Siirry kohtaan sisältö

Pidetään muovi kierrossa

Julkaistu:

Sitoudumme puolittamaan neitseellisen muovin käytön pakkauksissamme sekä keräämään ja käsittelemään enemmän muovipakkauksia kuin myymme vuoteen 2025 mennessä.

A plastic bag underwater

Muovisaaste on todellinen ympäristöongelma. Ongelman ytimessä on se, että liian suuri osa muoviroskasta on peräisin meiltä.

Se ei ole hyväksyttävää.

Muovi on arvokas materiaali. Sillä on tärkeä tehtävä tuotteidemme turvallisessa ja tehokkaassa jakelussa ja sen hiilijalanjälki on monia vaihtoehtoisia pakkausmateriaaleja pienempi. Muovilla on siis paikkansa.

Mutta se paikka ei ole kaduilla, joissa ja merissä.

Muovin oikea paikka on kiertotaloudessa, jossa se käytetään uudelleen, kierrätetään tai kompostoidaan. Kun kierto pysyy suljettuna, muovia ei päädy ympäristöön.

Jo yksikin luontoon päätynyt pakkauksemme on liikaa. Käyttämämme muovi on vastuullamme.

Siksi julkistamme tänään uusia tavoitteita, jotka ovat aiempaa kunnianhimoisempia.

Sitoudumme puolittamaan neitseellisen muovin käytön pakkauksissamme sekä keräämään ja käsittelemään enemmän muovipakkauksia kuin myymme – jo vuoteen 2025 mennessä.

1/2Vuoteen 2025 mennessä käytämme 50 % vähemmän neitseellistä muovia pakkauksissamme.

MoreVuoteen 2025 mennessä autamme keräämään ja käsittelemään enemmän muovia kuin myymme.

Vähennämme neitseellisen muovin käyttöä kahdella tavalla. Ensiksi poistamme käytöstä yli 100 000 tonnia muovipakkauksia edistämällä uudelleenkäytettävien ja uudelleentäytettävien pakkausten käyttöönottoa sekä suosimalla muovittomia vaihtoehtoja, mukaan lukien vaihtoehtoisia pakkausmateriaaleja ja pakkaamattomia tuotteita. Toiseksi ryhdymme käyttämään yhä enemmän kierrätysmuovia pakkauksissamme.

Tärkeintä muoviroskan vähentämisessä on estää sen pääsy luontoon. Siksi autamme keräämään ja käsittelemään enemmän muovia kuin myymme. Se onnistuu kolmella tavalla: sijoittamalla ja tekemällä yhteistyötä jätehuollon infrastruktuurin parantamiseksi toimintamaissamme, ostamalla ja käyttämällä kierrätysmuovia pakkauksissamme sekä osallistumalla laajamittaisiin tuottajien vastuullisuusohjelmiin, joiden puitteissa maksamme pakkaustemme keräämisestä.

Pystymme vähentämään muovijätteen määrää vain nopealla ja radikaalilla toiminnalla kierron kaikissa vaiheissa.

Alan Jope, toimitusjohtaja, Unilever

”Pystymme vähentämään muovijätteen määrää vain nopealla ja radikaalilla toiminnalla kierron kaikissa vaiheissa”, Unileverin toimitusjohtaja Alan Jope kertoo. ”Meidän pitää omaksua täysin uusi lähestymistapa pakkauksiin ja tuotteisiin. Meidän täytyy ottaa käyttöön uusia ja innovatiivisia materiaaleja sekä laajentaa tiettyjä liiketoimintamalleja esimerkiksi uudelleenkäyttöön ja uudelleentäyttöön liittyen. Muutoksen on myös tapahduttava ennennäkemättömän nopeasti ja tehokkaasti.”

”Visionamme on maailma, jossa kaikki yhdessä varmistavat, että muovi pysyy kierrossa eikä päädy luontoon. Käyttämämme muovi on vastuullamme. Siksi olemme sitoutuneet keräämään enemmän muovia kuin myymme osana pyrkimyksiämme kohti kiertotaloutta. Tehtävä voi tuntua vaikealta, mutta se on myös jännittävä, sillä se auttaa lisäämään maailmanlaajuista kierrätysmuovin kysyntää.”

