Siirry kohtaan sisältö

Tulosta vastuullisesti: kahdeksan vuotta pioneerityötä ja oppia

Julkaistu:

Vuoden 2018 Sustainable Living -raporttimme on nyt julkaistu, mutta innovointimme jatkuu. Tässä artikkelissa luomme katsauksen muutamiin niistä tavoista, joilla pyrimme saamaan aikaan muutosta.

Unilever Sustainable living banner

Sustainable Living Plan -ohjelmamme on ollut käynnissä kahdeksan vuotta, ja tänä aikana olemme saavuttaneet merkittävää edistystä monilla tavoitteeksemme asettamillamme osa-alueilla.

Haluatko tietää lisää? Katso videomme alta tai tutustu kohokohtiamme esittelevään sivuun.

Olemme myös oppineet paljon kahdeksassa vuodessa. Erityisesti sen, että uusien teknologioiden, liiketoimintamallien ja ajattelutapojen omaksuminen on olennaisen tärkeää, jotta voidaan saada aikaan maailmassa tarvittavia muutoksia – nopeasti ja suuressa mittakaavassa.

Vaikka haasteita riittää yhä eikä kaikkiin niihin ole vielä löytynyt ratkaisua, on selvää, että asioiden tekeminen eri tavalla on jatkossakin merkittävä yrityksellemme kasvua tuova tekijä.

”Yrityksemme tavoitteena on edelleen tehdä kestävästä elämäntavasta arkipäivää”, toteaa Unileverin toimitusjohtaja Alan Jope, ”ja sen mukaisesti haluamme pitää Unileverin eturintamassa varmistamassa, että bisnestä tekemällä voidaan tuottaa hyvää. Jatkossa yhä useampi brändeistämme ilmaisee entistä selkeämmin, mitä positiivisia sosiaalisia ja ympäristöllisiä vaikutuksia niillä on. Tämä on täysin linjassa henkilökuntamme ajatusmaailman ja asiakkaidemme odotusten kanssa. Kyse ei ole siitä, että tarkoitus laitettaisiin tuottavuuden edelle, vaan siitä, että tarkoituksenmukaisuus tuo mukanaan tuottoa.”

Seuraavassa esittelemme muutamia niistä tavoista, joilla innovoimme muutoksen aikaansaamiseksi.

Ratkaisevat askeleet kohti muovin kiertotaloutta

Pakattuja tuotteita valmistavana yrityksenä olemme erittäin tietoisia muovipakkausten vaikutuksista ympäristöön. Kehitämme uusia teknologioita ja liiketoimintamalleja voidaksemme edistää strategiaamme, jonka mukaisesti pyrimme käyttämään vähemmän muovia ja ympäristön kannalta parempia muoveja tai jopa olemaan käyttämättä muovia lainkaan. Niiltä osin kuin käytämme muovia, olemme sitoutuneet siirtymään kiertotalouteen.

Indonesiassa pilotoimme käänteentekevää teknologiaa liittyen monikerroksisiin muoveihin, joita käytetään yksittäispakkauksissa. Tavoitteena on muuntaa käytetyt yksittäispakkaukset uusiksi polymeereiksi kaupallista käyttöä varten. Mikäli tässä onnistutaan, yksittäispakkauksia voidaan jatkossa kierrättää uusiokäyttöön entistä tehokkaammin niin omassa yrityksessämme kuin koko alalla.

Innovoimme myös kehittääksemme uusia liiketoimintamalleja. Tammikuussa ilmoitimme, että Unilever ja Loop ovat solmineet kumppanuussuhteen ja käynnistäneet yhdessä jätettä tuottamattomaan ostosten tekoon tähtäävän pilottiohjelman, jossa tuotteet lähetetään suoraan kuluttajille, tyhjät pakkaukset palautetaan käytön jälkeen ja täytetään uudelleen. Osa brändeistämme on kehittänyt tätä alustaa varten kokonaan uusia tuotemuotoja, kuten uudelleen täytettävät deodoranttipuikot ja hammastahnatabletit.

Loop delivery

Vedenkulutusta pyritään hillitsemään innovoinnin keinoin

Vedenkulutus on suurinta, kun kuluttajat käyttävät tuotteitamme suihkussa, kylvyssä tai pestessään vaatteita. Ja tässä riittää haastetta, nimittäin vaikka olemme onnistuneet muuttamaan jonkin verran ihmisten käyttäytymismalleja vedenkulutuksen vähentämiseen tähtäävien ohjelmiemme avulla, muutosta ei tapahdu tarpeeksi nopeasti. Tästä syystä kehitämme jatkuvasti uusia koostumuksia ja kokonaan uusia tuotteita, jotka toimivat pienemmällä vesimäärällä, myös huonolaatuisessa vedessä tai jopa kokonaan ilman vettä.

