Siirry kohtaan sisältö

Oletko koskaan miettinyt suosikkiteesi alkuperää?

Julkaistu:

Olemme tänään julkistaneet teentoimittajiemme täydellisen globaalin luettelon. Tämä lisää toimitusketjumme läpinäkyvyyttä ja vahvistaa teeteollisuuden muutokseen tähtääviä toimiamme.

Two women tea pickets in field.

Voi olla yllätys, että Unilever on maailman suurin teeyhtiö. Valikoimiimme kuuluu maailman suosituimman Lipton-teen ohella yli 30 brändiä, kuten Brooke Bond, Pure Leaf ja Tazo.

Ostamme 10 % mustan teen globaalista tuotosta vuosittain 21 eri maasta, kuten Intiasta, Kiinasta, Argentiinasta ja Australiasta sekä kolmelta Unileverin omistamalta teetilalta Keniasta, Tansaniasta ja Ruandasta.

Tämä vastaa 143 miljardia kupillista vuodessa. Se tarkoittaa, että jokaisen päivän joka minuutti haudutetaan 270 000 kupillista Unileverin teetä.

Musta ja vihreä tee, viralliselta nimeltään Camellia sinensis, muodostaa 90 % teeliiketoiminnastamme. Nyt julkistamme teelehtisekoitustemme alkuperän kaikista brändeistä kaikissa maissa.

Läpinäkyvyys on toimintamme perusta

Teen suurostajana kehitämme toimitusketjuamme koko ajan kestävämmäksi. Se alkaa huolehtimalla teelehtien poimijoista ja jatkuu teesekoitusten valmistukseen, tuotteiden pakkaamiseen sekä teentuotannon ympäristövaikutuksiin planeetallamme.

Brändimme yhdistävät meidät miljooniin teentuottajiin ja heidän ekosysteemeihinsä - kuten 750 000 pientilaan ensisijaisesti Afrikassa ja Aasiassa.

Teemme alkuperä on ollut jo jonkin aikaa täysin jäljitettävissä, mikä on ohjannut pyrkimystämme tehdä toimialaan positiivinen vaikutus. Lisäämällä globaalin toimitusketjumme läpinäkyvyyttä uskomme voivamme vaikuttaa koko teeteollisuuden muutokseen.

Feature image - Ever wondered where your favourite cup of tea comes from?
Tavoitteemme on tehdä teentoimitusketjustamme yhteiskunnallisesti ja ympäristön kannalta vieläkin kestävämpi: teeviljelmältä teepannuun asti. Tämä on suuri askel sen toteutumiseksi. Mick Van Ettinger, Unileverin teeliiketoiminnan varatoimitusjohtaja

Teetyöläisten ja heidän perheidensä rohkaisevia tarinoita

Osana globaalin teentoimittajien luettelon julkistamista laadimme interaktiivisen kartan, jossa esitellään eräitä yhteiskunnallisia hankkeita, joita johdamme kansalaisjärjestöjen ja toimittajakumppanien kanssa. Hankkeiden tavoitteena on kohentaa paikallisten työntekijöiden, viljelijöiden ja heidän perheidensä elinkeinoa ja elinoloja.

Assamissa Luoteis-Intiassa asuvan Pinkyn tarina on hyvä esimerkki.

Viljelijät myyvät usein parhaat satonsa ansaitakseen elantonsa. Heillä on siksi varaa vain yksipuoliseen riisin, maissin ja vehnän muodostamaan ruokavalioon, joka täyttävyydestään ja huokeudestaan huolimatta ei ole riittävän ravitsevaa. Myös huono hygienia on iso ongelma: ripuli on alle 5-vuotiaiden lasten toiseksi yleisin kuolinsyy.

Seeds of Prosperity -hankkeemme edistää ravitsevan ruoan, monipuolisen ruokavalion ja saippualla tapahtuvan käsienpesun tärkeyttä. Ohjelma toteutetaan yhteistyössä GAIN-järjestön (Global Alliance for Improved Nutritionin) ja IDH:n (The sustainable Trade Initiative) kanssa. Perheille annetaan myös tilaisuus keittiöpuutarhaan ja omien vihannesten viljelyyn.

