Siirry kohtaan sisältö

Mikrobien luonnollisen voiman hyödyntäminen kestävien tuotteiden luomiseen

Julkaistu:

Ihminen ei näe mikrobeja, mutta ne ovat tärkeitä tehokkaiden ja kestävien tuotteiden valmistuksessa. Muokkaamme niillä kehon tasapainon palauttavia tuotteita

Woman making a heart shape with her hands over her stomach

Tiedätkö, että kehossasi on yli 100 biljoonaa mikrobia. Niitä ovat esimerkiksi bakteerit, sienet ja virukset, jotka elävät mikrobiomeiksi nimitettyinä yhteisöinä ja jotka ovat yhtä yksilöllisiä kuin oma sormenjälkesi.

Mikrobeja ei löydy ainoastaan ihmisistä. Niitä on myös valtamerissä, maaperässä, elintarvikkeissa, kasveissa ja eläimissä. Niitä löytyy lemmikkieläimistämme ja jopa maailman metroista sekä ympäristöstämme.

Olemme viime vuosina edistyneet hämmästyttävästi ja löytäneet uusia asioita, mutta tutkimus on vain raapaissut mikrobiomien pintaa ja niiden mahdollista vaikutusta terveyteen ja elinympäristönsä tasapainoon. On kuitenkin selvää, että näiden näkymättömien yhteisöjen luonnolliset voimavarat ovat voima, johon kannattaa reagoida.

Luonnollinen tasapaino

Kun ihmisen mikrobiomin muodostavat bakteerit, virukset, sienet ja muut mikrobit elävät sopusoinnussa, kaikki on hyvin. Jos ne eivät elä sopusoinnussa, huomaat sen. Ihon, päänahan ja suun pintojen mikrobiomin epätasapaino voi aiheuttaa esimerkiksi ihottumaa, atooppista ihottumaa, aknea, hilsettä ja ientulehdusta, sanoo Sam Samaras, Unilever VP of Science and Technology for Beauty and Personal Care. Lisäksi näiden luontaisten kolonisaattorien korvautuminen sairauksia aiheuttavilla mikrobeilla sekä viruksilla on yhdistetty tartuntatautien leviämiseen.

Suolistossa esiintyvä epätasapaino voi aiheuttaa myös todellisia ongelmia, toteaa Simone Pyle, Science and Technology Manager for Foods & Refreshment. Mikrobeilla on erittäin tärkeä rooli suolistossa. Itse asiassa eläminen olisi hyvin vaikeaa ilman suoliston mikrobiomia.

Kun ihmiset ajattelevat suoliston mikrobiomia, he olettavat, että tarkoitamme suoliston terveyttä. Mikrobiomilla voi olla tärkeä merkitys suolistosairauksissa ja -häiriöissä, mutta se tekee paljon muutakin. Suoliston bakteerit tuottavat K- ja B -vitamiinia sekä rasvahappoja. 70 % kehomme immuunijärjestelmästä on suolistossa. Sitä nimitetään joskus toisiksi aivoiksi, koska 90 % onnellisuusvälittäjäaineesta serotoniinista löytyy suolistosta.

Sam ja Simone kuuluvat Unileverin tutkimus- ja kehitystiimiin, joka on tutkinut mikrobiomia ja sen osallisuutta lukuisissa terveys- ja hyvinvointitarpeissa. Heidän uurastuksensa onkin tuottanut tulosta. Heillä on alalta yli 100 patenttia ja julkaisua.

He ovat havainneet, että pahoja mikrobeja torjuvien laajakirjoisten mikrobeja tappavien tuotteiden kehittämisen sijasta on hyödyllisempää kehittää tuotteita, jotka ylläpitävät mikrobien terveellistä monimuotoisuutta ja auttavat kehon hyviä mikrobeja.

Juhlimme maailman mikrobiomipäivänä sitä, miten mikrobien tunteminen auttaa meitä tekemään parempia valintoja kehittäessämme ja valmistaessamme yhä ympäristöystävällisempiä tuotteita.

Monimuotoinen lähestymistapa

Mikrobien voimien hyödyntäminen vaatii Beauty & Personal Care -tiimiltä monimuotoista lähestymistapaa.

