Siirry kohtaan sisältö

Kaikkien mukaan ottaminen avainasemassa ilmastonmuutoksen murtamisessa

Julkaistu:

Kirjoittanut Thomas Lingard

Kaksi vuotta Pariisin ilmastosopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Unileverin Thomas Lingard toteaa, että empatia ja kaikkine ottaminen mukaan ovat avainasemassa illmastomuutoksen murtamisessa.

About the author

Thomas Lingard, Global Climate Advocacy & Sustainability Strategy Director

Thomas Lingard

Global Climate and Environment Director at Unilever

Thomas johtaa Unileverin ilmastonmuutospolitiikkaa ja edunvalvontaohjelmaa sekä
kestävän kehityksen strategian kehittämistä.

Kuvittele maailma, jossa on enemmän tulvia, menetettyjä satoja, kalliimpaa ruokaa, enemmän pakolaisia. Kuvittele tämän jälkeen seuraavat konfliktit, sodat ja ihmisten normaalin elämäntavan romahtaminen. Tämä ei ole kaunis kuva, ja kuitenkin olemme menossa sitä kohti, jos emme muuta perustavalaatuisesti tapaa, jolla elämme.

Onneksi vain harvat haastavat muutoksen tarpeen. Sijoittajat ottavat ilmastoriskin salkkuihinsa, jotkut vetäytyvät kokonaan fossiilista polttoaineista. Yritykset osallistuvat vähähiiliseen vallankumoukseen. Eri maiden hallitukset sitoutuvat yhä suurempiin vähennyksiin hiilen käytön suhteen. Matka ei ole helppo, mutta sen suuri voima pehmentää kuopat.

"Siirtyminen vähähiiliseen talouteen ei ole koskaan ollut niin saavutettavissa kuin nyt. Eikä se ole koskaan ollut yrityksille näin houkuttelevaa."

Thomas Lingard

Ilmastoteot = kasvua

Jotkut puhuvat itsekurin ja vastuullisemman kuluttamisen puolesta. Mutta olemme kaikki vain ihmisiä. Jopa tieteen perusteella haaste tuntuu mahdottomalta. Suurin osa maailman keskiluokan ihmisistä ei ole valmis muuttamaan tapaansa elää radikaalisti, ellei siitä koidu selkeitä hyötyjä, kuten terveys- tai taloudellisia hyötyjä. Eräät tutkimukset jopa osoittavat, että epätasa-arvoisuuden lisääntyminen maailmassa lisää ihmisten halua hankkia lisää materiaa sekä lisätä hiileen käyttöön perustuvaa elämäntapaa.

Hyvä uutinen on, että siirtyminen vähähiiliseen talouteen ei ole koskaan ollut yhtä mahdollista kuin nyt. Eikä se ole koskaan ollut yrityksille niin houkuttelevaa kuin nyt. Arvioiden mukaan Pariisin Ilmastosopimus mahdollistaa 13,5 miljardin euron kasvumahdolisuudet vuoteen 2030 mennessä.

Takaisin alkuun