Siirry kohtaan sisältö

Knorr ja WWF esittelevät tulevaisuuden 50 ruoka-ainetta

Julkaistu:

Luonnonmukaisista tuholaisille vastustuskykyisistä jyvistä vitamiinirikkaisiin kukkiin ja kuivuuteen vaikuttaviin juuriin – tulevaisuuden 50 ravitsevaa ruoka-ainetta ovat parempia terveydelle ja planeetalle.

Cactus chopped

Kuinka monipuolinen ruokavalio sinulla on? YK: n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) asiantuntijoiden mukaan se ei todennäköisesti ole tarpeeksi vaihteleva. Samanlaisena toistuvan ruokavalion vaikutukset ovat paljon vakavampia kuin tylsät ateria-ajat.

Maailman väestö luottaa yllättävän pieneen määrään ainesosia, jotka muodostavat ruokavaliomme. FAO: n asiantuntijat ovatkin osoittaneet, että 75 prosenttia maailman elintarvikkeista on peräisin vain 12 vilja- ja viidestä eläinlajista, vaikka maailmassa on yli 20 000 syötävää kasvilajia.

Miksi tämä asia on tärkeä? Ensinnäkään tämä ei ole hyvä terveydellemme. Elintarvikkeiden monimuotoisuuden puute vaikeuttaa kaikkien tarvitsemiemme vitamiinien ja kivennäisaineiden saamista.

An image of a beet on a chopping board

75%maailman ruoka-aineista on peräisin vain 12 viljalajista ja viidestä eläinlajista

Tämä ei auta planeettaamme pysymään terveenä. Samojen elintarvikkeiden kulutus, viljely ja istutus kerta toisensa jälkeen uhkaa elintarviketurvaa, koska elintarvikejärjestelmästämme tulee vähemmän vastustuskykyinen tuholaisille tai ilmastonmuutoksen vaikutuksille.

Se liittyy myös kasvien ja eläinten monimuotoisuuden vähenemiseen, ja sillä on vakavia seurauksia herkille luonnollisille ekosysteemeillemme. WWF:n Living Planet -raportissa, joka julkaistiin lokakuussa 2018, todettiin, että villieläinten populaatiot ovat vähentyneet 60 prosenttia maailmanlaajuisesti alle 50 vuoden aikana. Elintarvikejärjestelmä on suurin tekijä biologisen monimuotoisuuden häviämisessä aiheuttaen enemmän ympäristövahinkoja kuin kuljetus tai energia.

Kun ennustettu 10 miljardia suuta syötetään vuoteen 2050 mennessä, lisääntyvät paineet tehdä planeetallemme ystävällisimpien valintojen suhteen siitä mitä lautasille laitetaan. Ja juuri tämän Unileverin brändi Knorr aikoo tehdä kuten uusimmassa raportissa kuvataan.

Knorr ja WWF-UK nimesivät 50 tulevaisuuden ruoka-ainetta

Knorr on tehnyt yhteistyötä WWF-UK:n ja johtavien tutkijoiden, ravitsemus- ja maatalousasiantuntijoiden kanssa tänään julkaistun Future 50 Foods -raportin tekemisessä. Lataa raportti täältä.

An image of mandarins

Ellemme muuta ruokavaliotamme ja tapaa kasvattaa ruoka-aineita, on haastavaa tuottaa tarpeeksi ruokaa, joka ruokkii meidät kaikki hyvin.

Knorr Global Vice President April Redmond

Raportissa kerrotaan 50 ravitsevasta kasviperäisestä ruoka-aineesta - jotkut tunnettuja, jotkut vähemmän tunnettuja - mutta joista kaikki on valittu niiden ravintoarvon ja suhteellisen ympäristövaikutuksen perusteella.

Kaktuksesta lehtikaaliin, persiljajuuriin ja kurpitsan kukkiin, joillakin lajeilla on suurempi saanto kuin vastaavilla viljelmillä, mikä tekee niistä houkuttelevan vaihtoehdon pienviljelijöille. Useat lajit sietävät haastavia sää- ja ympäristöolosuhteita, joten ne voivat osoittautua korvaamattomiksi kasvavan ilmaston epävarmuuden edessä.

Tuotteidensa, tarjoustensa ja ohjelmiensa avulla Knorr aikoo tuoda näitä raaka-aineita helpommin yleisön ulottuville kaikkialla maailmassa. Brändi työskentelee johtavien vähittäiskauppiaiden kanssa varmistaakseen, että tarjolla on laajempi valikoima kasviperäisiä elintarvikkeita.

Viimeisen yhdeksän kuukauden aikana Knorr-kokit ovat kokeilleet jokaista 50 ainesosaa luomalla reseptejä, jotka jaetaan verkossa ja myymälöissä maailmanlaajuisesti. Tavoitteena on tehdä näistä elintarvikkeista maukkaita, helppoja ja jännittäviä.

