Olemme tuottaneet hiilidioksidipäästöistä valmistettua tensidiä yhteistyössä kahden kumppanin kanssa: hiilidioksidia kierrättävän LanzaTechin ja vihreään teknologiaan perustuvia kemikaaleja valmistavan India Glycols -yhtiön kanssa.
Tensidejä tarvitaan monien kotitalouden siivous- ja pyykinpesuaineiden vaahdonmuodostukseen ja puhdistavaan vaikutukseen. Ne valmistetaan tyypillisesti fossiilisista polttoaineista, mutta uuden prosessin ansiosta ne voidaan nyt valmistaa kierrätetystä hiilidioksidista.
Prosessissa on kolme vaihetta. Ensimmäiseksi LanzaTech ottaa talteen Beijingissä sijaitsevan terästehtaan päästöt ja muuttaa jätekaasut etanoliksi. Sitten India Glycols muuttaa etanolin etyleenioksidiksi, jota käytetään eri ainesosien kuten tensidien valmistukseen. Me taas käytämme tensidejä OMO (Persil)-pesuainekapselien valmistukseen Hefein tehtaallamme Kiinassa.
LanzaTechin etanolinvalmistusprosessissa käytetään 82 % vähemmän kasvihuonekaasuja verrattuna perinteiseen fossiilisia polttoaineita hyödyntävään prosessiin.
Uudet Limited edition OMO-tabletit lanseerattiin Kiinassa 22. huhtikuuta – ilman lisähintaa kuluttajille. Se oli ensimmäinen kerta, kun markkinoille tuli puhdistustuote, joka sisälsi talteen otetuista hiilidioksidipäästöistä valmistettua tensidiä.
“Tämänkaltainen teknologinen edistys merkitsee, että voimme uudistaa tuotteidemme kemiaa”, sanoo Peter ter Kulve, Home Care -divisioonamme johtaja. ”Sen sijaan, että arvokasta hiilidioksidia pääsisi suoraan ilmakehään, me otamme sen talteen ja kierrätämme tuotteisiimme fossiilisten polttoaineiden käytön sijaan.
“Haluamme tehdä kestävästä kehityksestä kuluttajille helppoa. Tällaiset uudet innovaatiot auttavat ikonisia puhdistusbrändejämme siirtymään pois fossiilisista polttoaineista tinkimättä suorituskyvystä tai huokeudesta. Olemme innoissamme tämän läpimurron potentiaalista tulevia tuoteinnovaatioita ja toimialaamme ajatellen”.
Loppu fossiilisen hiilen käytölle
Uudet OMO-kapselit pääsivät kaupan hyllyille juuri samaan aikaan, kun Nova-instituutin riippumattomat tutkijat julkaisivat raporttinsa, jossa ensimmäistä kertaa valotettiin ilmastonmuutoksen huomiotta jääneestä näkökohdasta, sitoutuneesta hiilestä.
Raportissa lasketaan, että vuodessa käytetään 450 miljoonaa tonnia hiiltä orgaanisten kemikaalien ja niistä saatavien materiaalien valmistukseen, joita käytetään arkisissa hyödykkeissä pesuaineista vaatteisiin, autonrenkaisiin ja matkapuhelimiin. Jos näitä tuotteita ei kierrätetä tai käytetä uudelleen elinkaarensa loputtua, niihin sitoutunut hiili päätyy ilmakehään hiilidioksidina.
Samalla kun maailmalla keskitytään energiantuotannon ja liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen, tämä ongelma on vielä ratkaistava. Näiden tuotteiden kysyntä kasvaa, ja raportissa korostetaan, että tämä sektori tarvitsee radikaalin muutoksen, jossa uusiutuvan hiilen tuotantoa pitäisi nostaa 15-kertaiseksi vuoteen 2050 mennessä.
Sen lisäksi, että raportti osoitti haasteen laajuuden, siinä hahmoteltiin kahta kunnianhimoista skenaariota vuodelle 2050, joihin sisältyy fossiilisten lisähiiliresurssien käytön täydellinen lopettaminen. Se nimeää myös kolme vaihtoehtoista uusiutuvaa hiilen lähdettä: kierrätys, biomassa ja hiilidioksidin talteenotto. Tällä hetkellä orgaanisten kemikaalien ja niistä saatavien materiaalien valmistukseen kuluu vuosittain 450 miljoonaa tonnia hiiltä. Siitä 85 % on peräisin fossiilisista lähteistä, 10 % biomassasta ja 5 % kierrätyksestä.
Lue koko raportti: Turning off the tap for fossil carbon (PDF | 2MB) (PDF 1.18 MB)
The Carbon Rainbow
Kumppanuutemme LanzaTechin ja India Glycolsin kanssa on osa Clean Future -strategiaamme, jonka ydintavoitteena on korvata 100 % puhdistus- ja pesuaineisiin käyttämästämme fossiilisten polttoaineiden hiilestä uusiutuvalla tai kierrätetyllä hiilellä vuoteen 2030 mennessä.
Clean Future -strategian keskiössä on ”Carbon Rainbow” (hiilisateenkaari), uudenlainen lähestymistapa eritellä hiilen käyttöä. Hiilen uusiutumattomat fossiiliset lähteet (kuvattu hiilisateenkaaressa mustana hiilenä) korvataan talteen otetulla hiilidioksidilla (violetti hiili), kasveilla ja biologisilla lähteillä (vihreä hiili), meriperäisillä lähteillä kuten levällä (sininen hiili) ja jätteistä talteen otetulla hiilellä (harmaa hiili).