Noin 2,5 miljardia ihmistä yli 190 maassa käyttää tuotteitamme päivittäin omasta hyvinvoinnistaan ja ulkonäöstään huolehtimiseen sekä elämästään nauttimiseen. Olemme sen ansiosta ainutlaatuisessa asemassa ja voimme olla osa ratkaisua: voimme toteuttaa visiomme jätteettömästä maailmasta, jossa pakkausmateriaaleja ei päädy luontoon, vesistöihin tai meriin.

Ellen MacArthur Foundation -järjestön perustaja Ellen MacArthur sanoo: ”Unileverin tämänpäiväinen ilmoitus on merkittävä askel muovin kiertotalouden edistämisessä. Unilever näyttää, kuinka yritykset voivat siirtyä pois neitseellisen muovin käytöstä poistamalla tarpeettomia pakkauksia markkinoilta hyödyntämällä erilaisia innovaatioita, kuten uudelleentäyttöä, uudelleenkäyttöä ja tiivistämistä, sekä lisäämällä kierrätysmuovin käyttöä.

”Kannustamme muita seuraamaan esimerkkiä, sillä yhdessä voimme poistaa käytöstä tarpeettoman muovin sekä luoda innovaatioita. Meidän tulee varmistaa, että käyttämämme muovi pysyy kierrossa, ja rakentaa talousjärjestelmä, jossa muovista ei koskaan tule jätettä.”

Esimerkkejä aloitteista, joiden parissa työskentelemme Olemme tehneet työtä muovipakkausten käyttöön liittyen vuodesta 2017. Esittelemme tässä muutamia aloitteita, joiden parissa työskentelemme juuri nyt, sekä esimerkkejä siitä, miten autamme kehittämään muovinkeräyksen ja -käsittelyn infrastruktuuria.

A few of the initiatives we’re working on

Since 2017, we have been transforming our use of plastic packaging. Here are some of the initiatives we’re working on and examples of where we’re helping to develop plastic collection and processing infrastructure.

