1. Etusivu
  2. ...
  3. Historiamme
  4. 1900 - 1909: Keskittyminen raaka-aineisiin

1900 - 1909: Keskittyminen raaka-aineisiin

1900-luvun alkupuolella margariinia ja saippuaa tuottivat yritykset ryhtyivät laajentamaan yhä enemmän toistensa markkinoille.

Lux-saippuamainos 1900-luvun alusta

Kilpailu ja yhtäkkinen raaka-aineiden kustannusten jyrkkä nousu jotka useisiin yritysfuusioihin, johtaa edistivät niiden omistuksia ja puolustivat niitä toimittajamonopoleja vastaan.

Öljyjen ja rasvojen tuotanto kamppaili täyttääkseen nopeasti kasvavan saippuan ja margariinin tuotannon luoman kysynnän. Ne olivat yrityksiä, joilla oli myöhemmin tärkeä rooli Unileverin raaka-ainelähteiden turvaamisessa.

Kohokohdat

1904

Isossa-Britanniassa Lever Brothers toi markkinoille toisen tuotteen helpottamaan kotisiivousta: Vim oli yksi ensimmäisistä hankausjauheista.

Yritys perustettiin Etelä-Afrikkaan.

1906

Tähän mennessä Lever Brothersilla oli menestyvä vientiliiketoiminta ja tehtaita kolmessa Euroopan maassa sekä yksi tehdas Kanadassa, Australiassa ja USA:ssa. Se oli myös perustanut yrityksiä Tyynellemerelle.

Samana vuonna Lever Brothers solmi sopimuksen kolmen muun valmistajan kanssa rajoittaakseen kilpailua raaka-aineista, mutta joutui lehdistön ryöpytyksen kohteeksi ”saippuakartellina”, ja yrityksiä syytettiin hintojen nostosta. Lever Brothers haastoi tämän jälkeen Daily Mailin oikeuteen ja voitti vuonna 1907 ja saa 50 000 punnan vahingonkorvaukset, joka oli valtava summa sen ajan standardeilla.

1908

Jurgens ja Van den Bergh yhdistyivät jakaakseen voitot mutta jatkoivat samalla kilpailua toisiaan vastaan.

1909

Lever Brothers kehitti palmuplantaasin Solomon-saarilla, ja samaan aikaan Jurgens ja Van den Bergh käynnistivät palmujenistutusyrityksen Saksan siirtomaihin Afrikassa.

Takaisin ylös