Siirry kohtaan sisältö

Innovatiivisilla ratkaisuilla lisää aikaa naisille

Julkaistu:

Yhä useammat ihmiset ympäri maailmaa joutuvat selviytymään rajoitetulla määrällä puhdasta vettä, ja taakka veden noutamiseen osuu yleensä naisten ja tyttöjen hartioille.

Woman hanging clothes

Ainutlaatuinen mahdollisuus auttaa

On arvioitu, että naiset käyttävät 200 miljoonaa tuntia joka päivä noutaakseen puhdasta vettä. Veden noutoon käytetyn ajan he voisivat käyttää oppiakseen uusia taitoja, ansaitakseen elantonsa tai edistääkseen yhteisöjensä kehittymistä. Tämä estää naisten oikeuksien, voimaantumisen ja taloudellisen osallistumisen toteutumista.

Unilever Sustainable Living Plan-ohjelmamme elinkeinojen parantamisten hankkeina on mm. voimaannuttaa 5 miljoonaa naista vuoteen 2020 mennessä. Terveyden ja hygienian tuotemerkkiemme kautta, käyttäytymisen muutoksen asiantuntemuksellamme ja tuotteidemme maailmanlaajuisella saatavuudella olemme ainutlaatuisessa asemassa parantamaan puhtaan veden saatavuutta ja sen kestävän kehityksen mukaista käyttöä sekä sanitaatio- ja hygieniatasoja (WASH).

Etenkin tuotteidemme skaalautuvuudella ja asiantuntemuksellamme voimme kehittää innovaatioita, jotka auttavat ihmisiä selviytymään huonolaatuisen veden kanssa.

Palkattomiin kotitöihin kulutetun ajan vähentäminen

Surf-tuotemerkki on solminut kolmen vuoden kumppanuuden Oxfam-järjestön kanssa tavoitteenaan tunnistaa ja vähentää aikaa, joka kuluu naisilta ja tytöiltä palkattomissa kotitöissä. Aikaa kuluu pyykinpesuun, ruoanlaittoon, siivoukseen ja veden noutoon. Joissakin osissa maailmaa aikaa näihin toimiin kuluu jopa kuusi tuntia päivässä.

Teemme tämän:

  • Autamme yhteiskuntaa tunnistamaan ja lisäämään tietoisuutta siitä, että kotityöt rajoittavat naisten valintoja ajankäytölleen.
  • Puhtaaseen veteen liittyvän infrastruktuurin rakentaminen. Toteutamme myös hankkeita, joiden avulla kotitöiden tekeminen helpottuu ja nopeutuu, mikä vapauttaa aikaa naisille käyttää aikaansa heille merkityksellisimpiin asioihin.
  • Työskentely yhteisöjen, hallitusten ja yritysten kanssa edistääksemme asennemuutosta ja naisten rooleihin liittyvien perinteisten käsitysten muutosta, jotta kotityöt jakautuisivat tasaisemmin naisten ja miesten kesken.

Ohjelma, joka on ensimmäinen laatuaan, toteutetaan nyt Filippiineillä ja Zimbabwessa ja sen avulla muutetaan satojen tuhansien ihmisten elämää. Se tavoittaa myös miljoonat ihmiset maailmanlaajuisesti ja sen avulla saadaan ihmiset huomaamaan, mikä vaikutus palkattomilla kotitöillä on naisten ja tyttöjen elämään. Analia Mendez, Global Director, Social Mission Expertise, Home Care, sanoo: "Yhteistyö on ratkaisevan tärkeää, jotta kehitysohjelmilla on todellista vaikutusta. Tämä ohjelma on hyvä esimerkki kumppanuudesta, jossa yhdistyvät Oxfam-järjestön vankka osaaminen palkattomien kotitöiden tunnistamisessa ja meidän osaamisemme markkinoinnin, teknologian ja kuluttajatuntemuksen alueilla."

Lisääntyvä veden saatavuus vesipulasta kärsivillä alueilla

Unileverin astianpesuaine Sunlight-tuotemerkki kumppaneinaan TechnoServe ja Oxfam ovat perustaneet Nigeriaan Sunlight-vesikeskuksia. Keskusten tavoitteena on parantaa puhtaan veden saatavuutta vesipulasta kärsivillä alueilla, vähentää veden noutoon käytettyä aikaa sekä estää likaisen veden käyttöä. Paikalliset naiset on koulutettu hoitamaan keskuksia samalla tarjoten heille taitoja ja mahdollisuuksia ansaita elantonsa.

Kahden ensimmäisen vesikeskuksen menestyksekkään avaamisen jälkeen, Sunlight avaa Nigeriassa kahdeksan keskusta lisää vuosien 2015-2016 aikana. Tavoitteenamme on käynnistää 1000 keskuksia, joista jokainen saavuttaa 160 kotitaloutta (1200 henkilöä). Pitkällä aikavälillä tämä voisi auttaa yli miljoonan ihmisen elämää.

Takaisin alkuun