Siirry kohtaan sisältö

Mitä kiertotalous tarkoittaa?

Julkaistu:

Haluamme kertoa miten kiertotalous on innostava - joskin ilmeinen - ratkaisu valtavaan globaaliin ongelmaan.

Cirkulär ekonomi

Nopeus, jolla käytämme maailman niukkoja resursseja, tarkoittaa, että ne ennen pitkää loppuvat.

Meillä on vain yksi planeetta. Mutta juuri nyt kuluttamme ikään kuin meillä olisi niitä käytettävissä kolme.

Kiertotalous pyrkii muuttamaan tavan, miten koemme tavarat. Miten me teemme ne, käytämme niitä ja lopulta hävitämme ne.

Tavoitteena on varmistaa, että maailma voi tukea kasvavan väestön tarpeita samalla kun käännetään nykyinen, kestämätön jätteentuotantomme.

Ota, valmista, hävitä

Suurta osaa nykyisestä taloudellisesta toiminnasta voidaan luonnehtia lineaariseksi. Keräämme materiaalit, valmistamme tavaroita, käytämme niitä kerran ja heitämme ne sitten pois.

Uudet tuotteet ovat lähes kokonaan riippuvaisia raaka-aineiden käytöstä ja suurista energian ja veden määristä. Suunnitteluvaiheessa tuotteen uudelleenkäyttö- tai hyödyntämisarvoa ei oteta huomioon lainkaan. Lisäksi materiaalikustannukset ovat nousseet ja muuttuvat yhä vaihtelevimmiksi.

Vaikka resurssitehokkuuden parantamiseksi on otettu suuria edistysaskeleita, ota-valmista-hävitä -malli johtaa edelleen suuriin tappioihin. Esimerkiksi FMCG-sektorissa vuosittaisen materiaalin kokonaisarvon arvioidaan olevan $3.2 biljoonaa (PDF - 2.2MB), josta vain 20% on saadaan takaisin.

Ennusteiden mukaan vuoteen 2025 mennessä maapallolla on miljardi ihmistä nykyistä enemmän. Kuluttajien määrä kasvaa, kulutustavat muuttuvat. Esimerkiksi odotettu siirtyminen kohti lisääntyvää määrää pakattuja tavaroita merkitsee enemmän pakkausmateriaalia ja enemmän jätettä.

Tarvitsemme aivan uudenlaisen ajattelutavan

Useimmille ihmisille kierto tarkoittaa kierrätystä. Mutta se on todella viimeinen keino. Kiertotalous on kunnostava ja uudistava muotoilulla. Se käyttää mahdollisimman vähän resursseja - uusiutuvista lähteistä - ensinnäkin ja saa niistä eniten arvoa elinaikanaan.

Useimmille ihmisille kierto tarkoittaa kierrätystä. Mutta se on todella viimeinen keino. Kiertotaloutta vahvistetaan ja uudistetaan muotoilulla. Ensinnäkin siinä käytetään mahdollisimman vähän resursseja uusiutuvista lähteistä, ja se tuottaa eniten arvoa elinaikanaan.

Ajatuksena on suunnitella asioita, joita voidaan ylläpitää ja käyttää uudelleen. Kun niitä ei enää voi käyttää nykyisessä muodossaan, materiaalit käytetään johonkin muuhun. Ja kun materiaali on lopulta heikentynyt, se kierrätetään ja muutetaan uusiksi tavaroiksi. Tätä kutsutaan usein ”suljetuksi silmukaksi”.

On helppo nähdä, miten tätä voidaan soveltaa esimerkiksi matkapuhelimeen tai autoon, jossa tuotetta käytetään, ehkä jaetaan, myydään ja sitten puretaan, jotta tietyt osat voidaan käyttää uudelleen.

Mutta miten se sopii Unileverin kaltaiseen yritykseen?

Meille, kuten useimmille FMCG-yrityksille, kiertotalous on ensisijainen tavoite muovipakkauksiin liittyvässä kiireellisessä ongelmassa.

Muovia on vaikea välttää

Muovi on tärkeä ja olennainen osa maailmantaloutta, ja sen käyttö on kasvanut ilmiömäisesti viimeisten 40 vuoden aikana. Nykyään lähes kaikki ja kaikkialla joutuvat kosketuksiin muovien ja erityisesti muovipakkausten kanssa joka päivä.

Vuosittain tuotetaan yli 300 miljoonaa tonnia muovia, joista 26 prosenttia menee pakkauksiin.

Muovi ei ainoastaan tuota suoraa taloudellista hyötyä, vaan se voi myös edistää resurssien tehokkaampaa käyttöä. Esimerkiksi se auttaa välttämään jätettä lisäämällä elintarvikkeiden säilyvyysaikaa ja vähentämällä polttoaineen kulutusta kuljetuksen aikana vähentämällä pakkausten painoa.