  • Ensimmäisessä lähestymistavassa kehitettiin tuotteita, jotka ovat mikrobiomille hellävaraisia eivätkä haitallisia. Tällaiset tuotteet ovat mietoja tai pH:lta tasapainotettuja tuotteita. Niiden avulla ratkaistaan ongelmia, mutta ne auttavat myös säilyttämään hyviä mikro-organismeja, koska niissä käytetään mietoja pinta-aktiivisia ja vaikuttavia aineita, jotka eivät häiritse asukasmikrobien toimintaa ja jotka ylläpitävät ihon kykyä tukea tervettä mikrobiomia.
  • Toinen lähestymistapa ovat prebiootit, joka auttavat hyviä bakteereja kukoistamaan ja syrjäyttämään pahat bakteerit, tai probiootit, joiden ansiosta ekosysteemiin lisätään enemmän hyviä bakteereja.
  • Kolmas lähestymistapa on vastuullinen ja kestävä hygieniastrategia, joka tappaa haitallisia mikrobeja, mutta ei vahingoita hyviä. Sen sijaan, että käyttäisimme laajakirjoisia mikrobeja tappavia aineita, kehitämme tuotteita, jotka säilyttävät meissä ja ympärillämme mikrobien monimuotoisuuden ja pitävät yllä kykyämme taistella pahoja mikrobeja vastaan oman ihomme immuniteetin avulla, sanoo Sam.

Tiimillä on tietoa kahden vuosikymmenen ajalta, mutta matka on vasta alussa. Tietomme ihmisen mikroekologian ja ihmisen mikrobiomin vuorovaikutuksista lisääntyy, ja se avaa uusia mahdollisuuksia kestävien tuoteteknologioiden innovointiin, Sam sanoo.

Kun luomme tuotteita, jotka parantavat kehomme itsepuolustuskykyä ja keskitymme tarkemmin ongelmaan sen sijaan, että käyttäisimme laaja-alaista lähestymistapaa, pystymme käyttämään aineosia tehokkaammin ja kehittämään kuluttajille parempia tuloksia. Näin voimme valmistaa tuotteita, jotka edistävät positiivisen kauneuden konseptia ihmisille ja maapallolle − on kyse kauneudesta, joka ei pelkästään aiheuta vähemmän vahinkoa vaan tekee myös enemmän hyvää.

Mahdollisuus luoda tuotteita, joissa käytetään mikrobien voimaa kuluttajien terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseen, ei ole pelkästään kauneuden ja henkilökohtaisen hoidon kehittämistä. Unilever hyödyntää tätä tietoa myös vitamiinien, kivennäisaineiden ja ravintolisien valmistuksessa.

Varmistamme, että jokainen suupala on hyväksi

Elintarvikkeissa ja virvokkeissa osa viallisen elintarvikejärjestelmän korjaamisesta on sellaisten elintarvikkeiden luominen, jotka ovat ravitsevampia ja hyödyllisempiä ja joissa jokaisen suupalan on oltava hyväksi. Siksi olemme sitoutuneet kaksinkertaistamaan myönteistä ravintoa tarjoavien tuotteiden määrän vuoteen 2025 mennessä.

Olemme keskittyneet laajentamaan käsitystämme siitä, miten suoliston mikrobiomi voi tehdä jokapäiväisestä elämästä vähän paremman. Teemme yhteistyötä alan asiantuntijoiden kanssa, jotta ymmärtäisimme suoliston mikrobiomin roolin esimerkiksi yksilöllisissä reaktioissa ruokavalioon, immuniteetissa, lasten kasvussa ja kehityksessä, ikääntymisessä ja henkisessä hyvinvoinnissa, Simone toteaa.

Kehittäessämme asiantuntemustamme näillä alueilla voimme luoda kohdennettuja lähestymistapoja, joiden avulla voimme mukauttaa suoliston mikrobiomia elintarvike- ja juomatuotteidemme avulla, hän lisää.

Suoliston mikrobiomin lisäksi ymmärrämme, että se, miten kasvatamme ja hankimme ruokamme, on tärkeää. Unilever on sitoutunut pienentämään elintarvikejärjestelmämme ympäristöjalanjälkeä. Tutkimme, miten maaperän mikrobiomia voidaan parantaa positiivisesti, jotta voimme tuottaa ravinteikkaampia viljelykasveja ja parantaa ihmisten ja maapallon terveyttä.

Tämä on vasta alkua hyödynnettäessä valtavaa luonnonvaraa, joka voi auttaa palauttamaan luonnon, elintarvikejärjestelmien ja ihmisten välisen terveen tasapainon.

Takaisin alkuun