Siirry kohtaan sisältö

Löysimme ratkaisun mustien pullojen kierrätykseen

Julkaistu:

Mustia pulloja ei ole tähän saakka pystytty mekaanisesti erottamaan ja lajittelemaan kierrätyslaitoksissa. Nyt olemme kehittäneet siihen keinon. Mikä parasta, tuomme siihen tarvittavan teknologian ja menettelytavat kaikkien saataville.

Plastic scrub beads

Olemme tehneet uraauurtavaa kehitystyötä ja kehittäneet uuden, kierrätyslaitteistossa tunnistettavan mustan pigmentin suurtiheyspolyeteenistä (HDPE) valmistettaviin pulloihimme. Niitä käytetään esimerkiksi TRESemmé- ja Axe (Lynx) -brändien pakkauksissa. Nyt kierrätyslaitteistot pystyvät havaitsemaan nämä pullot ja lajittelemaan ne oikein.

Automaattisesti toimivat optiset lajittelulaitteet eivät tunnista mustaa muovia, sillä tunnistamiseen käytetään infrapunavaloa, joka imeytyy perinteisesti pullojen värjäämiseen käytettävään mustaan pigmenttiin. Musta muovi jää sen vuoksi näkymättömäksi lajittelulaitteessa, joka hylkää sen. Tällöin muovi päätyy jätteeksi.

Uuden teknologian myötä on mahdollista lajitella ja kierrättää jopa 2 500 tonnia enemmän muovipulloja pelkästään Britanniassa. Määrä painaa yhtä paljon kuin 1 200 perheautoa tai 200 Lontoon bussia.

Se tarkoittaa myös sitä, että pystymme ”sulkemaan kierron” ja hyödyntämään kierrätettyä mustaa muovia uusien pakkausten valmistamisessa.

Uudenlaiset mustat pullot otetaan käyttöön Britanniassa vaiheittain vuoden 2019 aikana. Kierrätyslaitteistoissa havaittavat mustat TRESemmé-pullot ovat jo matkalla kauppojen hyllyille ja Lynx seuraa perässä myöhemmin tänä vuonna. Molempien brändien pakkauksissa käytetään vähintään 30 % kierrätysmuovia tänä vuonna.

Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin Unileverin toimitusjohtaja Sebastian Munden toteaa: ”Unilever on sitoutunut maailmanlaajuisesti siihen, että käyttämämme muovipakkaukset ovat uudelleenkäytettäviä, kierrätettäviä tai kompostoitavia vuoteen 2025 mennessä, ja että käytämme enemmän kierrätysmuovia pakkauksissa. Pyrimme saamaan prosessin hyvään vauhtiin Britanniassa. Tämä uusi innovaatio vie meitä eteenpäin matkalla kohti tavoitettamme ja edistää UK Plastics Pact -aloitteen mukaista toimintaa. Haluammekin kiittää kumppaneitamme alalla työstä kaiken tämän eteen.”

UK Plastics Pact -aloite

Unilever on yksi UK Plastics Pact -aloitteen perustajista. Tavoitteemme on sellaisen talousmallin luominen, jossa muovista ei koskaan tule jätettä. Aloite tuo kaikki muovipakkausten arvoketjun osapuolet, eli hallitukset, yritykset, paikallisviranomaiset, kansalaisjärjestöt ja kuluttajat yhteen. Kaikki sitoutuvat maailmanlaajuisesti kunnianhimoisiin tavoitteisiin. Yksi tavoitteista on ongelmallisten ja tarpeettomien kertakäyttöisten pakkausten poisto käytöstä suunnittelemalla pakkaukset uudelleen, hyödyntämällä innovaatioita tai käyttämällä vaihtoehtoisia toimitusmalleja (uudelleen käyttö).

Featured image - The UK Plastics Pact
Tämä uusi innovaatio vie meitä eteenpäin matkalla kohti tavoitettamme ja edistää UK Plastics Pact -aloitteen mukaista toimintaa. Sebastian Munden

Jaamme teknologiaa ja asiantuntemustamme

Olemme toteuttaneet laajamittaisia testejä yhteistyössä RECOUP-muovinkierrätysasiantuntijoiden ja jätehuollon ammattilaisten, kuten Veolian, Viridorin, Suezin ja TOMRAn kanssa. Testit osoittavat, että tekniset lajittelulaitteistot pystyvät tunnistamaan kehittämämme uuden pigmentin.

Kehitystyössä kartuttamamme tieto ja asiantuntemus tuodaan muiden alan toimijoiden sekä muiden markkina-alueiden saataville. Jaamme mielellämme myös tietoa työstämme ja muiden valmistajien kanssa tekemiämme havaintoja, jotta teknologia ja toimintamalli voidaan ottaa käyttöön mahdollisimman laajalti.

Kierron sulkeminen: viisivaiheinen suunnitelmamme

Kierrätyslaitoksessa havaittavan mustan muovin käyttöönotto on osa Britannian Unileverin #GetPlasticWise-kampanjaa, jonka tavoitteena on uudistaa muovien käyttöä kokonaisvaltaisesti. Viisivaiheisen suunnitelman tavoitteena on vähentää muovijätteen määrää Yhdistyneessä kuningaskunnassa, mikä auttaa Unileveriä saavuttamaan maailmanlaajuiset sitoumuksensa.

Keskittymällä viiteen ydinosa-alueeseen edistämme sellaisen suljetun kierron syntymistä, jossa muovia ei päädy ympäristöön:

  1. Muovin vähentäminen
  2. Vain kierrätysmateriaalien käyttö ja kierrätysmateriaalin osuuden nostaminen
  3. Vaihtoehtojen löytäminen muoville
  4. Yhteistyö eri toimijoiden kanssa
  5. Kuluttajien opastaminen valinnoissa.
Tresemme infographic image
Takaisin alkuun