Siirry kohtaan sisältö

Kohti uutta muovitaloutta

Julkaistu:

Valtameret ovat maapallon elinehto. Ne kattavat yli kaksi kolmasosaa planeettamme pinnasta ja tuottavat yli puolet hapesta. Silti muovijäte roskaa niitä. Olemme Unileverillä siirtymässä kohti kiertotaloutta, joka auttaa ratkaisemaan ongelman.

Plastic waste on a beach

Kun kaupallinen muovi saapui ensimmäisen kerran markkinoille yli puoli vuosisataa sitten, sen ansiot tunnistettiin välittömästi. Yhdessä yössä monien jokapäiväisten tuotteiden - myös pakkausten - suunnittelu oli täysin muuttunut.

Tänään näemme muovin toisen puolen. Kyllä, se edelleen auttaa pitämään kulutustavaroita turvallisina ja kohtuuhintaisina tavalla, jota ei joskus osattu kuvitellakaan. Mutta se tekee sen aiheuttamalla ympäristölle suuret kustannukset.

$40mrdkustannukset ympäristölle muovipakkauksten aiheuttamasta saasteesta. Poika kiertää kroonisesti saastunutta vesistöä Filippiineillä.

Planeettamme on täynnä muovijätettä

Tällä hetkellä vain 14% muovista kierrätetään. Suuri osa päätyy kaatopaikoille tai pahempaa, maailman kaduille, puroihin ja valtameriin. Ellen MacArthur -säätiön mukaan vuoteen 2050 mennessä merestä nousee enemmän muovia kuin kaloja. Ja koska yhteiset muovit valmistetaan fossiilisista polttoaineista, myös vakavat ilmastovaikutukset on otettava huomioon.

Moderni yhteiskunta menetettäisiin ilman nykyisenlaista muovia, mutta tilanne ei voi pysyä tällaisena. Syyt eivät liity pelkästään ympäristöön. Muovipakkausten jätteistä aiheutuvat kustannukset maailmantaloudelle ovat aiheuttavat tällä hetkellä 80 miljardia dollaria vuosittain. Jotain täytyy tehdä.

Matkalla kohti kiertotaloutta

Unilever ostaa vuosittain noin 2,5 miljoonaa tonnia muovipakkauksia. Kaksi miljardia ihmistä käyttää Unileverin tuotteita joka päivä.

Joten olemme ajatelleen paljon mitä voimme - ja mitä meidän pitäisi - tehdä näin suurena muovipakkausten käyttäjänä. Liitymme muiden joukkoon yhteiseen ”kiertotalous” visioon ja toteuttaaksemme Ellen MacArthur -säätiön New Plastic Economy -mallia.

Tänä päivänä tuotteet ostetaan, niitä käytetään kerran tai kahdesti, minkä jälkeen ne heitetään pois. Varsinainen pakkaus käytetään harvoin toiseen kertaan. Kiertotalouteen perustuvan ehdotuksen mukaan korvaamme tämän "valmista-käytä-hävitä" -mallin jatkuvalla uudelleen käytöllä ja suunnittelemalla "tavaroitamme" perustuen niiden uudelleenkäyttö- ja elinkaariajatteluun.

Puhtaasti liike-elämän näkökulmasta on täysin epäloogista käyttää rahaa uusiutumattomiin raaka-aineisiin, kuten öljyyn, silloin kun tuotteita käytetään vain kerran ja heitetään sen jälkeen pois.

Muovipakkauksista planeettaystävällisempiä

Edellä mainittu ajattelu sisältyi tammikuussa 2017 esitettyihin uusiin tavoitteisiimme: tehdä kaikki muovipakkauksemme uudelleenkäytettäväksi, kierrätettäväksi tai kompostoitavaksi vuoteen 2025 mennessä.

Olemme jo edistyneet. Lähdimme liikkeelle käyttämästämme pakkausten määrästä. Suunnittelemalla pakkauksemme uudelleen olemme jo nähneet, että pakkausjätteen määrä kuluttajaa kohti on pienentynyt 28 prosentilla vuodesta 2010 lähtien.

Käyttämiemme muovityyppien parantaminen on myös avainasemassa. Esimerkiksi tavoitteenamme on lisätä kierrätysmuovin käyttöä pakkauksissamme vähintään 25 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Tällä hetkellä meitä rajoittaa materiaalien saatavuus, kierrätysinfrastruktuuri ja -teknologia. Noin 30% muoveista on erittäin vaikeaa kierrättää.

Otetaan esimerkiksi annospussit. Kuten monet yritykset, käytämme niitä tuotteiden saatavuudessa alhaisen tulotason kuluttajille, joilla ei muutoin olisi varaa ostaa yksinkertaisia tuotteita kuten saippuaa tai shampoota. Annospussien jätteiden käsittelyssä panostamme CreaSolv®-teknologiaan, eli kemialliseen prosessiin, joka hajottaa monimutkaiset polymeerit pusseista siten, että muovia voidaan käyttää uudelleen kerta toisensa jälkeen. Teknologian kaupallisen elinkelpoisuuden testaamiseksi käynnistämme Indonesiassa pilottikierrätyslaitoksen ensi vuoden alussa.

"Valtameriin päätyvän muovijätehaasteen ratkaisemiseksi meidän on kehitettävä systeemisiä ratkaisuja, jotka estävät muovien pääsyn vesistöömme ylipäätään."

David Blanchard, Chief R&D Officer, Unilever

Kaikilla meillä on osamme

Unileverissa olemme erittäin kunnianhimoisia mutta myös realistisia. Muovijätteet ovat globaalissa mitassa raskas ongelma. Muuttamalla omaa toimintaamme voimme vaikuttaa siihen, mutta pelkästään tällä emme voi saavuttaa maailmanlaajuisesti tukkumyynnissä vaadittavaa muutosta.

Tarvitsemme johtajuutta muiden kulutustavaroiden valmistajien lisäksi myös pakkausyrityksiltä, jätehuoltoyrityksiltä ja hallituksilta. Koska meillä kaikilla on tärkeä rooli kuluttajina, meidän on autettava ihmisiä tekemään kierrätyksestä elinikäinen tapa. Teemme työtä kaikkien näiden ryhmien rinnalla eli voimaa tähän rakennetaan.

Muovijätteet on raskas, globaalia tasapainoa vääristävä ongelma Twiittaa tästä

Me Unileverillä emme pysähdy paikoillemme. Olemme sitoutuneet työskentelemään muiden tahojen kanssa siirtyäksemme täydelliseen kiertotalouteen. Näin kuluttajat voivat edelleen nauttia muovipakkausten hyödyistä ilman, että ympäristö maksaa laskun.

CreaSolv® is a registered trademark of CreaCycle GmbH

Takaisin alkuun