”Ellemme muuta elintarvikkeitamme ja sitä, miten kasvatamme niitä, on haastavaa saada tarpeeksi ruokaa, jotta ravitsemme meidät kaikki hyvin”, sanoo Global Vice President, Knorr, April Redmond.

”Tavoitteenamme on helpottaa ihmisiä syömään enemmän erilaisia ruoka-aineita, jotka ovat niin meille kuin planeetallekin hyviä, ja totta kai samanaikaisesti herkullisia.”

Future 50 Foods

Image of an algae
Levät: Nämä ravinteita sisältävät kasvit tuottavat puolet maapallon hapesta, ja kaikki meriekosysteemit ovat niistä riippuvaisia. Future 50 Foods sisältää merilevää ja wakame-levää.
Image of beans in a bowl
Pavut ja palkokasvit: runsaasti kuituja, proteiinia ja B-vitamiineja, monet näistä pavuista ja palkokasveista voivat kasvaa heikossa maaperässä tai vähäisellä vedellä. Future 50 Foods sisältää adzuki-papuja, mustia kilpikonnupapuja, härkäpapuja (tunnetaan myös nimellä fava-pavut), Bambara-maapähkinää, cowpeas-papuja, linssejä, mamara-papuja, mung-papuja ja soijapapuja. * Pavut ja palkokasvit tulisi keittää ennen syömistä.
Image of an cacti
Kaktukset: Kaktukset säilyttävät vettä, jonka ansiosta ne voivat kukoistaa hyvin kuivissa ilmastoissa. Future 50 Foods sisältää opantiakaktusta, jossa on syötävät hedelmät, lehdet, kukat, varret ja öljyä.
A bowl full of cereal
Vilja ja jyvät: Valkoinen riisi, vehnä ja maissi muodostavat lähes 60 prosenttia kasviperäisistä kuluttamistamme kaloreista. Myös vähemmän tunnetut raaka-aineet tarjoavat niille ravitsevan ja kestävän kehityksen mukaisen vaihtoehdon. Future 50 Foods sisältää amaranttia, tattaria, sormushirssiä, fonioheinää, khorasan-vehnää, kvinoaa, spelttiä, tefheinää ja villiriisiä.
Image of a fruit vegetable
Hedelmävihannekset: Usein nämä vihannekset sekoitetaan vihanneksiin, koska ne ne ovat makeita ja sisältävät paljon hiilihydraatteja ja vettä. Future 50 Foods sisältää kurpitsan kukkia, okraa ja oransseja tomaatteja.
An image of Leafy greens
Lehtivihannekset: Kaikkein ravitsevimmista ja monipuolisimmista vihanneksista nämä suurikuituiset mineraalirikkaat vihannekset sisältävät vain vähän kaloreita, mutta niillä on hyviä terveysvaikutuksia. Future 50 Foods sisältää juurikkaiden vihreitä osia, parsakaalia, lehtikaalia, moringaa, kurpitsanlehtiä, pinaattikiinankaalia, punaista kaalia, pinaattia ja vesikrassia.
Image of a mushroom
Lehtivihannekset: Kaikkein ravitsevimmista ja monipuolisimmista vihanneksista nämä suurikuituiset mineraalirikkaat vihannekset sisältävät vain vähän kaloreita, mutta niillä on hyviä terveysvaikutuksia. Future 50 Foods sisältää juurikkaiden vihreitä osia, parsakaalia, lehtikaalia, moringaa, kurpitsanlehtiä, pinaattikiinankaalia, punaista kaalia, pinaattia ja vesikrassia.
Nuts and seeds
Pähkinät ja siemenet: Ei ole ihme, että näitä proteiinipakkauksia kutsutaan usein superfoodiksi. Future 50 Foods sisältää pellavan-, hampun- ja seesaminsiemeniä sekä saksanpähkinöitä.
Image of a root vegetable
Juurikkaat: Rapeita ja värikkäitä, ja niiden lehdet voidaan myös syödä ruokajätteen vähentämiseksi. Future 50 Foods sisältää mustajuurta, persiljajuurta ja retikkaa.
Image of Sprouts
Idut: Idättäminen kaksinkertaistuvat ja joissakin tapauksissa kolminkertaistavaa kasvien ravintoarvon. Future 50 Foods sisältää alfalfaituja, idätettyjä kidneypapuja ja idätettyjä herneitä. * Siemenet ja pavut tarvitsevat lämpimän, kostean ympäristön itämistä varten, mikä lisää bakteerikasvun riskiä, joten ne on tärkeää pestä ennen käyttöä.
An image of tubers.
Mukulat: Kasvatetaan maassa, jossa ne säilyttävät ravinteita kylminä tai kuivimpina kuukausina. Mukulat sisältävät runsaasti hiilihydraatteja ja ovat arvokas energianlähde. Future 50 Foods sisältää lootusjuurta, jamssia, ja punaista indonesialaista bataattia.

Lue lisää tarjolla olevista elintarvikkeista…

Takaisin alkuun