Siirry kohtaan sisältö

Käsien pesu saippualla ehkäisee covid-19-viruksen leviämistä

Julkaistu:

Meitä kaikkia on kehotettu pesemään kätemme saippualla, sillä se vähentää koronainfektion riskiä. Mutta miten se toimii ja miksi se on niin tehokas ehkäisykeino?

Handwashing with soap

Kuinka taudinaiheuttajat leviävät

Taudinaiheuttaja tarkoittaa erilaisia asioita, jotka voivat sairastuttaa meidät. Niitä voi olla ilmassa, kehossa, ruoassa, kasveissa, eläimissä, pinnoilla ja oikeastaan missä tahansa, mitä koskemme.

Kun kosketamme pintaa, kuten ovenkahvaa tai kaidetta, käsiin tarttuu taudinaiheuttajia. Jos seuraavaksi kosketamme kasvoja, taudinaiheuttajat siirtyvät käsistä suuhun, nenään ja silmiin. Nämä ovat merkittävimmät reitit, joita pitkin taudinaiheuttajat pääsevät elimistöömme.

Kuinka saippua tuhoaa taudinaiheuttajia

Unileverin Bangaloren toimipaikalla tutkimuksen ja kehityksen parissa työskentelevä virologi ja vanhempi tutkija Sayandip Mukherjee selittää: ”Joillakin taudinaiheuttajilla on kahdesta rasvamolekyylikerroksesta koostuva suojakerros. Saippua auttaa rikkomaan tämän suojakerroksen. Se irrottaa taudinaiheuttajat ja muut öljyt ja lian, jota käsissä on. Jotta saippua olisi tehokasta, käsiä täytyy muistaa pestä vähintään 20 sekunnin ajan.”

WHO:n tutkimusten mukaan käsien huolellinen pesu saippualla ja vedellä voi vähentää vatsaan liittyviä tauteja 50 % ja hengitystiesairauksia, kuten vilustumista ja flunssaa, kolmanneksella.

Saippuaa ja vettä, ei pelkästään vettä

Käsien pesu vedellä on hyvä keino irrottaa likaa ja parempi kuin pesemättä jättäminen. Saippuan sisältämät pinta-aktiiviset aineet kuitenkin auttavat irrottamaan taudinaiheuttajia ja ne irrottavat likaa paremmin kuin pelkkä vesi.

Pinta-aktiiviset aineet ovat puhdistavia ainesosia, jotka vaahtoavat ja hajottavat öljyä, rasvaa ja likaa ja irrottavat ne ihosta.

Palasaippua, suihkugeeli, shampoo ja astianpesuaine voivat poistaa likaa ja taudinaiheuttajia yhtä tehokkaasti kuin nestesaippua ja pitää kädet puhtaina.

Feature image - Sayandip Mukherjee, Virologist
Muista: mikä tahansa saippua, oli se sitten pala- tai nestesaippua, auttaa oikein käytettynä pitämään kätesi puhtaana ja parantaa siten turvallisuutta. Sayandip Mukherjee, virologi

Käsienpesutekniikalla on väliä

Käsien pesuun käytetyllä ajalla ja tekniikalla on merkitystä. Pese kädet usein ja toimi paikallisviranomaisten ohjeiden mukaan.

Jos käytät käsidesiä, varmista, että se on soveltuvaa

Saippualla ja vedellä pesu on erinomainen keino puhdistaa käsistä lika ja taudinaiheuttajat. Jos saippuaa ja vettä ei ole saatavilla, terveysviranomaiset suosittelevat alkoholipohjaisen käsidesin käyttöä. Käsidesin on sisällettävä yli 60 % alkoholia. Kaikki käsidesit eivät ole tarpeeksi laadukkaita.

Muita tapoja suojautua covid-19-virukselta

Tutkijat ympäri maailmaa kehittävät rokotetta, joka estäisi koronavirusinfektion (kuten covid-19) virukselle altistuneissa. Mutta vielä ei olla niin pitkällä. Sillä välin tehokkain tapa välttää infektio on välttää virukselle altistumista.

WHO on laatinut hengitysteihin vaikuttavien virusten yleisen toiminnan perusteella ohjeistuksen jokapäiväisistä toimista, joiden avulla infektiota voidaan välttää. Näihin lukeutuvat:

  • Käsien pesu saippualla ja vedellä tai alkoholipohjaisella käsidesillä (alkoholipitoisuus >60 %)
  • Nenän ja suun peittäminen nenäliinalla tai kyynärpäällä yskiessä ja aivastaessa
  • Lähikontaktin välttäminen sellaisten henkilöiden kanssa, joilla on vilustumiseen tai flunssaan viittaavia oireita.
Takaisin alkuun