Siirry kohtaan sisältö

Palmuöljyn toimitusketju avoimemmaksi joukkoistamisella

Julkaistu:

Yhteistyökumppanimme Premisen ja paikallisten älypuhelinkäyttäjien avulla saamme kattavamman kuvan palmuöljyn toimitusketjusta plantaaseilta lopputuotteeseen.

Truck on road next to palm oil fruit collection point

Meidän pitää pystyä jäljittämään ainesosamme aina niiden kasvupaikalle asti, jotta voimme varmistaa, ettei toimitusketjumme aiheuta metsäkatoa. Palmuöljyn kaltaisen tuotteen kohdalla läpinäkyvyyttä tarvitaan usein eniten ensimmäisellä parilla kilometrillä – alkaen plantaasilta tai maatilalta, jossa öljypalmun hedelmät eli tuoreet hedelmätertut (FFB) korjataan ja jatkuen niiden jalostuspaikalle asti.

Aina kriittisen parin kilometrin tapahtumien jäljittäminen ei ole niin yksinkertaista. Perinteisesti yritykset ovat ajatelleet 50 kilometrin säteellä sijaitsevien maatilojen ja plantaasien kuuluvan heidän toimitusketjuunsa ja toimittavan todennäköisesti tavaraa juuri heidän tehtailleen. Yleisesti on hyväksytty, että tehtaat hankkivat hedelmätertut läheisiltä tiloilta, sillä ne on käsiteltävä 24 tunnin kuluessa sadonkorjuusta.

Palmuöljyn toimitusketjujen monimutkaisuuden vuoksi uskomme kuitenkin, että seurantaa on parannettava, jotta voimme varmistaa, ettei raaka-aineiden hankinnasta aiheudu metsäkatoa.

Vaikka jotkut tuotteet toimitetaan suoraan tilalta tehtaalle, tiedämme, että joskus öljypalmun hedelmät kaupataan välikäden kautta. Tällöin tuoreet hedelmät viedään epävirallisiin keräyspisteisiin noudettavaksi. Nämä keräyspisteet voivat sijaita kaukana hedelmien kasvupaikasta, minkä vuoksi on vaikea tietää, onko hedelmät tuotettu kestävästi. Konkreettisia tietoja ei ole saatavana.

Olemme Indonesiassa yhdessä kumppanimme Premisen kanssa luomassa paikallisista ihmisistä koostuvaa yhteisöä, joka auttaa meitä jäljittämään hedelmien alkuperän aina jalostukseen saakka.

Vallan antaminen ihmisille

Pilottihankkeessa rekrytoimme tehtaiden työntekijöitä ja tavarantoimittajia toimittamaan valokuvia ja tietoja keräyspisteistä ja punnintapaikoista Premisen digitaalisen joukkoistusalustan kautta. Osallistujille opetetaan Premisen alustan avulla, miten tietoja kerätään ihmisiä ja omaisuutta koskevaa lainsäädäntöä kunnioittaen ja Indonesian lakien mukaisesti.

Premise ajaa hankitun materiaalin tekoälyllä toimivan laadunvalvontajärjestelmänsä läpi tarkistaakseen valokuvien luotettavuuden ja varmistaakseen, ettei keräyspisteitä lasketa kahteen kertaan. Se auttaa meitä muodostamaan paremman kuvan alueella toimivista öljypalmun hedelmien toimitusketjun aiemmin dokumentoimattomista osista.

Acehin maakunnassa Sumatralla Indonesiassa toteutetussa pilottihankkeessa pystyimme tunnistamaan ja dokumentoimaan yli 5 000 keräyspistettä yhdellä alueella. Sen ansiosta saamme paljon paremman kuvan siitä, missä meille toimitettava palmuöljy kasvaa.

Voimme yhdistää nämä tiedot muihin hankintatietoihimme, jolloin saamme kattavan kuvan koko toimitusketjustamme ja voimme ryhtyä kohdennetumpiin toimiin puutteiden korjaamiseksi – olipa kyse sitten tuen lisäämisestä pienviljelijöille tai uusien keskustelujen aloittamisesta toimittajiemme kanssa.

Mittava yhteinen ponnistus

Kehitämme parhaillaan mallia hankkeen laajentamiseksi. Aiomme kutsua myös tavarantoimittajat ja muut kulutustavarayhtiöt mukaan.

"Yksittäiset ihmiset, niin kuluttajina kuin osana organisaatiota, saattavat tuntea itsensä avuttomiksi metsien hävittämisen tai ilmastonmuutoksen kaltaisten haasteiden edessä. Kumppanuutemme Premisen kanssa muuttaa tämän, sillä se kutsuu ihmiset paikan päälle seuraamaan raaka-aineen matkaa toimitusketjun parilla ensimmäisellä kilometrillä", sanoo Andrew Wilcox, Unileverin kestävän hankinnan ja digitaalisten ohjelmien johtaja.

"Uskomme Acehin pilottihankkeen olevan ensimmäinen kerta maailmassa, kun laajamittaista joukkoistamisteknologiaa sovelletaan hyödykkeiden hankintaan. Teknologia on tehokas keino edistää toimitusketjun jäljitettävyyttä ja läpinäkyvyyttä. Joukkoistamisella ja kumppanuussuhteiden rakentamisella on ratkaisevan tärkeä merkitys metsäkadon torjunnassa Unileverin ja koko maailman etsiessä siihen kipeästi kaivattuja ratkaisuja."

Kuluttajat vaativat yhä enemmän tietoa siitä, mistä heidän ostamansa tuotteet ovat peräisin. Metsäkatoa edistävät hyödykkeet saatetaan myös mahdollisesti kieltää. Varmistamalla toimitusketjujemme kestävyyden emme ainoastaan suojele ympäristöä vaan pidämme huolta myös liiketoimintamme tulevaisuudesta.

Takaisin alkuun