Siirry kohtaan sisältö

Markkinoinnilla on valtava luottamusongelma

Julkaistu:

Kirjoittanut Alan Jope

Toimitusjohtajamme Alan Jope haastaa mainosmaailman vastustamaan alaa myrkyttävää viherpesua. Sen sijaan hän suosittelee luovuuden valjastamista tarkoitukselliseen ja myönteiseen muutokseen.

Time Square at night

About the author

Alan Jope, our Chief Executive Officer

Alan Jope

Chief Executive Officer

Alan Jope on ollut Unileverin toimitusjohtaja toukokuusta 2019 alkaen. Aiemmin
hän toimi Beauty & Personal Care -divisioonamme pääjohtajana.

Unileverillä tavoitteenamme on tehdä kestävästä elämäntavasta arkipäivää. Uskomme liiketoimintaan, joka ottaa kantaa ja tarttuu merkittäviin sosiaalisiin ja ekologisiin ongelmiin. Haluamme olla yritys, joka tekee planeetallemme hyvää, ei ainoastaan vähemmän pahaa. Lisäksi uskomme, että yritysten on jaettava rikkauksia tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti.

Kun seuraamme näitä periaatteita, tiedämme olevamme parempi ja menestyksekkäämpi yritys. Kansalaiset osoittavat kaduilla ja sosiaalisessa mediassa, mikä heidän mielestään on hyvää ja mikä huonoa liiketoimintaa. Lahjakkaimmat ihmiset hakeutuvat yrityksiin, jotka vaikuttavat positiivisesti maailmaan. Sijoittajat, kansalaisjärjestöt, tiedotusvälineet ja monet muut vaativat oikeutetusti yrityksiä tilille, sillä terve liiketoiminta edellyttää tervettä maailmaa. Terve maailma vastaavasti tarvitsee tervettä liiketoimintaa.

Feature image - Alan Jope
Viherpesu (green-washing, purpose-washing, cause-washing, woke-washing) on toimialamme vitsaus. Se on merkityksellisyyden vastakohta. Alan Jope

Sitoumuksemme antaa tarkoituksen jokaiselle tuotemerkille

Ihmiset siirtyvät yhä kiihtyvällä vauhdilla merkityksellisiin tuotemerkkeihin. Me uskomme siihen niin vahvasti, että olemme valmiita lupaamaan tulevaisuudessa kaikkien Unileverin tuotemerkkien olevan vastuullisia.

Kaikki tuotemerkkimme tulevat tukemaan myönteistä muutosta. Kasvun perusteena ovat kehittyvät suuntaukset ja mielekäs toiminta sellaisten asioiden puolesta, joista välitämme. Merkityksettömillä brändeillä ei ole tulevaisuutta Unileverillä.

Merkityksen on oltava aito

On olemassa liian monta esimerkkiä tuotemerkeistä, jotka kaivavat maata merkitykselliseltä markkinoinnilta. Niiden kampanjoissa sanotaan yhtä, mutta todellinen toiminta on toista.

28 merkityksellistä tuotemerkkiämme kasvavat 69 prosenttia nopeammin kuin muu liiketoimintamme. Nämä tuotemerkit edustavat 75 prosenttia liikevaihtomme kokonaiskasvusta.

Asetamme tuotemerkeille valtavat vaatimukset. Niihin liittyvässä viestinnässä on tuotava esiin ja käsiteltävä ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä aiheita. Merkityksellisten tuotemerkkien väittämien on oltava vahvoja. Niissä on keskityttävä pitkäaikaiseen, merkitykselliseen toimintaan ja mitattaviin tuloksiin, minkä vuoksi kaikkiin tuotemerkkeihin liittyvän toiminnan on oleva merkityksellistä.

Vetoamista tunteisiin

Viherpesu (green-washing, purpose-washing, cause-washing, woke-washing) on toimialamme vitsaus. Se on merkityksellisyyden vastakohta. Ilmiön tuntee meistä jokainen.

Viherpesu vaarantaa sen mahdollisuuden, että voisimme olla mukana ratkaisemassa maailman ongelmia ja rakentaa samalla tuotemerkkejämme.

Lisäksi se uhkaa tuhota jo entuudestaan kortilla olevan luottamuksen toimialaamme kohtaan. Markkinoinnilla on valtava luottamusongelma.

Feature image - Walrus on ice cap
Hylätään yhdessä käsitys siitä, että merkityksellisyys synnyttää luovaa työtä, joka on liian arvokasta, liian yksiulotteista ja aina vakavaa. Kyse ei ole vain sulavilla jäälautoilla värjöttelevistä jääkarhuista – tai mursuistakaan. Alan Jope

Luovuus voi käynnistää muutoksen

Älä vahingoita teollisuuttamme uskomalla väitteitä sellaisilta toimijoilta, jotka eivät seiso sanojensa takana. Pidetään toisiamme tilivelvollisina. Jos tuotemerkki on pelkkää sanahelinää, käänny toiseen suuntaan.

Suuret, mutta perusteettomat puheet ovat merkki siitä, ettei kyseessä ole meidän tuotemerkkimme.

Hylätään yhdessä käsitys siitä, että merkityksellisyys synnyttää luovaa työtä, joka on liian arvokasta, liian yksiulotteista ja aina vakavaa. Kyse ei ole vain sulavilla jäälautoilla värjöttelevistä jääkarhuista – tai mursuistakaan.

Kutsu mainosmaailmaan

Haluan kutsua jokaisen työskentelemään kanssamme uudella tavalla. Otamme vastaan ideoita, joilla voidaan saada aikaan muutoksia käytöksessä ja kulttuurissa aikamme suurten haasteiden korjaamiseksi. Kaivetaan esiin inhimilliset totuudet, jotka piilevät haasteiden takana. Ketä ei kiinnostaisi tuottaa mahtavia, luovia ideoita, jotka kumpuavat näiden haasteiden ratkaisemisesta? Annamme kaikkemme merkityksellisen luovuuden puolesta.

Unilever ei osallistu valheelliseen merkityksellisyyteen, eikä työskentele sitä edustavien kanssa. Sen sijaan juhlimme ja palkitsemme loistavaa työtä ja luovuuden voimaa, jotka voidaan vapauttaa, kun tuotemerkkiemme viestinnän ja toiminnan keskipisteeseen asetetaan olennaisen tärkeät ongelmat.

Toivomme että valjastat luovuutesi hyvän asian puolesta ja tulet mukaamme seikkailuun. Kyseessä on meidän liiketoimintamme, sinun liiketoimintasi – ja myös mursut.

Takaisin alkuun