Siirry kohtaan sisältö

Unilever jälleen askeleen lähempänä kestäviä pakkaustavoitteitaan

Julkaistu:

Unilever tehostaa kierrätysmuovin käyttöä ja kertoo edistysaskeleistaan uudelleentäytön ja -käytön lisäämisessä

Two bottles of Cif Eco_Refill on a kitchen counter.

Lontoo/Rotterdam; 28. lokakuuta 2020. Unilever, jonka tuotemerkkejä ovat muun muassa Dove, Seventh Generation ja Magnum, on sitoutunut jätteettömään maailmaan, ja se jatkaa kunnianhimoisten sitoumustensa toteuttamista Covid-19:n luomasta haastavasta toimintaympäristöstä huolimatta. Unileverin sitoumukset pysyvät ennallaan, ja yhtiö on lisännyt merkittävästi kierrätysmuovin käyttöä.

Unileveristä tuli viime vuonna ensimmäinen suuri kansainvälinen kulutustavaravalmistaja, joka on sitoutunut vähentämään muovin määrää absoluuttisesti koko tuotevalikoimassaan. Se vahvisti puolittavansa vuoteen 2025 mennessä neitseellisen muovin käyttönsä vähentämällä muovipakkausten määrää yli 100 000 tonnilla ja lisäämällä kierrätysmuovin käyttöä. Unilever on saavuttanut vuoden aikana seuraavat edistysaskeleet:

  • Kierrätysmuovin (PCR) käyttö on kasvanut noin 75 000 tonniin*, mikä on yli 10 % Unileverin muovijalanjäljestä. Kasvu on merkittävä vuoteen 2019 nähden, ja iso askel kohti tavoitettamme lisätä PCR-muovin käyttöä 25 %:lla vuoteen 2025 mennessä. Unilever odottaa PCR-muovin käytön kaksinkertaistuvan seuraavan 12 kuukauden aikana.
  • Lanseerasimme uusia innovaatioita, jotka vähentävät muovin absoluuttista käyttöä. Niihin kuuluvat esimerkiksi kierrätettävät paperipohjaiset jäätelöpakkaukset, jotka säästävät noin 4 500 tonnia muovia.
  • Jatkamme uudelleenkäytettäviin ja -täytettäviin pakkauksiin liittyvien uusien liiketoimintamallien kehittämistä "testaamalla, oppimalla ja jalostamalla". Meillä on nyt erityiset tiimit, jotka skaalaavat työskentelyä tällä alueella. Unilever jakaa tänään uudelleentäyttö- ja -käyttömalleihin liittyvät kokemuksensa.
  • Olemme laatineet maakohtaiset kehityssuunnitelmat, jotka auttavat meitä keräämään ja käsittelemään enemmän muovipakkauksia kuin mitä myymme.

Näiden toimien ansiosta Unilever on pystynyt vähentämään neitseellisen muovin käyttöä uusien sitoumustensa mukaisesti.

Poisheittokulttuuri ja poisheittämiseen pohjautuvat liiketoimintamallit hallitsevat edelleen elämäämme ja vahingoittavat maapalloamme. Haastavista olosuhteista huolimatta emme saa kääntää selkäämme muovijätteelle. On tärkeää, että me – ja muut alan toimijat – pysymme oikealla tiellä, vähennämme käyttämämme muovin määrää ja siirrymme nopeasti kiertotalouteen.

Unileverin toimitusjohtaja Alan Jope sanoo:

Muoviajattelun uudistaminen

Unilever jatkaa tuotteidensa uusien toimitusmallien kehittämistä "Vähemmän, Parempaa, Ei muovia" -ohjelmansa kautta.