Cif Ecorefill bottle
Tutkimme uusia tapoja pakata ja kuljettaa tuotteita. Yksi tapa siihen ovat tiivisteet, kuten uusi Cif-ekotäyttöpakkaus, jonka 10 kertaa tiiviimmän pitoisuuden ansiosta kuluttajat voivat ostaa vain yhden suihkepullon, jota voi käyttää yhä uudelleen ja uudelleen. Innovatiivisessa pakkauksessa käytetään 75 % vähemmän muovia. Sillä on muitakin etuja: Tuotteen laimentaminen kotona tarkoittaa, että kuljetamme 97 % vähemmän vettä. Se puolestaan vähentää rekkojen määrää 87 %, mikä pienentää kasvihuonekaasupäästöjä.
Wraperless Solero ice cream.
Solero-jäätelöidemme pakkauksissa on kokeiltu innovatiivista rasiaa, jonka lokeroiden ansiosta jäätelöissä ei tarvita muovikäärettä. Näin yhteen pakkaukseen kuluu 35 % vähemmän muovia. Rasia on valmistettu erityisestä polyeteenillä pinnoitetusta kartongista. Pakkauksen ansiosta Soleron ystävät voivat nauttia jäätelöistään laadusta tinkimättä. Tämä kokeilu on viimeisin innovaatiomme #GetPlasticWise-hankkeessamme, jonka tavoitteena on mullistaa muovien käyttö Isossa-Britanniassa. Suunnitelman ydin on siinä, että teemme yhteistyötä muiden kanssa ratkaisujen löytämiseksi sekä tuemme kuluttajia ja opastamme heitä muovinkulutuksen vähentämisessä.
Refillery at marks and spencers
Kokeilemme uusia shampoo- ja pesuainepullojen täyttöasemia myymälöissä, yliopistoissa ja liikkuvissa yksiköissä Kaakkois-Aasiassa. Esimerkiksi hiustenhoitoon liittyvän sisältöalustamme All Things Hairin pilottihanke toi kuluttajien saataville aivan uudenlaisen ympäristöystävällisen ostosmallin Filippiineillä. Olemme ottaneet kokeiluun myös täyttömallin, jossa tuote toimitetaan kuluttajalle, eikä kuluttajan tarvitse lähteä kauppaan. Chilessä teemme yhteistyötä Algramon kanssa pilottihankkeessa, jonka puitteissa on kehitetty sovelluksella toimiva, älykäs annostelujärjestelmä, jossa kuljetus asiakkaiden kotiin tapahtuu sähköpyörillä.
TRESemmé bottles.
Kehitämme uraauurtavia ratkaisuja, kuten uuden kierrätyslaitteistojen tunnistaman pigmentin, jota käytetään Axe- ja TRESemmé-pakkauksissa. Sen ansiosta musta muovi voidaan kierrättää, sillä nyt laitteistot havaitsevat ja lajittelevat sen kierrätyslaitoksissa. Uuden teknologian avulla on mahdollista lajitella ja kierrättää jopa 2 500 tonnia enemmän muovipulloja pelkästään Britanniassa. Jaamme myös tietoa työstämme ja muiden valmistajien kanssa tekemiämme havaintoja, jotta teknologia ja toimintamalli voidaan ottaa käyttöön mahdollisimman laajalti.
Signal toothpaste tablets in jar.
Tuomme markkinoille innovaatioita, kuten palashampoita, täytettäviä hammastahnapakkauksia, kartonkiin pakattuja deodoranttipuikkoja ja bambuhammasharjoja. Olemme myös mukana Loop-järjestelmässä, joka on maailman ensimmäinen jätteetön ostosjärjestelmä. Sen kautta voi ostaa tuotteita palautettavassa tai täytettävässä pakkauksessa. Järjestelmä tuo yhteen suuria brändejä ja jälleenmyyjiä, jotka haluavat siirtyä kertakäyttömallista (jossa pakkaus heitetään pois tai kierrätetään käytön jälkeen) kestävään malliin (jossa pakkausta käytetään uudelleen ja yli jäänyt tuote kierrätetään tai käytetään uudelleen).
Image of Bango advertisement.
Indonesialainen soijakastikemerkkimme Bango siirtyy käyttämään täysin kierrätettyjä ja kierrätettäviä pulloja. Bango on ensimmäinen merkkimme Kaakkois-Aasiassa, joka ottaa käyttöön tämän innovaation. Uudet 275 ja 135 millilitran pullot tulevat kauppoihin elokuussa. Muutos koskee 33 miljoonaa pulloa ja vähentää muovijätteen määrää 500 tonnia vuodessa. Lanseerausta mainostava markkinointikampanja kannustaa kuluttajia vähentämään käyttöä, käyttämään uudelleen ja kierrättämään, etenkin muovipakkausten kohdalla.
Sunlight dishwash bottle.