Kehitimme esimerkiksi innovatiivisen Domestos Flush Less wc suihkeen, joka desinfioi ja poistaa hajuja ilman wc:n huuhtelemista. Koska jokaisella wc:n huuhtelukerralla kuluu noin 9 litraa vettä, tällä uudella ja yksinkertaisella ratkaisulla voi mahdollisesti olla iso vaikutus niukat vesivarannot omaavilla alueilla.

Julkaisimme myös Love Beauty and Planet tuotesarjamme, johon kuuluvissa hoitoaineissa on käytetty innovatiivista teknologiaa. Sen ansiosta aine pilkkoutuu pienemmiksi molekyyleiksi ja huuhtominen hiuksista käy entistä nopeammin. Näin kuluttajien ei tarvitse turhaan valuttaa vesihanaa pitkään, ja vettä säästyy, kun suihkussa käytetään vähemmän aikaa.

Love beauty and Planet products

Tavoitteena erityisesti naisten tulojen ja toimeentulon parantaminen

Arvoketjumme kautta meillä on mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti miljoonien ihmisten elämään. Yksi tärkeä ryhmä ovat nousevilla markkinoilla pienessä mittakaavassa toimivat jälleenmyyjät, jotka ovat usein naisia. Juuri tämän ryhmän osalta digitaaliseen toimintaympäristöön ja verkkokauppaan liittyvät innovaatiot yhdessä Shakti-ohjelmamme kanssa voivat todella poistaa tulojen parantamista ja kasvua haittaavat esteet.

Jaza Duka, Keniassa yhdessä Mastercardin kanssa toteuttamamme hanke, tekee tavaroiden ostoon ja myyntiin liittyvistä prosesseista sähköisiä ja antaa jälleenmyyjille mahdollisuuden kerätä vakuuksia pankkilainoja varten.Näin he voivat hallita varastoaan entistä paremmin ja tarvittaessa hankkia täydennystä vastatakseen kuluttajien tarpeisiin.

Kasha – TRANSFORM-kumppanuuteemme liittyvä hanke on toinen hyvä esimerkki innovoinnista. Tämä ruandalainen verkkokauppa- ja sisältöalusta myy ja toimittaa luottamuksellisesti naisten terveydenhoito- ja hygieniatuotteita uuden toimitusjärjestelmän kautta, joka tarjoaa naisille uusia mahdollisuuksia ja mahdollistaa kasvun.

Sustainable Living Highlights 2019

Kasvien tehoaineilla terveellisempi ruokavalio

Olemme onnistuneet muokkaamaan tuotteidemme koostumusta siten, että ne sisältävät entistä vähemmän suolaa, sokeria ja rasvaa. Määrän mukaan laskettuna 48 % kaikista tuotteistamme täyttää nykyään korkeimmat ravitsemusstandardit, jotka on määritetty maailmanlaajuisesti tunnustetuissa ravinto-ohjeissa.

Tänä päivänä yhä useammat ihmiset haluavat kasvattaa luonnollisten, kasvipohjaisten raaka-aineiden osuutta ruokavaliossaan. Tämä kuluttajien kysyntä vastaa täydellisesti visiotamme kestävästä tavasta kasvattaa liiketoimintaa, ja tuotevalikoimamme jatkoikin kasvamistaan vuonna 2018.

Lisäämme jatkuvasti esimerkiksi vegaanisten ja maidottomien tuotteidemme tarjontaa. Ben & Jerry’s, Cornetto, Magnum ja Breyers Delights – kaikilla näillä brändeillä on saatavilla myös maidottomat vaihtoehdot. Vuonna 2018 ostimme lisäksi The Vegetarian Butcherin, lihankorvikkeita valmistavan yrityksen, joka tähtää kasvipohjaisen tuotevalikoimansa avulla maailman suurimmaksi yritykseksi lihatuotteiden alalla.

Hyvää edistystä on jo saavutettu, mutta paljon on vielä tehtävää

Olemme edistyneet asettamiemme tavoitteiden toteuttamisessa kaiken kaikkiaan hyvin, mutta tunnustamme, että joitakin niistä on vaikeaa saavuttaa vuoden 2020 loppuun mennessä. Tämä ei tarkoita, että aikoisimme luovuttaa.

Jätteiden vähentäminen on tästä erinomainen esimerkki. Tuotteistamme syntyvä jätejalanjälki kuluttajaa kohti on pienentynyt noin 31 % vuodesta 2010 lähtien. Olemme edistyneet hyvin niillä osa-alueilla, joita voimme itse suoraan kontrolloida, kuten omien toimintojemme jätteiden vähentämisessä sekä vaihtoehtoisten pakkausten suunnittelussa. Niillä osa-alueilla, joihin emme voi itse vaikuttaa, kehitys on ollut verkkaisempaa huolimatta siitä, että olemme aktiivisesti puhuneet materiaalien kierrättämisen ja uusiokäytön mahdollistavan infrastruktuurin kehittämisen puolesta. Jatkossa tehostamme toimintojamme entisestään pakkausten osalta ja pyrimme lisäämään kierrätettyjen materiaalien kysyntää.

Takaisin alkuun