Mutta on olemassa suuri – ja kasvava – ongelma.

Maailman muovipakkauksista kerätään tällä hetkellä vain 14%, josta vain 8% kierrätetään. Suuri osa päätyy kaatopaikalle tai, pahempaa, roskaamaan katuja, puroihin ja valtameriin. Ellen MacArthur -säätiön mukaan vuoteen 2050 mennessä merellä on enemmän muovia kuin kaloja.

Osana ratkaisua

Suurena FMCG-yrityksenä käytämme paljon muovia. Tämä tarkoittaa sitä, että voimme vaikuttaa siihen, mitä sille tapahtuu. Haluamme auttaa tiellä kohti kaikkien pakkaustemme kiertotaloutta, erityisesti muovin osalta.

Tammikuussa 2017 julkistimme sitoumuksen tehdä kaikki muovipakkaukset uudelleen käytettäviksi, kierrätettäviksi tai kompostoitaviksi vuoteen 2025 mennessä. Tämän lisäksi olemme myös sitoutuneet lisäämään kierrätysmuovipitoisuuden käyttöä samanaikaisesti pakkauksissamme vähintään 25% prosenttiin.

Keskitymme ponnisteluihin kolmella alueella: pakkaustemme suunnittelussa, joissa tulemme käyttämään entistä vähemmän muovia. Etsimme vaihtoehtoisia materiaaleja, jotta voimme siirtyä muovista pois, ja jos käytämme muovia, varmistaen, että sillä on paras mahdollisuus tulla kierrätetyksi.

Lähdemme liikkeelle käyttämästämme määrästä. Uudelleensuunnittelun ansiosta olemme jo vähentäneet pakkausjätteen määrää kuluttajaa kohden 29% vuodesta 2010. Yksi esimerkki on MuCell teknologia, jossa kaasukuplia ruiskutetaan pullon keskimmäiseen seinämään, mikä vähentää noin 15 % muovin määrää. Tämä teknologia on myös kilpailijoidemme saatavilla.

Kehitämme myös uudelleentäytettäviä ja -käytettäviä pakkauksia. Vuonna 2017 lanseerasimme refill-pakkauksen koko Rexona-pesutuotesarjaan Brasiliassa ja Dove-shampoolle Intiassa. Aiemmin tänä vuonna, myös Brasiliassa, lanseerasimme tiivistetyt täyttöpakkaukset OMO-pyykinpesuaineille, mikä säästää 75% muovia. Ja Ranskassa testataan myymälän annostelulaitetta Skip- ja Persil-pyykinpesuaineillamme, jotta saamme selville, miten ostajat reagoivat konseptiin.

Siirtymisessä pois muovista tutkimme erilaisia vaihtoehtoisia materiaaleja, kuten paperia, liukenevia pakkauksia, ja tietyissä sovelluksissa harkitsemme siirtymistä metalleihin, erityisesti alumiiniin, jota kierrätetään paljon laajemmin kuin muovia monilla alueilla. Teemme näin toki vain silloin, kun siitä ei koidu tahattomia seurauksia, kuten kasvihuonekaasupäästöjen tai energiankulutuksen lisääntymistä.

75%muovia säästetty super-tiivistetyn OMO-pyykinpesuaineen täyttöpakkauksilla

Kierrätys: haasteet ja mahdollisuudet

Käyttämiemme muovityyppien parantaminen on avainasemassa. Tavoitteenamme lisätä pakkauksissamme enemmän kierrätettyä muovia. Kuten muutkin, meitä rajoittaa materiaalien saatavuus, kierrätysinfrastruktuuri ja teknologia. Noin 30% muovista on edelleen erittäin vaikea kierrättää.

Otetaan esimerkiksi annospussit. Useiden yritysten tapaan käytämme annospusseja, jotta tuotteet olisivat saatavilla pienituloisille kuluttajille. Pussijätteen käsiteltävyyden takia, panostamme CreaSolv-tekniikkaan, joka hajottaa monimutkaiset polymeerit siten, että muovi voidaan käyttää uudelleen. Aiomme tehdä tästä teknologiasta avoimen lähdekoodin, jotta muut - myös kilpailijamme - voivat käyttää sitä.

Kasvipohjainen Home Care -tuotemerkkimme Seventh Generationin tavoitteena on tehdä kaikki siihen kuuluvat pakkaukset kierrätettäviksi tai kompostoitaviksi vuoteen 2020 mennessä. Lisäksi tuotemerkki poistaa pakkausmateriaalistaan neitsytöljypohjaisen muovin (uuden öljystä valmistetun muovin) ja neitsytkuidut (neitsytsellusta).

Siirrymme neitsyt- ja kierrätysmateriaaleihin myös TRESemmé- ja Suave-tuotemerkeissä. Toisissa tapauksissa olemme menneet askeleen pidemmälle.