Autamme edistämään muovipakkausten kiertotaloutta monissa maissa, etenkin siellä, missä muovinkeräyksen ja -käsittelyn infrastruktuuri ei ole vielä levinnyt laajalle. Olemme esimerkiksi lanseeranneet täysin kuluttajatuotteista saadusta kierrätysmateriaalista valmistetut ja täysin kierrätettävät pullot FAB-pyykinpesuaineelle Kolumbiassa ja Sunlight-astianpesuaineelle Etelä-Afrikassa. Jotta yllämme 25 prosentin kierrätysmuovitavoitteeseemme, tarvitsemme runsaasti kuluttajilta peräisin olevaa kierrätysmateriaalia. Meidän täytyy siis tukea paikallisen infrastruktuurin kehitystä Brasilian kaltaisissa maissa, joissa kehitys on vielä kesken. Juuri tähän olemmekin ryhtyneet paikallisen Wise-kierrätysyrityksen rinnalla.
Women at waste bank.
Olemme kuluneen viiden vuoden aikana tehneet yhteistyötä monien tahojen kanssa muovinkeräyksen suhteen, esimerkiksi YK:n Intiassa toteuttamassa ohjelmassa pakkausten lajittelun, keräyksen ja kierrätyksen edistämiseksi. Indonesiassa olemme mukana erilaisissa kumppanuusohjelmissa, joiden tarkoituksena on parantaa kierrätysastetta ja kehittää toimivaa infrastruktuuria. Lisäämme myös tietoisuutta kierrätyksen tärkeydestä ja tuemme paikallista jätteenkeräystä erilaisilla hankkeilla, kuten yhteisöjen jäteasemilla, joilla ihmiset lajittelevat jätteensä ja saavat vastineeksi rahaa. Tähän mennessä olemme auttaneet pystyttämään yli 2 800 jäteasemaa, jotka ovat yhteensä estäneet 7 700 tonnin epäorgaanisen jätteen päätymisen ympäristöön. facebooktwitteryoutubelinkedinOta yhteyttäUnilever Suomi Haku Keitä me olemme? Planeetta ja yhteiskunta Uutiset Careers Etusivu ... News & features Pidetään muovi kierrossa Pidetään muovi kierrossa Sitoudumme puolittamaan neitseellisen muovin käytön pakkauksissamme sekä keräämään ja käsittelemään enemmän muovipakkauksia kuin myymme vuoteen 2025 mennessä. 7.10.2019 Muovisaaste on todellinen ympäristöongelma. Ongelman ytimessä on se, että liian suuri osa muoviroskasta on peräisin meiltä. Se ei ole hyväksyttävää. Muovi on arvokas materiaali. Sillä on tärkeä tehtävä tuotteidemme turvallisessa ja tehokkaassa jakelussa ja sen hiilijalanjälki on monia vaihtoehtoisia pakkausmateriaaleja pienempi. Muovilla on siis paikkansa. Mutta se paikka ei ole kaduilla, joissa ja merissä. Muovin oikea paikka on kiertotaloudessa, jossa se käytetään uudelleen, kierrätetään tai kompostoidaan. Kun kierto pysyy suljettuna, muovia ei päädy ympäristöön. Jo yksikin luontoon päätynyt pakkauksemme on liikaa. Käyttämämme muovi on vastuullamme. Siksi julkistamme tänään uusia tavoitteita, jotka ovat aiempaa kunnianhimoisempia. Sitoudumme puolittamaan neitseellisen muovin käytön pakkauksissamme sekä keräämään ja käsittelemään enemmän muovipakkauksia kuin myymme – jo vuoteen 2025 mennessä. 1/2 Vuoteen 2025 mennessä käytämme 50 % vähemmän neitseellistä muovia pakkauksissamme. More Vuoteen 2025 mennessä autamme keräämään ja käsittelemään enemmän muovia kuin myymme. Vähennämme neitseellisen muovin käyttöä kahdella tavalla. Ensiksi poistamme käytöstä yli 100 000 tonnia muovipakkauksia edistämällä uudelleenkäytettävien ja uudelleentäytettävien pakkausten käyttöönottoa sekä suosimalla muovittomia vaihtoehtoja, mukaan lukien vaihtoehtoisia pakkausmateriaaleja ja pakkaamattomia tuotteita. Toiseksi ryhdymme käyttämään yhä enemmän kierrätysmuovia pakkauksissamme. Tärkeintä muoviroskan vähentämisessä on estää sen pääsy luontoon. Siksi autamme keräämään ja käsittelemään enemmän muovia kuin myymme. Se onnistuu kolmella tavalla: sijoittamalla ja tekemällä yhteistyötä jätehuollon infrastruktuurin parantamiseksi toimintamaissamme, ostamalla ja käyttämällä kierrätysmuovia pakkauksissamme sekä osallistumalla laajamittaisiin tuottajien vastuullisuusohjelmiin, joiden puitteissa maksamme pakkaustemme keräämisestä. Pystymme vähentämään muovijätteen määrää vain nopealla ja radikaalilla toiminnalla kierron kaikissa vaiheissa. Alan Jope, toimitusjohtaja, Unilever ”Pystymme vähentämään muovijätteen määrää vain nopealla ja radikaalilla toiminnalla kierron kaikissa vaiheissa”, Unileverin