About the author
Founder & CEO, Mr Green Africa
Keiran on intohimoinen muuttamaan kierrätystä kehittyvillä markkinoillla
vähentääkseen epävirallisilla markkinoilla toimivien jätteidenkerääjien ja
heidän yhteisöjensä kärsimyksiä ja haittoja. Hän perusti Mr Green Africa
-liiketoimintamallin, joka kuvastaa jaettua arvoa parhaimmillaan.
Jätehuolto on valtava ongelma Afrikassa ja Kenian pääkaupunki Nairobi ei ole siinä poikkeus. Kaupunki tuottaa jätettä noin 2 400 tonnia päivässä, josta noin 60% kerätään ja vain noin 10% kierrätetään. Loput tuhotaan laittomasti tai poltetaan.
Mutta on joukko ihmisiä, jotka ovat havainneet mahdollisuuden: kerätään jätteet ja myydään ne. He eivät ole keneenkän palveluksessa, vaan syrjäytyneitä ihmisiä, jotka yksinkertaisesti yrittävät raapia kasaan elantonsa. Siksi tietyt kauppiaat käyttävät heitä rutiininomaisesti hyväkseen, maksaen heille jätteistä pikkusummia.
Siksi lähestymme heitä Mr Green Africa - organisaation kautta. Näemme nämä jätteenkerääjät näkymättöminä sankareina. He tuottavat eniten arvoa koko jätteen kierrätysketjussa. He myös vaikuttavat myönteisesti yhteiskuntaan ja ympäristöön.
Kolminkertainen voitto
Takaamme kerääjille premiumhinnan, jotta he voivat saada korkeamman vakaan tulon. Tämä tarkoittaa, että he voivat auttaa itsensä pois köyhyydestä ja ennen kaikkea palauttamaan arvokkuutensa.
Meillä on hyödymme saamalla kierrätettävää muovia säännöllisesti (mihin keskitymme tällä hetkellä), jota jalostamme arvokkaaksi raaka-aineeksi. Tämä palaa muovinvalmistajien toimitusketjuun, mikä mahdollistaa heidän ja heidän asiakkaidensa kustannussäästöt ja auttaa heitä saavuttamaan liiketaloudelliset tavoitteensa. Keskustelemme parasta aikaa Unileverin kanssa materiaalimme käytöstä.
Kaikki alkoi Sveitsistä
Kotitalouksien jätteiden kierrätys Sveitsissä - mistä olen kotoisin - on hankalaa. Ihmisten on erotettava jätteet toisistaan ja pudotettava ne pois eri paikoissa. Asukkaina olimme valmiita maksamaan jollekin niiden keräämisestä, mutta kukaan ei tarjonnut palvelua. Joten aloitimme sellaisen, keräämällä Mr Green-laukut - jotka sisältävät lajittelemattomia jätteitä - kerran tai kahdesti kuukaudessa tilaajien kotoa.
Emme tienneet liiketoimintamallia kehittäessämme, että toisessa päässä oli kierrätysyrityksiä, jotka halusivat ostaa kyseistä materiaalia.
Silloin toin esille ajatuksen siitä, että tämä ei ole jätettä - sillä on arvoa. Joten aloin katsoa, miten voisin vaikuttaa enemmän. Tutkimukseni viittasivat Keniaan, koska siellä oli olemassa ”kierrätysteollisuutta”, mutta se oli melko epämuodollista.
Työskennellessäni Mr Green-organisaatiossa Sveitsissä pystyin vaikuttamaan ympäristön. Keniassa olen muuttanut ihmisten elämää. Se oli todella voimakas kannustin.
Afrikan New York
Kun kävin Keniassa ensimmäistä kertaa, minuun teki vaikutuksen maan energisyys ja että siellä löytyi mahdollisuuksia kaikkialla. Mitä enemmän aikaa vietän täällä, sitä enemmän innoissani olen.
