Siirry kohtaan sisältö

Mehiläiset ovat meille tärkeitä

Julkaistu:

Mehiläisillä on merkittävä tehtävä ekosysteemissämme, ja ne pölyttävät kolmasosan ruokamme raaka-aineista. Ilman niitä monet kasvit – ravintokasvit mukaan lukien – kuolisivat. Siksi mehiläisten auttaminen on meille tärkeää.

bio diversity1

Unilever edistää luonnon monimuotoisuutta yhdessä toimittajiensa kanssa

Viime vuosikymmenen aikana mehiläisyhdyskuntien ja villimehiläiskantojen lukumäärä on romahtanut Euroopassa, Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Japanissa. Nyt kriisi näyttää levinneen myös Afrikkaan: Egyptissä on havaittu kantojen romahtamisen ensimmäisiä merkkejä. Teemme yhteistyötä toimittajiemme ja viljelijöiden kanssa varmistaaksemme, että toimintamme edistää luonnon monimuotoisuutta ja auttaa mehiläisiä menestymään. Ilman mehiläisiä moni suosituista tuotteistamme, esimerkiksi Knorr- ja Colman’s-tuotteet, jäisivät valmistamatta.

Ei sinappia ilman pölyttäjiä

Mehiläiset ovat erityisen tärkeitä Colman’s-tuotteiden kannalta, sillä keltasinappi on riippuvainen pölyttäjistä tuottaakseen satoa. Toimimme yhteistyössä Cambridgeshiressä, Lincolnshiressä ja Norfolkissa toimivan sinapinviljelijäosuuskunta EMG:n (English Mustard Growers) kanssa, joka vastaa Colman’s-brändin sinapinsiementen viljelystä. Vuoteen 2025 jatkuvan yhteistyöohjelman tavoitteena on auttaa paikallisia mehiläis- ja pölyttäjäyhdyskuntia.

EMG-tiloilla tehty tutkimus osoitti, että siitepölyn ja meden saatavuudessa oli aukkoja viljelysmailla, metsissä ja peltojen laitamilla etenkin alkukeväällä ja loppusyksystä. Monet viljelijät ovatkin nyt alkaneet istuttaa keväällä kukkivien kasvien sipuleita mailleen. Tutkimuksen mukaan myös pensasaidat ja pensaat ovat tärkeitä pölyttäjille, minkä innoittamana eräällä tilalla maille istutettiin noin 500 kotoperäistä pensaslajia. Tavoitteena on jatkaa työtä 200 pensaalla vuodessa ympäröivän metsämaan elvyttämiseksi.

”Kun viljelijät tekevät tällaista yhteistyötä, he voivat analysoida maa-alueitaan kokonaisvaltaisesti ja edistää pölyttäjien elinolosuhteita entistä paremmin. Lisäksi ohjelma auttaa turvaamaan Colman’s-sinappiin tarvittavan sadon ja tukemaan ekosysteemiä ja biodiversiteettiä”, Unileverin kestävän viljelyn johtaja Giulia Stellari kertoo.

Mittakaavaltaan EMG:n ja Unileverin rahoittama hanke on suurin Isossa-Britanniassa toteutetuista alan yhteistyöhankkeista.

Mehiläiset ovat tärkeitä
Takaisin alkuun