toimitusjohtaja Alan Jope kertoo. ”Meidän pitää omaksua täysin uusi lähestymistapa pakkauksiin ja tuotteisiin. Meidän täytyy ottaa käyttöön uusia ja innovatiivisia materiaaleja sekä laajentaa tiettyjä liiketoimintamalleja esimerkiksi uudelleenkäyttöön ja uudelleentäyttöön liittyen. Muutoksen on myös tapahduttava ennennäkemättömän nopeasti ja tehokkaasti.” ”Visionamme on maailma, jossa kaikki yhdessä varmistavat, että muovi pysyy kierrossa eikä päädy luontoon. Käyttämämme muovi on vastuullamme. Siksi olemme sitoutuneet keräämään enemmän muovia kuin myymme osana pyrkimyksiämme kohti kiertotaloutta. Tehtävä voi tuntua vaikealta, mutta se on myös jännittävä, sillä se auttaa lisäämään maailmanlaajuista kierrätysmuovin kysyntää.” Noin 2,5 miljardia ihmistä yli 190 maassa käyttää tuotteitamme päivittäin omasta hyvinvoinnistaan ja ulkonäöstään huolehtimiseen sekä elämästään nauttimiseen. Olemme sen ansiosta ainutlaatuisessa asemassa ja voimme olla osa ratkaisua: voimme toteuttaa visiomme jätteettömästä maailmasta, jossa pakkausmateriaaleja ei päädy luontoon, vesistöihin tai meriin. Ellen MacArthur Foundation -järjestön perustaja Ellen MacArthur sanoo: ”Unileverin tämänpäiväinen ilmoitus on merkittävä askel muovin kiertotalouden edistämisessä. Unilever näyttää, kuinka yritykset voivat siirtyä pois neitseellisen muovin käytöstä poistamalla tarpeettomia pakkauksia markkinoilta hyödyntämällä erilaisia innovaatioita, kuten uudelleentäyttöä, uudelleenkäyttöä ja tiivistämistä, sekä lisäämällä kierrätysmuovin käyttöä. ”Kannustamme muita seuraamaan esimerkkiä, sillä yhdessä voimme poistaa käytöstä tarpeettoman muovin sekä luoda innovaatioita. Meidän tulee varmistaa, että käyttämämme muovi pysyy kierrossa, ja rakentaa talousjärjestelmä, jossa muovista ei koskaan tule jätettä.” Esimerkkejä aloitteista, joiden parissa työskentelemme Olemme tehneet työtä muovipakkausten käyttöön liittyen vuodesta 2017. Esittelemme tässä muutamia aloitteita, joiden parissa työskentelemme juuri nyt, sekä esimerkkejä siitä, miten autamme kehittämään muovinkeräyksen ja -käsittelyn infrastruktuuria. A few of the initiatives we’re working on Since 2017, we have been transforming our use of plastic packaging. Here are some of the initiatives we’re working on and examples of where we’re helping to develop plastic collection and processing infrastructure. Cif ecorefill bottle. Our Cif ecorefill allows shoppers to buy one spray bottle, which they can then use for life. Wraperless Solero ice cream. Our wraperless Solero ice creams come without a plastic wrapper, resulting in 35% less plastic per pack. All Things Hair Refillery dispensing station. We’re trialling new refill stations for shampoo and laundry detergent in shops, universities and mobile vending in South East Asia. TRESemmé bottles. We’ve developed a detectable pigment which makes black plastic recyclable, as it can now be seen and sorted by recycling plant scanners. Signal toothpaste tablets in jar. We’re bringing innovations to the market including shampoo bars, refillable toothpaste tablets, cardboard deodorant sticks and bamboo toothbrushes.
Waste pickers at Mr Green collection point.
Jätehuolto on suuri ongelma Afrikassa, eikä Kenian pääkaupunki Nairobi ole poikkeus. Kaupungissa syntyy päivittäin noin 2 400 tonnia jätettä, josta noin 60 % kerätään ja vain noin 10 % kierrätetään. Loput viedään laittomille kaatopaikoille tai poltetaan. Haluamme auttaa ratkaisemaan ongelman, joten ryhdyimme yhteistyöhön Mr Green African kanssa. Yhteistyön puitteissa olemme pystyneet ottamaan käyttöön kestäviä ratkaisuja muovijätteen hallintaan Keniassa. Mukana on myös sosiaalinen ulottuvuus, koska malli on auttanut luomaan mahdollisuuksia ja työtä yli 2 000 jätteenkerääjälle, joita aiemmin ylenkatsottiin. Kerätyn muovin määrä on kaksinkertaistunut sen jälkeen, kun yhteistyö alkoi vuonna 2018.

