1. Etusivu
  2. ...
  3. Historiamme
  4. 1885 - 1899: Tuoteinnovaatiot, 1800-luvun tyyliiin

1885 - 1899: Tuoteinnovaatiot, 1800-luvun tyyliiin

1800-luvun lopulla Alankomaiden Oss in Brabantissa Jurgensilla ja Van den Berghilla – kahdella voikaupan perheyrityksellä – on kukoistavat vientisuhteet Isoon-Britanniaan.

Lever Brothersin Sunlight Soap -pakkaus vuodelta 1889

1870-luvun alussa ne kiinnostuvat uudesta naudanrasvasta ja maidosta valmistetusta tuotteesta – margariinista. He keksivät, että sitä voidaan massatuottaa halpana voin korvikkeena.

Myöhemmin Pohjois-Englannissa 1880-luvun puolivälissä menestyksekäs elintarvikkeiden tukkukauppaa harjoittava perheyritys ryhtyy William Leverin johdolla tuottamaan uudentyyppistä saippuaa kotitalouksille. Tuote sisälsi kopra- tai männynsiemenöljyä, minkä ansiosta se vaahtoutuu helpommin kuin eläinrasvoja sisältävät saippuat. Aikakaudelleen poikkeuksellisesti Lever antoi saippualle tuotenimen – Sunlight – ja myy sitä erottuviin pakkauksiin pakattuna.

Kohokohdat

1872

Alankomaissa Jurgens ja Van den Bergh avasivat ensimmäiset margariinitehtaansa.

1884

Lever & Co ryhtyi tuottamaan Sunlight-saippuaa.

1886

Knorr – josta myöhemmin tulee osa Unileveria – toi markkinoille lihajauhetta sisältäviä keittotabletteja ravinteikkaaksi ruoaksi pienituloisille kuluttajille.

1887

Vuoden loppuun mennessä Lever & Co valmisti 450 tonnia Sunlight-saippuaa viikossa ja William Lever osti toimipaikan, johon hän rakennutti Port Sunlightin – suuren tehtaan Mersey-joen Liverpoolin vastarannalle sekä sen työntekijöille kylän, jossa oli mukavat asunnot, palvelut ja vapaa-ajan mahdollisuudet.

1888

Jurgens ja Van den Bergh siirtyivät toisille tuottaville markkinoille Saksaan ja rakensivat sinne tehtaita.

1890

Lever & Co.sta tuli osakeyhtiö – Lever Brothers Ltd.

1891

Van den Bergh siirtyi uuteen päätoimipaikkaan Rotterdamiin.

1894

Lever & Co loi uuden edullisen tuotteen, Lifebuoy-saippuan, edistääkseen kasvavaa kiinnostusta henkilökohtaiseen hygieniaan.

Lever Brothersista tuli pörssiyhtiö.

1890-luvun puoliväli

Isossa-Britanniassa Lever Brothers myi lähes 40 000 tonnia Sunlight-saippuaa ja ryhtyi laajentamaan Eurooppaan, Amerikkaan ja Britannian siirtomaihin tehtaiden, vientiyritysten ja plantaasien muodossa.

1898

Tähän mennessä Van den Berghilla oli jo 750 hengen myyntihenkilöstö, ja se toi markkinoille uuden margariinimerkin Vitellon.

1899

Lever Brothers toi markkinoille uudentyyppisen tuotteen, Sunlight Flakes -hiutaleet, joiden avulla kotisiivouksesta tuli helpompaa kuin perinteisillä kovilla saippuapaloilla. Vuonna 1900 Sunlight Flakes vaihtui nimeen Lux Flakes.

Takaisin ylös