1. Etusivu
  2. ...
  3. Historiamme
  4. 1910 - 1919: Muutoksen vuosikymmen

1910 - 1919: Muutoksen vuosikymmen

Brittiläiset saippuamarkkinat saavuttavat saturaatiopisteen, joten Lever Brothers keskittyy niiden sijaan hankintoihin.

Kuva hollantilaisesta Blue Band -mainoksesta vuoden 1910 aikoihin

Sillä aikaa margariinin kysyntä vain kasvaa, ja Lever Brothers, Jurgens ja Van den Bergh kasvattavat omistuksiaan raaka-aineiden tuotannossa. Kovat markkinaehdot johtavat myös kauppaliittojen kasvuun. Kun valaan öljyn kovettamiseen keksitään uusi teknologia, yritykset liittyvät Whale Oil Pool -konsortioon sääntelemään tämän uuden hyödykkeen jakelua.

Mutta sodan pilviä kerääntyy taivaalle. Ensimmäisen maailmansodan vaikutus on suuri, toisaalta se kasvattaa saippuan ja margariinin kysyntää tärkeinä sodan ajan tuotteina ja toisaalta Ison-Britannian ja Saksan hallitukset asettavat öljyn ja rasvan tuotannon viranomaisten valvonnan alle.

Kohokohdat

1910

Lever Brothers osti ensimmäisen yrityksensä Länsi-Afrikassa, WB MacIver Ltd:n, turvatakseen palmuöljyn tuotannon Port Sunlightille.

1911

Lever Brother'sin ensimmäinen tutkimuslaboratorio rakennettiin Port Sunlightiin.

1912

Jurgensin ja Van den Berghin ensimmäinen tuotonjakosopimus päättyi, mutta ne jatkoivat yhteistyötään.

1913

Euroopan johtavat yritykset yhdistivät voimansa luodakseen Whale Oil Pool -konsortion.

1914

Sodan syttymisvuotena Lever Brothersin hallitsemat yritykset valmistivat noin 135 000 tonnia saippuaa vuodessa, kun taas Alankomaissa Jurgens ja Van den Bergh olivat molemmat hankkineet useita pienempiä yrityksiä ja kummallakin oli myös seitsemän margariinitehdasta Saksassa.

1917

Lever Brothers osti vuonna 1789 perustetun Pears Soapin, ja Jurgens liittoutui Kellogg'sin kanssa valmistellakseen laajentumista Pohjois-Amerikkaan. Näihin aikoihin Jurgens ja Van den Bergh perustivat molemmat tehtaat Englantiin, ja Purfleetin tehtaalla Essexissä valmistetaan edelleen tänä päivänäkin margariinia. Lever Brothers laajensi myös margariiniriinimarkkinoille tuoden markkinoille Plantersin. Se lisäsi toimintaa Etelä-Afrikassa, ja sen Amerikan-liiketoiminta alkoi tuottaa voittoa.

Takaisin ylös