Love Beauty and Planet -tuoteperheemme pakkaukset on valmistettu 100% kierrätetyistä materiaaleista, ja ne on myös 100% kierrätettäviä. Yksi uusi innovaatio on erityisen liiman käyttö, joka helpottaa etikettien poistamista pakkauksista kierrätyslaitoksissa.

Myös REN on tuonut markkinoille 100% kierrätyspullon, joka sisältää 20% valtameristä kerättyä muovia.

Lisäksi olemme tehneet muutoksia teepusseihin, jotka perinteisesti käyttävät tiivisteenä vähäisen määrän muovia. Puolassa, Kanadassa ja Indonesiassa teetuotemerkit ovat sopeuttaneet tuotantoprosessinsa siten, että niissä voidaan käyttää kasviperäisiä materiaaleja. Maaliskuussa 2018 lanseerattiin ensimmäiset täysin biohajoavat PG-teepussit, jotka on valmistettu maissitärkkelyksestä.

Laajempi vaikutus kumppanuuksien kautt

Muovin osalta siirtyminen kiertotalouteen edellyttää laajempia muutoksia. Siksi teemme yhteistyötä Ioniqan ja maailman suurimman PET-hartsin valmistajan Indorama Venturesin kanssa uuden teknologian edelläkävijänä.

Siihen liittyvä innovaatio on erityisen kiinnostava, koska se voisi poistaa yhden tärkeimmistä esteistä – saaden kaiken kierrätetyn PET-muovin käytettäväksi elintarvikepakkauksissa. Kun PET-muovi saadaan täydelliseen kiertoon se olisi tärkeä virstanpylväs kohti tätä tavoitetta, ja auttaisi meitä myös muuttamaan teollisuutta.

Se ei ole pelkästään pakkauksia

Pakkausten lisäksi olemme ottaneet käyttöön kiertotalouden käytäntöjä muualla liiketoiminnassamme.

Monet tuotantolinjamme koneista on helppo purkaa, jolloin voimme käyttää moduuleja uudelleen tuotesuunnittelun muuttuessa, ja siirtää komponentit tarvittavaan kapasiteettiin. Tämä on paljon taloudellisempaa ja ympäristöystävällisempää kuin uuden hankinta.

Monissa tehtaissamme tuotantoprosessista syntyvää jätettä käytetään energian tuottamiseen. Ben & Jerry's on hyvä esimerkki. Yksi sen Alankomaissa sijaitsevista tuotantolaitoksista on osa ”Chunkinatoria”, joka muuttaa jäätelöstä syntyvät sivutuotteet biokaasuksi.

Meillä on myös kaatopaikkaohjelma nollajätettä kaikissa toimipaikoissamme. Yksi näkökohdista on kuljetuspakkausten palauttaminen - kuten rummut, kuormalavat ja kartongit - takaisin toimittajille, jotta niitä voidaan käyttää uudelleen

En cirkulär ekonomi.
Kierrätyspiste Brasiliassa

Kierrätyspiste Brasiliassa

Työskentely hallitusten, teollisuuden ja kuluttajien kanssa

Siirtyäksemme kiertotalouteen meidän on harkittava perusteellisesti uudelleen tapaa, jolla suunnittelemme tuotteita ja pakkauksia niissä järjestelmissä, joissa tuotteet liikkuvat. Siksi teemme yhteistyötä kansallisten hallitusten kanssa jätteiden keräys- ja kierrätysinfrastruktuurin kehittämiseksi.

Kierrätettävien materiaalien kerääminen ja lajittelu on avainasemassa varmistettaessa niiden uudelleenkäyttö. Kuluttajilla on siis tässä ketjussa tärkeä rooli. Siksi autamme hankkeissa, joiden tarkoituksena on kannustaa kuluttajia kierrättämään enemmän ja tekemään kierrätyksestä elinikäinen tapa.

Esimerkiksi Brasiliassa työskentelemme Consumer Goods Forum -yritysten ja kansalaisjärjestö CEMPRE: n kanssa kierrätettyjen materiaalien, käytettyjen pakkausten kierrätyspisteiden ja materiaalien lajittelun osuuskuntien lisäämiseksi. Tämä yhteenliittymä on kerännyt materiaalia yli 100 000 tonnia 15 vuotisen toimintansa aikana.

Lopuksi teemme yhteistyötä Ellen MacArthur-säätiön ja sen New Plastics Economy -aloitteen kanssa määritelläksemme, mitä materiaaleja markkinoille saatetaan. Näin varmistamme, että pakkaus on yhteensopiva nykyisen ja tulevan kierrätysinfrastruktuurin kanssa.

Keskittymällä kierrätyksen, uudelleenkäytön ja kierrätettävyyden teemoihin New Plastics Economy edustaa systeemisen tason muutosta, jota maailma niin kiireesti tarvitsee.

Takaisin alkuun