Ilmoitimme COP 21 ilmastokokouksessa Pariisissa, että aloitamme lainsädäntöön perustuvan lähestymistavan hyödykkeiden saatavuudessa ja ostamme niitä ensisijaisesti ostaa alueilta, joilla on käytössä kattava ilmastosopimus ja metsäpolitiikka. Ensimmäinen esimerkki löytyy Kotawaringin Baratin alueelta Keski-Kalimantaninista, Indonesiasta.
Paljon mahdollisuuksia parannukseen
Pienviljelijät vastaavat 40% Indonesian palmuöljyn tuotannosta. Kuitenkin keskimääräisen tuottavuuden ollessa 32% alhaisempi kuin yksityisten plantaasien niillä on suuret mahdollisuudet kehittyä. Pienviljelijöiden tuotannon lisäämistä rajoittaa usein muun muassa puute viljelijöistä ja koulutuksesta sekä ja rajoitettu pääsy markkinoille ja rahoitukseen.
Allekirjoitimme näiden asioiden edistämiseksi kolmivuotisen aiesopimuksen (MoU) Keski-Kalimantanin lääninhallituksen, Kotawaringin Baratin piirihallinnon sekä Yayasan Penelitian Inovasi Bumin (INOBU) kanssa tukea lainsäädäntöön perustuvaa lähestymistapaa palmuöljyn hankinnassa kylätasolla. Teemme yhteistyötä hallitusten kanssa parantaakseemme pienviljelijöiden tuottoja ja toimeentuloa metsäkadon torjunnan vastineeksi. Tämä malli tunnetaan myös nimellä “Produce & Protect” - "Tuota & Suojele".
Kolme päätavoitetta
Tällä ensimmäisellä julkisen ja yksityisen sektorin – kansallisten aluehallintojen ja yksityisen ostajan välisellä sopimuksella pyritään:
- Sertifioimaan kaikki palmuöljy pienviljelijöiden Pangkalan Tiga kylässä RSPO- ja ISPO-periaatteiden ja kriteerien mukaan
- Kartoittamaan palmuöljyä tuottavat pienviljelijät ainakin kolmessa kylässä Kotawaringin Baratin alueella, auttaa viljelijöitä saamaan maatodistukset, toimi- ja ympäristöluvat
- Suorittaa palmuöljyn viljelijäorganisaatioiden perustason arvioinnit Umpang ja Lada Mandala Jaya -kylissä
Ohjelma vaikuttaa ensin noin 600 riippumattomaan pienviljelijään, joilla on noin 1400 hehtaaria maata. Onnistuessaan ohjelma on mahdollista laajentaa alueen muihin osiin.
Kaikkien Pangkalan Tigan pienviljelijöiden sertifiointi muodostaisi ensimmäinen sertifioidun "kestävän kehityksen kylän" palmuöljyn maailmassa. Se on ensimmäinen pienviljelijöiden RSPO-sertifiointihanke Indonesiassa Sumatran ulkopuolella. Se voisi myös olla pienviljelijöiden ensimmäinen ISPO-standardin sertifointihanke.
Askel kohti järjestelmän muutosta
Aloite - jonka lähestymistapa on erilainen kuin muiden Indonesian pienviljelijöiden sertifiointihankkeiden - tulee hyödyntää viranomaisten resursseja ja voimaa tukemaan pienviljelijöiden kehitystä. Toteutus tehdään yhteistyössä kylän ja piirihallitusten kanssa, jotka tukevat myös pienviljelijöiden suorituskyvyn seurantaa äskettäin maakuntien ja piirien tasoilla perustetun järjestelmän avulla.
"Uskomme, että tuotanto-suojelu -lähestymistapa hyödykkeiden hankinnassa on tie eteenpäin. Tulevina vuosina lisäämme toimia kestävän kehityksen mukaisen palmuöljyteollisuuden muuttamisessa, joten olen iloinen, että tämä ohjelman on toiminnassa, "sanoi Dhaval Buch, Unileverin Chief Procurement Officer. "Koska pienviljelijät ovat palmuöljyn tuotannossa avainasemassa, pyrimme auttamaan heitä saavuttamaan sertifioinnit ja toteuttaa kestävän kehityksen mukaisia käytäntöjä. Tämän kaltaiset kumppanuudet ovat avainasemassa, jos aiomme saavuttaa eri toimialoille ja toimitusketjuille tarpeellisen järjestelmän muutoksen."
"Jos haluat lopettaa tropiikin metsien hävittämisen, meidän täytyy työskennellä paikallishallinnon kanssa", lisäsi Joko Arif, INOBU-järjestön toimitusjohtaja. "Lainsäädäntöön perustuvan lähestymistapa palmuöljyn hankinnassa antaa mukaan paikallishallinnolle kannustimia, joita ne tarvitsevat metsäkadon vähentämiseksi. Hallitukset eivät kuitenkaan pysty vähentämään metsäkatoa yksin. Ne tarvitsevat yrityksiä, jotka ostavat ensisijaisesti kestävän kehityksen mukaisista lakiin perustuvista lähteistä sekä tukevat pienviljelijöitä, jotta nämä voivat toimia osana vastuullista toimitusketjua. Yhteistyössä Kotawaringin Baratin aluehallituksen kanssa Unilever tukee innovatiivista lähestymistapaa, joka voisi muuttaa tapaamme hankkia kestävän kehityksen mukaisista lähteistä palmuöljyä ja muita hyödykkeitä. "