, ja se on luonut erityisen "vegaanisen boksin". Sen avulla voidaan näyttää, miten monenlaisia reseptejä kasvipohjaisesta lihankorvikkeesta voidaan valmistaa alusta alkaen uhrauksia tekemättä.
  • Kasvipohjaiset herätteet kassalla ruokaverkkokaupassa / nopeissa kanavissa. Verkkokauppaostosten odotetaan muodostavan yli 20 % markkinoista 2030, mikä johtuu pikatoimitusten merkittävästä kasvusta. "Viime vuonna opimme, että vegaaniset ja maidottomat tuotteet ovat lähes kolme kertaa suositumpia virtuaalisissa jäätelömyymälöissämme", Fatma sanoo. "Tarjoammme vegaanisia aterioita ruokaketjuissamme, kokonaan vegaanisia ruokabokseja virtuaalikaupoissa ja nopean toimituksen kanavissa. Jäätelön pikatoimituspalvelumme (Ice Cream NOW) kannustaa kuluttajia harkitsemaan myös maidottomia vaihtoehtoja kassalla."
 2. Ostopäätöksiin vaikuttavat ilmastonäkökohdat

  Kahden matkapuhelimen näytön tiedot kertovat, miten paljon voit vaikuttaa ilmastoon siirtymällä The Vegetarian Butcherin kasvispohjaisten lihankorvikkeiden käyttöön.

  Kuluttajat ovat yhä tietoisempia elintarvikeketjun ilmastovaikutuksista, ja se vaikuttaa heidän ostopäätöksiinsä. Odotettavissa on...

  • Selkeät etiketit ja ainesosien läpinäkyvyys. Globaalit ja paikalliset brändit pyrkivät kertomaan täysin läpinäkyvästi, mitä ainesosia on käytetty ja miksi. Tämä näkyy maailmanlaajuisesti The Vegetarian Butcherin tuotteissa ja paikallisesti Alankomaissa Unoxin uudessa kasvipohjaisten keittojen sarjassa nimeltään Goedgevuld ("hyvin täytetty").
  • Tuotemerkit viestivät kasvipohjaisten valintojen ilmastovaikutuksista. Vuoden 2022 Sustainable Brand Index -tutkimuksessa (Euroopan suurin riippumaton kestävän kehityksen bränditutkimus) The Vegetarian Butcher nimettiin kestävimmäksi brändiksi, sillä kuluttajat arvostivat sen tapaa viestiä missiostaan ja ilmastovaikutuksistaan. Myös vaikutusraportti sisältyi tähän. Brändi on kehittänyt myös "vaikutuslaskurin", jonka avulla kuluttajat voivat laskea oman positiivisen ilmastovaikutuksensa ottaessaan käyttöön kasvipohjaisia tuotteita eläinperäisen lihan sijaan.
 3. Innovatiivisia makuja ja koostumuksia

  Magnum vegan raspberry ice cream against an illustrated leaf background  [5:52 PM] Shaw, Olivia That too long?

  50%fleksaajista haluaa pysyä uusimpien ruokatrendien mukana. Lähde: Insites Consulting

  Insites Consultingin tutkimuksen mukaan 50 % fleksaajista haluaa pysyä uusimpien ruokatrendien mukana. "Kiinnostava asia on se, miten he näkevät ruokavalionsa", Fatma sanoo. "He eivät pidä sitä muita tuotteita karsivana. Kyse on ennen kaikkea tutkimisesta ja uuden kokeilemisesta.​

  Meille se on kehotus tuoda markkinoille suussasulavia kasvipohjaisia jäätelöitä, joissa on käytetty korkealaatuisia ainesosia ja jännittäviä makuja." Odotettavissa on...

