Siirry kohtaan sisältö

Mullistava teknologia voisi vähentää muovijätettä

Julkaistu:

Kirjoittanut Sanjeev Das

Vuosittain maailmanlaajuisesti tuotetuista miljoonista tonneista PET-muovia kierrätetään vain pieni osa. Nyt Unileverin radikaalin uuden teknologian onnistuneen pilottiprojektin jälkeen voimme olla muutoksen kärjessä. Sanjeev Das, Unileverin Global Packaging Director for Dressings, kertoo meille innovaatiosta lisää.

אישה ניגשת אל פחי מחזור צבעוניים

About the author

Sanjeev Das

Sanjeev Das

Global Packaging Director

Sanjeev on toiminut Unileverin kanssa vuodesta 2004, työskennellyt erilaisissa
T&K-rooleissa Beauty & Personal Care, Home Care ja nyt Foods & Refreshment
-liiketoimintaryhmissä eri puolilla maailmaa. Hän työskentelee tällä hetkellä
Unileverin T&K-yksikössä Vlaardingenissa, Hollannissa, Hellmann’s ja Maille
-tuotemerkkien parissa.

PET-muovia (polyeteenitereftalaattia) käytetään laajalti muovipakkausten valmistukseen, mutta vain noin 15% siitä päätyy kierrätykseen. Loput poltetaan, hävitetään kaatopaikoille tai päätyvät luontoon. Unilever käyttää PET-muovia kastikepulloissa, juomissa sekä kodin- ja henkilökohtaisen hygienian hoitotuotteissa. Muualla sitä käytetään missä tahansa elintarvikepakkausalustoista tekstiileihin ja eristävinä pehmusteina vaatteissa.

Tärkein syy siihen, ettei sitä kierrätetä, johtuu infrastruktuurin puutteesta ympäri maailman kerättävän ja lajitellun käytöstä poistetun muovin suhteen. Jotkut PET-muovit voidaan kerätä, pestä, jauhaa ja muuttaa uusiksi tuotteiksi. Mutta värillistä tai kerättyä muovia, jota käytetty elintarvikepakkauksissa ei aina voida kierrättää turvallisesti uudelleen elintarvikepakkauksiin, koska väriaineiden tai epäpuhtauksien poistaminen on osoittautunut erittäin haastavaksi. Siis tähän saakka.

Olemme työskennelleet hollantilaisen start-up yritys kanssa. Yritys on kehittänyt tekniikan, joka käyttää patentoitua magneettikatalyyttiä katkaisemaan PET-muovia molekyylitasolle – siis takaisin sen alkuperäisiin rakennuspalikoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että voimme ottaa kaikenlaisen PET-jätteen, hajottaa sen värin ja poistaa epäpuhtaudet. Sitten voimme kääntää sen takaisin puhtaaksi, kirkkaaksi ja läpinäkyväksi PET-muovilevyksi, joka on elintarvikekelpoista.

Olemme työskennelleet Ioniqan, joka on aloittelija Hollannissa. He ovat kehittäneet tekniikan, joka käyttää patentoitua magneettikatalyyttiä katkaisemaan PET-muovia molekyylitasolle - niin takaisin alkuperäisiin rakennuspalikoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että voimme ottaa kaikenlaisen PET-jätteen, sitten hajottaa sen värin ja epäpuhtauksien poistamiseksi. Sitten voimme kääntää sen takaisin puhtaaksi, puhtaaksi, läpinäkyväksi PET-muovilevyksi, joka on elintarvikekelpoista.

Värin ja epäpuhtauksien poistaminen PET-muovista merkitsee myös sitä, että voimme ensimmäistä kertaa kierrättää kaikenlaisia PET-jätteitä. Voisimme ottaa PET-kuiduista valmistetun takin ja tehdä siitä puhtaan muovipullon prosessin lopussa. Ja parasta tässä on, että tämä voidaan toistaa yhä uudestaan - loputtomasti.

Luomme kiertotalouden. Tämä prosessi tuo arvoa PET-jätteelle. Itse asiassa tällä tavalla PET-muovista ei tule koskaan jätettä. Se palaa talouteen arvokkaana raaka-aineena ja vähentää dramaattisesti muovijätteen päätymistä haavoittuviin ekosysteemeihin. Se myös kannustaa keräämään muovia. Jos käytetyllä muovilla on arvoa, yhteisöt haluavat kerätä sitä - kaikkialla maailmassa.

Me Unileverillä olemme sitoutuneet siihen, että kaikki muovipakkauksemme ovat uudelleenkäytettäviä, kierrätettäviä tai kompostoitavia vuoteen 2025 mennessä, ja etsimme aina teknisiä innovaatioita, jotta voimme saavuttaa tämän tavoitteen. Kun tutustuimme Ioniqaan ja saimme lisää tietoa yrityksen työstä, huomasimme, kuinka paljon potentiaalia yrityksessä oli.

Minun tehtäväni oli tuoda yhteen useita kumppaneita ja luoda yhteinen ilmapiiri tämän teknologian vahvistamiseksi. Yhdessä suuyritysten kuten Unilever ja Indorama, maailman suurin PET-hartsin valmistaja ja pitkäaikainen toimittaja, varmistin, että säilytimme ja tuimme Ioniqan start-up -toimintaa.

Seuraava askel on tämän teknologian skaalaaminen. Ioniqa on nyt ottanut käyttöön tämän äskettäin validoidun teknologian Alankomaiden 10 000 tonnin tehtaalla. Kun tämä on käynnissä, yritys alkaa toimittamaan tuotetta Indoramalle, joka muuttaa Ioniqan tuotteen PET-hartsiksi käytettäväksi pakkauksessamme.

Arvioimme, että meillä on PET-kierto käyttövalmiina vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä. Emme kuitenkaan halua pitää sitä vain omassa käytössämme. Uskomme, että tällä tekniikalla on mahdollisuudet mullistaa muovin kierrätys ja muuttaa koko teollisuus. Joten haluamme jakaa sen mitä me teemme muiden yritysten kanssa, jotka kuten mekin haluavat nähdä muovijätteen lopun ja auttaa pitämään planeetta puhtaana.

Elämäni aikana haluaisin olla kokea hetken, että yhtä paljon muovipakkauksia kierrätetään kuin kulutetaan. Jotta tämä tapahtuisi, meidän on nähtävä merkittävä muutos infrastruktuurissa ympäri maailman - ei vain harvoissa teollisuusmaissa. Uskon, että tämä on erittäin myönteinen askel oikeaan suuntaan.

Takaisin alkuun