  • "Vähemmän muovia" -ohjelmassaan Unilever on etsinyt uusia tapoja pakata tuotteensa. Esimerkiksi Carte d'Or -jäätelöpakkaus on nyt valmistettu paperista, ja se on kierrätettävä. Myös Comfort on laajentanut ultratiivistettyjen huuhteluaineiden valikoimaansa tuotteilla, joiden annostus on 57 % pienempi kuin millään muulla markkinoilla olevalla tuotteella. Huuhteluaineen valmistuksessa tarvitaan myös vähemmän vettä ja pakkausmateriaaleja, mikä säästää resursseja ja vähentää jätettä. Ranskassa Signal-brändi on lanseerannut hammasharjan, jossa on vaihdettava harjaspää. Harjassa on metallinen kahva ja PCR-muovista valmistettu vaihdettava harjaspää. Sen ansiosta neitseellisen muovin määrä vähenee 95 %. Love, Beauty and Planet -brändi on lanseerannut tiivistetyn shampoon ja hoitoaineita, jotka tarjoavat saman määrän käyttökertoja kuin tavallisen kokoiset pullot. Pulloissa on käytetty 50 % vähemmän muovia.
  • Dove, joka on yksi maailman suurimmista kauneudenhoitobrändeistä, on siirtynyt käyttämään 100-prosenttisesti kierrätettyjä muovipulloja "Parempi muovi" -ohjelmamme mukaisesti Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, kun se on teknisesti mahdollista. Muita 100-prosenttista kierrätysmuovia käyttäviä brändejä ovat Hellmann's ja sen kierrätysmuovipurkit ja -pullot Pohjois-Amerikassa, uraauurtava makea soijakastike Bango Indonesiassa ja Sunlight-astinapesuaine Etelä-Afrikassa, Italiassa, Argentiinassa, Indonesiassa, Vietnamissa ja Thaimaassa. Saksassa Seventh Generation on tuonut markkinoille pulloja, jotka on valmistettu Hampurista paikallisesti hankitusta kierrätysmuovista eli samasta paikasta, jossa tuotetta myydään. Lisäksi Magnum ottaa käyttöön 7 miljoonaa jäätelöpurkkia, jotka on valmistettu elintarvikekäyttöön tarkoitetusta kierrätysmuovista. OMO (Persil) lanseeraa nestemäisen pesuaineensa uudelleen. Pakkaukseen ja koostumukseen on tehty muutoksia, joiden ansiosta tuotteen ympäristövaikutukset pienevät merkittävästi. Uusi pullo on 100-prosenttisesti kierrätettävä ja valmistettu 50-prosenttisesti kierrätysmuovista. Lanseeraus on osa Unileverin uutta "Puhtaan tulevaisuuden" sitoumusta, ja se pienentää siivous- ja pyykinpesutuotteiden hiilijalanjälkeä.
  • Osana Ei muovia -periaatetta Seventh Generation on tuonut markkinoille zero-plastic-tuotesarjan. PG Tips -brändi poistaa pakkausten muovikalvon vuonna 2021. Brändin teepussit ovat jo nyt täysin biohajoavia. Chilessä Unilever on ryhtynyt yhteistyöhön Algramon kanssa, joka on kehittänyt sovelluspohjaisen, älykkään annostelujärjestelmän. Se menestynyt hyvin koronasulun aikana Santiagossa kolmipyöräisellä ajoneuvolla liikkuvan jakelujärjestelmänsä ansiosta

Unilever jatkaa yhteistyötään useiden kumppaneiden kanssa muovipakkausten keräämiseksi ja käsittelemiseksi. Ohjelmat kattavat useita maita, kuten Brasilian, Intian, Indonesian, Filippiinit, Venäjän, Etelä-Afrikan, Thaimaan, Ison-Britannian ja Yhdysvallat. Niihin sisältyvät suorat investoinnit, kumppanuudet jätteen keräämiseksi ja käsittelemiseksi, kapasiteetin kasvattaminen ostamalla kierrätysmuovia ja hyvin suunniteltujen ja entistä laajempien tuottajavastuuohjelmien tukeminen, joissa Unilever maksaa suoraan pakkaustensa keräämisestä.

Intiassa Unilever tekee yhteistyötä YK:n kehitysohjelman kanssa epävirallisten jätteenkerääjien toimeentulon turvaamiseksi ja pakkausten lajittelun, keräyksen ja kierrätyksen edistämiseksi. Kumppanuus on tavoittanut yli 33 000 kotitaloutta ja sen avulla on kerätty 2 500 tonnia muovijätettä. Projektiin tullaan tulevina vuosina ottamaan mukaan enemmän kotitalouksia.