  • Hedelmäisiä ja pähkinäisiä makuja jäätelöissä. "Maidottomat kilpailijamme saattavat tarjota suklaan, toffeen ja pähkinän makuisia tuotteita, mutta niin tarjoaa Magnumkin. Magnumilla on lisäksi PETA:n kaltaisten organisaatioiden palkintoja, jotka antavat tunnustusta ainesosa- ja makuasiantuntemuksellemme", Fatma kertoo. "Magnum-tiimimme tietää, että heillä on paljon tehtävää, jotta voimme jatkossakin ilahduttaa asiakkaitamme. Useimmat tuotteet käyvät läpi noin kolme makutestiä, mutta kasvipohjaisten tuotteiden kohdalla teemme yli 30 testiä varmistaaksemme parhaan mahdollisen maun. Näin on tehty esimerkisi tämän vuoden vegaanisen innovaation Magnum Vegan Raspberry Swirlin kohdalla."
  • Minikoot tarjoavat sallittua nautintoa. Kuluttajat haluavat edelleen hemmottelua, mutta he haluavat apua pysyäkseen kohtuudessa. "Jäätelöissä 'minifikaatio' on yksi tärkeimmistä painopistealueistamme", Fatma toteaa. "Tarjolla on kaikkea aina Veganuary 2022 -kampanjan tähdiksi lanseeratuista Magnum Vegan Mini -tuotteista Wall's Mini Bites -tuotteisiin, jotka tarjoavat kuluttajille enemmän valinnanvaraa nauttia jäätelöä välipalan kokoisissa pakkauksissa."
  • Tuotteet, joissa on "piilotettuja" kasviksia, kuten wrapit ja pastat. "Knorrin porkkana- ja pinaattiwrapit sisältävät mikro- ja makroravinteita, ja niistä saa erinomaisen pohjan liha- tai papuburritoille. Myös brändin värikkäät pinaatti- ja tomaattipastat näyttävät hyvältä lautasella ja lisäävät aterian vihannespitoisuutta", Maxim sanoo. "The Vegetarian Butcher jatkaa innovatiivisten tuoteformaattien luomista, joihin kuuluu vastikään lanseerattu vegaaninen kananrinta. Sitä kutsutaan nimellä "Impeckable". Uutuus tarjoaa kananrinnan mehukkuutta ja rakennetta, mutta on täysin kasvipohjainen."
 4. Mielenkiintoisia vaihtoehtoja kodin ulkopuolella

  Mielenkiintoisia vaihtoehtoja kodin ulkopuolella

  "Ruokatrendit syntyvät ravintoloissa. Siellä kuluttajat kokeilevat uusia ruokia, ruokalajeja ja makuja", Maxim sanoo. Odotettavissa on...

  • Ammattikeittiöt laajentavat kasvisruokalistaa. Viime vuonna jäätelöbrändi Carte D'Or kehitti vegaanisen jälkiruokavalikoiman auttaakseen keittiöitä palvelemaan entistä paremmin kuluttajia, jotka haluavat syödä kasvipohjaisia tuotteita. Suklaamoussen kaltaiset jälkiruoat uudistettiin, jotta kokit voisivat tehdä niitä vapaasti kaura- tai soijamaidosta mausta ja rakenteesta tinkimättä.
  • Enemmän valinnanvaraa pikaruokaloissa. Belgiassa joka kolmas Burger Kingistä ostettu Whopper on kasvipohjainen, mikä on The Vegetarian Butcherin ansiota. Brändin kumppanuus Burger Kingin kanssa on kasvanut ja laajentunut kysynnän myötä. Burger King on käyttänyt neljää kasvipohjaista lihapihvi- ja nuggettituotetta erilaisten Whopper-, Junior Whopper-, Chicken Royale- ja Nugget-tuotteiden valmistuksessa eri markkina-alueilla.
 5. Kasvipohjaisten tuotteiden suosituimmat tuotemerkit

  Kasvipohjaisten tuotteiden suosituimmat tuotemerkit

  Kuluttajat odottavat yhä useammin saavansa sekä maidollisen että maidottoman vaihtoehdon, joten he keskittyvät... makuihin, tuotekokemukseen ja hemmotteluun.

  Fatma Tek, jäätelöinnovaatioiden johtaja

  Maailmanlaajuisesti 42 % kuluttajista uskoo, että seuraavan vuosikymmenen aikana useimmat syövät kasvipohjaisia ruokia lihan sijaan. Odotettavissa on...

  • Kasvis- ja muut vaihtoehdot lanseerataan samanaikaisesti. "Kun lanseeraisimme maidollisen ja maidottoman jäätelön aiemmin, tiimi teki kummallekin erillisen kampanjan. Nyt tuntuu luonnolliselta lanseerata ne yhdessä", Fatma kertoo. "Tätä samaa lähestymistapaa käytettiin Ben & Jerry'sin uusien sundae-jäätelöiden lanseerauksessa Euroopassa ja Tony Chocolonelyn kanssa tehdyssä yhteislanseerauksessa. Kuluttajat odottavat yhä useammin saavansa sekä maidollisen että maidottoman vaihtoehdon. He keskittyvät siksi siihen, mistä he ovat aina pitäneet ja mitä he ovat etsineet jäätelöistämme – makuja, tuotekokemusta ja hemmottelua."
Takaisin alkuun