Pinky on poiminut teetä 30 vuoden ajan. Häntä on usein huimannut ja heikottanut, mutta hän ei oivaltanut, että syynä on ollut puutteellinen ruokavalio. Seeds of Property -ohjelmaan osallistumisestaan saakka hän on alkanut ymmärtää monipuolisen ja terveellisen ruokavalion merkityksen. Tätä tietoa hän siirtää nyt myös tyttärilleen.

Katsele lyhyt VR-video Pinkyn kiinnostavasta maailmasta.

Suuria haasteita

Pinky on osa laajaa ja monitahoista toimitusketjua, joka työllistää arviolta lähes miljoona ihmistä. Tästä aiheutuu väistämättä haasteita. Tiedostamme esimerkiksi, että ihmisoikeuksia riistetään joissakin teemme alkuperämaista.

Tässä apunamme on Vastuullisten hankintojen ohjeistomme Se tukee tavoitettamme harjoittaa liiketoimintaa rehellisesti ja avoimesti sekä kunnioittaa yleismaailmallisia ihmisoikeuksia ja työoikeuksien periaatteita koko toimitusketjussamme.

Monissa hankkeissamme puututaan teehen liittyviin tiettyihin ihmisoikeuskysymyksiin. Näitä ovat mm. naisten turvallisuus ja työolosuhteet teetiloilla Intian Assamissa ja Kiinan Kerichossa, jossa jatkamme työtä hävittääksemme ei-hyväksyttyjä toimintatapoja. Lanseerasimme viime vuonna yhdessä YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin kanssa ohjelman A Global Women’s Safety Framework in Rural Spaces (PDF 6.53 MB). Ohjelman tavoitteena on voimaannuttaa naisia ja tyttöjä sosiaalisesti, taloudellisesti ja poliittisesti, ja auttaa teen tuottajia ymmärtämään, tunnistamaan ja ehkäisemään naisten kohtaamia ongelmia.

Yhteistyössä kumppaniemme, kuten UN Womenin ja GAIN-järjestön kanssa, voimme puuttua laajempiin yhteiskunnallisiin ja ympäristöllisiin ongelmiin entistä suuremmassa mittakaavassa.

Meistä tuli esimerkiksi 2017 ETP:n (Ethical Tea Partnership) jäsen. Se on voittoa tavoitteleman järjestö, joka tuo yhteen maailman vaikutusvaltaisimmat teeyritykset, ja sen pyrkimyksenä on luoda reilumpaa, parempaa ja kestävämpää teeteollisuutta työntekijöiden, viljelijöiden ja ympäristön kannalta.

Olemme yksi Malawi Tea 2020 -ohjelman allekirjoittajista. Se on laatuaan ensimmäinen kumppanuusohjelma, jonka tavoitteena on parantaa Malawin teeteollisuuden kilpailukykyä ja kestävyyttä kohti tavoitetta, jossa työntekijät elävät palkallaan ja pienviljelijät elinkeinollaan.

Olemme myös Trustean perustajia. Se on Intian teeteollisuuden kestävän kehityksen yhteistyöohjelma. Trustean takaus varmistaa intialaisten teeviljelmien, pientilallisten ja "bought leaf" -tehtaiden (joihin tee ostetaan monista eri lähteistä) sosiaalisen, taloudellisen, agronomisen ja ympäristöllisen suorituskyvyn.

Unileverin teeliiketoiminnan toimitusjohtaja Mick Van Ettinger sanoo: "Läpinäkyvyys tuo mukanaan muutoksen. Tarkastelemalla toimitusketjuamme syvempää voimme työskennellä tehokkaammin kumppaneiden ja toimittajien kanssa, jolloin saadaan aikaan positiivista muutosta niin ihmisille kuin koko planeetalle. Haluamme kaikkien kuluttajien olevan osa tätä prosessia niin, että he voivat nähdä mistä heidän teensä tulee ja miten tuemme teetä tuottavia yhteisöjä. Tavoitteemme on tehdä teetoimitusketjustamme yhteiskunnallisesti ja ympäristön kannalta vieläkin kestävämpi: teeviljelmältä teepannuun asti. Tämä on suuri askel sen toteutumiseksi."

Photo credits: main image – The Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN); embedded image – Declan McCormack, UN Women.

Takaisin alkuun