Indonesiassa Unilever on jo auttanut 18 kaupungin yhteisöjä kehittämään järjestelmiä, joiden avulla ne voivat kerätä ja myydä jätettä. Unilever käyttää Google My Business -ympäristöä, jonka avulla kuluttajat voivat käyttää heitä lähellä olevia jätepankkeja suoraan Google Maps -palvelun kautta. Tällä hetkellä digitaalisella työkalulla on haettavissa 424 jätepankkia. Tavoitteena on tuoda 2 000 jätepankkia saataville Google Mapsin kautta vuoden 2020 loppuun mennessä.

Täyttö- ja uusiokäyttövallankumous

Osana tämän päivän tilanneraporttia Unilever jakaa uudelleentäyttö- ja uudelleenkäyttömalleihin liittyviä kokemuksiaan. OMOn ja Cifin kotikäyttöön tarkoitetut tiivistetäyttöpakkaukset ovat olleet Univelerille menestyksiä. OMO-tiivisteestä tuli Unileverin ensimmäinen kotona laimennettava pyykinpesuaine. Se lanseerattiin Brasiliassa vuonna 2019 ja saavutti suuren suosion. Jopa 30 % OMOn 3L-pullon kuluttajista Brasiliassa vaihtoi kotona laimennettavaan pakkaukseen.

Lanseerauksensa jälkeen Cif Ecorefills on säästänyt Britanniassa 171 tonnia muovia 12 kuukaudessa ja innostanut satojatuhansia asiakkaita käyttämään suihkepulloja uudelleen uuden ostamisen sijaan.

Unilever jatkaa uudelleentäyttötuotteiden kokeilua myymälöissä myös Covid-19-ympäristössä, ja se on suunnitellut uusia pilottihankkeita maailmanlaajuisesti. Tässä kuussa Unilever käynnisti Britanniassa Euroopan markkinoiden laajimman täyttöpakkauskokeilunsa myymäläympäristössä. Siihen kuuluu pyykinpesu-, hygienia- ja teebrändejä.

Saadun opin pohjalta Unilever suosii yksinkertaisia järjestelmiä, jotka minimoivat markkinoille pääsyn esteet, tarjoavat lisäetuja ja rajaavat kuluttajakäyttäytymisen muutosta. Unilever on asettanut uusien liiketoimintamallien skaalaamiseen erikoistuneita tiimejä nopeuttaakseen kiertotalouteen siirtymistä ja vähentääkseen neitseellisen muovin käyttöä entisestään.

Unileverin tuotekehitysjohtaja Richard Slater sanoo: “Jotta voimme pureutua muovijätteen juurisyihin, meidän on ajateltava pakkauksista uudella tavalla. Tarvitsemme rohkeita innovaatioita, jotka haastavat nykyisen pakkaussuunnittelun, materiaalit ja liiketoimintamallit. Tärkeintä on uudistaa perusteitaan myöten lähestymistapamme pakkauksiin ja tasoittaa tietä uusille ratkaisuille, kuten uudelleenkäytettäville ja -täytettäville pakkauksille.

“Hyödyntämällä strategiaamme 'testaa, opi, jalosta' olemme kehittäneet innovatiivisia ratkaisuja, jotka auttavat ihmisiä vähentämään muovin käyttöä. Yksi tällainen tuote on ultratiivistetty kotona laimennettava OMO, joka sisältää 72 % vähemmän muovia. Menestyksekkään Brasilian lanseerauksen jälkeen tuomme sen markkinoille nyt myös muissa maissa niin Latinalaisessa Amerikassa, Euroopassa kuin Lähi-idässä. Samoin Cif Ecorefill käynnistettiin pilottihankkeena Isossa-Britanniassa, ja se on otettu nyt käyttöön myös muualla Euroopassa, Kanadassa ja Australiassa.

“Olemme vielä matkamme alussa. Tekemällä täyttö- ja uudelleenkäyttöpakkauksista laajemmin ja helpommin saatavilla olevia sekä edullisempia hinnaltaan toivomme, että voimme tehdä kestävän muutoksen maailmaan ja hyödyntää tässä työssä mittakaavaamme ja tavoittavuuttamme."


* 1.7.2019-30.6.2020 välisenä aikana. /em>

Takaisin alkuun