Miten vähennämme muovipakkausten määrää?

Miten vähennämme muovipakkausten määrää? Sitoumuksemme vahvistaa innovointia ja uusien liiketoimintamallien kehitystä, mistä esimerkkinä ovat uudelleenkäytettävät ja uudelleentäytettävät pakkaukset. Edistämme myös muovittomien vaihtoehtojen saatavuutta, ja voimme jättää tuotteet pakkaamatta. Tutkimme mahdollisuuksia muovin määrän vähentämiseen pakkauksissamme esimerkiksi tuotteiden tiivistämisen avulla. Varmistamme, että innovaatiot ja muutokset eivät ole ympäristövaikutukseltaan nykytilannetta huonompia.

Siirrymmekö uudelleenkäytettäviin ja uudelleentäytettäviin ratkaisuihin?

Tavoitteemme on muuttaa liiketoimintatapaamme, mikä tarkoittaa, että siirrymme kertakäyttöisistä muoveista monikäyttöisiin pakkauksiin. Panostamme uusiin malleihin, kuten uudelleenkäytettäviin pulloihin. Olemme jo oppineet paljon ja edistyneet työssä. Tuloksena on ollut innovaatioita, kuten kotona täytettäviä pakkauksia ja annostelukokeiluja myymälöissä. Edistämme muutosta tekemällä yhteistyötä muiden kanssa, ottamalla kansalaiset mukaan ja valistamalla heitä kulutustapojen muutosten mukanaan tuomista eduista.

Vähennämmekö muovipakkausten määrää kaikissa maissa?

Nykyisten sitoumustemme tapaan näistä tavoitteista tulee oleellinen osa liiketoimintaamme, jotta ne koskevat yhtä lailla kaikkia tuotemerkkejämme, markkinoitamme ja liiketoiminta-alueitamme. ”Vähemmän, paremmin, ei ollenkaan” -lähestymistapamme ohjaa ratkaisujen kehitystä. Tämä näyttäytyy varmasti erilaisena eri maissa, riippuen nykyisestä pakkausten jalanjäljestä, saatavilla olevista ratkaisuista ja kuluttajien suhtautumisesta.

Vähennämmekö myymiemme kerta-annospakkausten määrää?

Olemme sitoutuneet vähentämään kaikenlaisten muovipakkausten määrää, ja mukana ovat myös kerta-annospakkaukset. Jatkamme uudenlaisten liiketoimintamallien, kuten uudelleenkäytettävien ja uudelleentäytettävien pakkausten, positiivisten vaikutusten tutkimista. Esimerkkinä tästä ovat uudelleentäyttöön keskittyneet laitoksemme Hair Refillery Filippiineillä ja Love Beauty and Planet Refillery Vietnamissa. Olemme havainneet erityisen tarpeen edulliselle mallille, jonka puitteissa kuluttajat pystyvät itse määrittämään paljonko tuotetta he haluavat annostella, mikä puolestaan auttaa kustannusten hallinnassa. Lisäksi otamme harkintaan järjestelmiä, joissa tuotteemme voidaan yhdessä muiden kanssa kerätä ja kierrättää. Olemme sitoutuneet keräämään ja käsittelemään enemmän muovia kuin myymme. Tähän lasketaan mukaan kerta-annospakkaukset.

Takaisin alkuun