Näen Nairobin Afrikan New Yorkina. Paikalliset yhdessä ympäri maailmaa saapuvien uteliaiden mielien kanssa kokeilevat uusia asioita. Ihmisillä on sisäinen halu luoda yrityksiä, jotka auttavat yhteiskuntaa.
Ja kyseessä ei ole, että "länsi" tulee ja osoittaa Kenialle, miten toimitaan. Innovaatiot tapahtuvat täällä, ja niistä tulee sen jälkeen maailmanlaajuisia. Mobiililompakkopalvelu M-Pesa on tästä erinomainen esimerkki. Se aloitettiin Keniassa, ja sillä on nyt noin 30 miljoonaa käyttäjää kymmenessä maassa
Kuppi teetä ja rupattelua
Yksi haaste on saada säännöllisesti toimitettua kierrätysmateriaalia tarpeeksi suuria määriä, koska suurin osa jätteenkerääjistä ei pidä sitä kannattavana työtä. Joten vaihtuvuus on suurta.
Olemme yrittäneet erilaisia tapoja rakentaa uskollisuutta. Yhdessä vaiheessa annoimme kerääjille käsineitä ja haalareita, mutta he myivät ne. Ylimääräinen raha oli arvokkaampaa, ja ymmärrämme sen kyllä.
Kävi ilmi, että rahan lisäksi he arvostavat kunnioitusta ja arvostamista. Paras asia, jonka teemme, on tarjota heille teetä ja keksejä kerran viikossa. Se on rauhallinen hetki, ja mahdollisuus keskustella ennen kuin he palaavat arkeensa. Tämä luo luottamusta ja vahvistaa suhteitamme.
Käytämme myös teknologiaa, jolla seuraamme yksilön toimintaa ja neuvomme heitä miten lisätä tuloja. Todellisuudessa monet tienaavat ainakin vähimmäispalkan, kuten monet muutkin kaupungin työntekijät.
Jätteet hyödykkeinä ja oston ajureina
Alamme nähdä muutoksen jätteen käsityksestä. Jokainen jätemuoto tulee hyödykkeeksi ja sillä on arvo, joten se kannattaa hyödyntää.
Ajan myötä kuluttajat saavat arvon takaisin kulutuksen jälkeen ja he tekevät ostopäätökset tämän tuoton maksimoimiseksi. Tällä tavoin herra Green Africa ja Unileverin kaltaiset yritykset voivat toimia myös kumppaneina: kierrättämällä, joka on tietyn tuotteen oston alku.
Laajennamme mitä me teemme ja miss
Parhaillaan tarkastelemme erilaisia teknologioita, kuten kemiallista kierrätystä. Se muuttaa muovin takaisin sen polymeeriseen tilaan elintarvikekelpoisen hartsin tuottamiseksi - sama laatu siis kuin alkuperäisessä – jolloin siitä voidaan palauttaa 100 % teollisuuteen. Etsimme jatkuvasti tapoja käsitellä kaikenlaista jätettä ja muuntaa se arvoltaan mahdollisimman korkeaksi.
Lopuksi haluan nähdä, että Keniassa rakentamamme malli otettaisiin käyttöön muilla markkinoilla, erityisesti paikoissa, joissa epävirallisen sektorin ottaminen mukaan voisi auttaa ympäristöä ja ratkaisemaan jätteisiin liittyviä sosiaalisia kysymyksiä.
Neuvoni muutoksentekijöille
Ajattele eri toimijoiden kautta liiketoiminnan näkökulma ja luo arvoa useimmille, jos et jopa kaikille. Henkilökohtaisesta perspektiivistäsi katsottuna selvitä omat arvosi, sillä silloin on helpompi ratkaista haasteet ja tehdä vaikeita päätöksiä, joita väistämättä kohtaat.
Olemme koonneet useita tapoja, joita voit tehdä ja vaikuttaa asioihin, joista välität.
Lisää Unileverin lähestymistavasta